Maliye'ye dava açan, kaybederse 2 bin liralık avukatlık ücreti masrafı ödeyecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Nisan 2012 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı aleyhine idari dava açan vatandaşlara, davayı kaybetmeleri halinde bin 100 ila 2 bin lira arasında avukatlık ücreti masrafı çıktı. Uzmanlar, "Bu tür davalara yargısal denetim olarak bakmak gerekir" dedi

Maliye Bakanlığı aleyhine idari dava açan vatandaşlara da avukatlık ücreti masrafı çıktı. Vatandaşlar açtıkları davayı kaybetmeleri halinde bakanlığa bağlı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü'ne bin 100 lira ila 2 bin lira arasında avukatlık ücreti de ödeyecekler. Kamu kurumları aleyhine açılan idari davalarda, vatandaşlar kaybettikleri takdirde bakanlık adına savunma yapan avukatların da vekalet ücretini ödüyordu. Bu uygulama bir tek Maliye Bakanlığı'nda yoktu. Çünkü Maliye Bakanlığı'nda açılan davalara ilişkin savunmalar daire başkanları gözetiminde memurlar tarafından hazırlanıyordu.

KAYBEDENE MASRAF

Avukatlara hazırlatılmadığı için bir vekalet ücreti yer almıyordu. Vatandaşlar da davayı kaybetseler dahi vekalet ücreti ödemedikleri için hemen her konuda Maliye Bakanlığı aleyhine rahatlıkla dava açıyorlardı. Açılan davaların bu nedenle de sayısı da oldukça fazla oluyor, bakanlık bürokratlarının dava ile ilgili savunma hazırlamaları nedeniyle büyük zamanlarını alıyordu. Ancak, 1 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe giren 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birlikte Maliye Bakanlığı aleyhine idari dava açan vatandaşlara da avukatlık ücreti masrafı çıktı. Bakanlıkla ilgili bir konuda açılan idari davalar bu tarihten itibaren Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü'ne (BAHUM) gönderiliyor. Uzmanlar ise bakanlık aleyhine açılan davalarda vatandaşın kaybetmesi halinde vekalet ücreti ödememesi gerektiğine işaret ederlerken, "İdare aleyhine açılan davalara 'yargısal denetim' olarak bakmak gerekir. Hukuk devleti olmanın vasfıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber