Gümrük müşavirleri için meslek örgütü yolda

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Mart 2012 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İthalat ve ihracat rakamlarıyla her geçen gün daha fazla konuşulan Türkiye'de en gözde mesleklerden biri de gümrük müşavirliği oldu. Ancak onların bir meslek örgütü hala yok. Bakan Hayati Yazıcı, gümrük müşavirlerinin bağlı olacağı meslek odasının kurulması için çalışma başlattı.

Şirketlerin ticari alanda yardımcılığını üstlenerek iş yükünü hafifleten gümrük müşavirleri, klasik meslek anlayışına yeni bakış açısı getirdi. Türkiye ihracatının 134,6 milyar dolara ulaştığı 2011 yılında gümrük müşavirlerinin hiç olmadığı kadar yoğun çalıştığını belirten Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Turhan Gündüz, gençlerin klasik mesleklerle birlikte gümrük müşavirliğine yönelmelerinin mutluluk verici olduğunu kaydetti. Şirketler adına yurtdışına yapılan mal çıkışlarının tümünden sorumlu olan müşavirlerden tarife ile çalışanlar, aylık 4 bin ile 30 bin TL arasında değişen kazançlarıyla doktor ve mühendisleri geride bıraktığı halde hala meslek odasına sahip değil.

ÖRGÜT İÇİN HAZRILIK BAŞLADI

103 yıllık tarihi ve yasal geçmişi bulunan gümrük müşavirliği meslek örgütü için 2002 yılında "Gümrük Müşavirliği Odası" tasarısı gündeme geldi. Ancak o dönemki koalisyon hükümeti erken seçim kararı aldı ve tasarı düştü. Ak Parti iktidarıyla tekrar gündeme gelen gümrük müşavirleri odasının kurulması için çalışmalar Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın girişimleriyle tekrar gündeme geldi. Turhan Gündüz, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2011 yılı kadrosuyla birlikte yaklaşık 11 bin personeli olduğunu belirterek, "Gümrük müşavirliği firmalarında toplam çalışan sayısı 40 bin. Bi aynı zamanda, devletin istihdam yükünü de alıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber