Tarım arazilerinin bölünüp bölünmemesine çiftçi karar verecek

Haber Giriş : 20 Mart 2012 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek ekonomik parsel büyüklüklerinin altına düşmesini önlemek için çalışma başlattı. Bakanlık, tarım arazilerinin bölünmesini önlemek üzere hazırladığı yasa tasarısını son şeklini köy muhtarları, çiftçiler ve diğer paydaşlardan oluşan 50 bin kişiyle yapacağı anket sonucu belirleyecek. Söz konusu anket 34 bin köy muhtarı, 3 bin 500 önder çiftçi ve 12 bin 500'ü de kooperatif, birlik, vakıflar, dernek, oda ve borsa temsilcileri ile yüz yüze görüşülerek yapılıyor.

Mart başında uygulamaya başlanan ve ay sonunda bitirilmesi planlanan ankette, "Mirası çocuklarınıza nasıl paylaştırırsınız, hisseli arazilerin hissedarlardan birinde toplanması sizce uygun mu, hissedar olduğunuz araziyi bedelini ödeyerek devralmak ister misiniz, işletmelerin parçalanması sizce sorun mu ve hisseleri devralacak hissedarın özelliği ne olmalı?" gibi toplam 24 soru yer alıyor. Türkiye'nin 81 ilinde; il koordinatörleri, sosyologlar ve tarım ekonomistleri tarafından uygulanan ve portala online olarak işlenen anketin her aşaması bakanlığın öz kaynakları ile gerçekleştiriliyor.

Söz konusu yasa tasarısıyla ilgili bakanlık anket öncesi kamuoyu hassasiyetlerinin ve alternatif önerilerin belirlenmesi amacıyla iki ayrı çalıştay düzenlemişti. İlki ocak ayında çeşitli kurum ve kuruluşların katıldığı 'beyin fırtınası' şeklinde gerçekleştirilen çalıştayın ikincisi, şubat ayında 'Tarım Arazilerinin Bölünmesinin Önlenmesi' adıyla üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve bürokratların katılımıyla yapıldı. Konunun ekonomik, sosyo-kültürel ve hukuki yönlerinin ele alındığı ve 4 gruptan oluşan 300 kişinin katıldığı çalıştayda; yapılacak düzenlemenin gıda güvenliğinin teminatı niteliğinde tarihi bir adım olacağı, bu nedenle konuyla ilgili kredilendirme mekanizması kurulması gerektiği tüm paydaşlarca benimsendi.

Yasa tasarısı, anketlerin değerlendirilmesinden sonra, en kısa zamanda Bakanlar Kuruluna sunulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber