BDDK'da yeni başkan hala belirsiz

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Nisan 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgin: O senatörü dinlemek lazım

Görev süresi 11 Nisan'da dolacak olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Bilgin, sekizbuçuk yıldır sürdürdüğü bu görevinden, 2008 küresel krizini anlatan Oscar Ödüllü film 'Inside Job'ın DVD'sini armağan ederek veda ediyor.

Çiğdem TOKER

BDDK Başkanı AKŞAM'a 'Regülasyon önemlidir. Ama her ülkenin iş yapış şekli farklı olmalı. O filmde, ABD Senatosu'ndan serbesti yasası geçerken 'yapmayın, bu geçerse herkes mahvolur' diyen ama kimsenin dinlemediği bir senatör var. İşte böylelerini arada bir dinlemek gerekiyor. Mesaj bu' dedi.

'Inside Job' filmini bankacılık sektörü temsilcilerinin kendisine verdiği yemekte armağan eden Bilgin, aynı DVD'yi, ekonomi gazetecilerine de gönderiyor. Bilgin'in filmle birlikte basılı bir kartta ilettiği mesaj ise şöyle:

'Düzenleme ve serbestleşme arasında gidip gelen finans piyasalarında düzenleyici ve denetleyici kurumların fonksiyonu nedir? Bana göre bu sorunun yegane cevabı, halkın menfaatlerinin korunmasıdır. Bu koruma ise kamuoyunun hoşuna gitmesi pahasına finansal sektörün zarar uğratılması anlamına gelmez. Amaç; siz finansal oyuncuların bir adım önünde ya da arkasında, sizi izleyen, gerektiğinde uyaran, bazen de ülkenin birer değeri olan finansal kurumları dışarıdan bir göz olarak koruma gayretinde olabilmektir.

Bilerek yanlış yapmayan insanlar olabilme çabamızda hepimize başarılar diliyorum. Saygılarımla.'

2008 krizinin sıradan insanların hayatını nasıl etkilediğini, sonuçlarını ve krizin aktörlerini anlatan film, 2010 yılında belgesel dalında Oscar ödülü almıştı.

REGÜLASYONUN ŞİDDETİ ÖNEMLİ

Tevfik Bilgin, regülasyonun çok önemli olduğunu ancak şiddeti konusunda 'hassas bir dengenin bulunduğunu' vurgulayarak, 'Her ülke regülasyon şiddet dengesini kendisi bulmalı. Bunu yaparken geleceği tahmin edebilmek önem kazanıyor' diye konuştu.

Bilgin, İmarbank'a el konuluşundan kısa bir süre sonra 2001'de bu göreve getirilmiş, daha sonra bir kez daha atanmıştı. Bankalara el konularak kapatıldığı, IMF'nin ağır koşulları altında yeni reform yasalarının çıkarıldığı 60 milyar dolarlık bir faturayla sonuçlanan bankacılık krizinin göbeğinde görev yapan Bilgin, zorlu bir restorasyon sürecinin aktörleri arasında yer aldı.

YENİ BAŞKAN HALA BELİRSİZ

ODASINI topladığı öğrenilen, Bilgin'in görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağı, uzatılmayacaksa, yerine kimin getirileceği henüz belirsizliğini koruyor. BDDK Başkanı'nın görev süresinin bir kez daha uzatılması için, kısa bir süre önce bir yasa teklifine madde konulması girişiminde bulunulmuş ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın haberinin olmadığı ortaya çıkınca, girişim dondurulmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber