Aile hekimlerine sürekli mesleki gelişim eğitimi

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Aile Hekimliği Eğitim ve Geliştirme Daire Başkanlığının 07.02.2013 tarih ve 12375 sayılı Aile Hekimliği Eğitimleri hakkındaki bilgilendirme yazıları ilişikte gönderdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Şubat 2013 11:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Aile hekimlerine sürekli mesleki gelişim eğitimi

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı

Sayı : 67350377

Konu: Aile Hekimliği Eğitimleri

Kurumumuzca; aile hekimlerine yönelik hizmet içi eğitimler ile aile hekimliği ikinci aşama klinik eğitimleri bünyesinde barındıran "Aile Hekimliği Sürekli Mesleki Gelişim " eğitim programı yürütülmektedir.

Programın; yürütülmekte olan birinci basamak sağlık hizmeti sunumunu aksatmadan uygulanabilmesi, ders araç ve gereçlerine tam zamanlı erişimin sağlanması, akademik çalışmalar, bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmelerin yakından takip edilebilmesi, ulaşım sorunu olmadan istenilen yerde ve zamanda video eğitimlerin izlenebilir olması, problem çözmeye, araştırmaya, eleştirel düşünmeye dayalı eğitim metotlarının uygulanabilir olması nedeniyle uzaktan öğretim modeli seçilmiştir. Aynı zamanda söz konusu öğretim yöntemiyle hizmet içi eğitimlerde maliyet etkinliğin ve katılımcıların durumlarının kolaylıkla takip edilmesi sağlanabilecektir. Geliştirilen eğitim programı en az 12 (on iki) ay süreli olarak uygulanacaktır. Uygulama başlamadan önce ve tamamlandıktan sonra aile hekimlerinin bilgi beceri düzeyleri tekrar tespit edilecektir. Aynca birinci basamak sağlık hizmeti sunumunda çalışan aile hekimlerinin mevcut bilgi beceri düzeyini geliştirerek sağlık harcamalarında verimlilik, hizmet kalitesi, hasta memnuniyetinin ve sağlık hizmeti sunumunun kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir.

Bu eğitim programında aşağıdaki usul ve esaslara göre işlem tesis edilecektir.

1) Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesi muvacehesinde yukarıda muhtevası zikredilen "Aile Hekimliği Sürekli Mesleki Gelişim" eğitim programına aile hekimliği uygulamasında görev yapan sözleşmeli aile hekimlerinin katüımı zorunlu olup, mevzuat gereği belirlenen kriterler kapsamında başarılı olma şartı aranacaktır.

2) Sözleşme imzalamış aile hekimliği uzmanlarının da yürütülen eğitim programına hizmet ile ilgili eğitimler kapsamında dahil olması gerekmekte olup hizmet ilgili eğitimlerde sınav yapılmayacaktır.

3) Uzaktan eğitim programında yer alan hizmet ile ilgili (ölüm kayıt sistemi vb.) eğitimlere sadece katılım şartı aranmakta olup, daha önce eğitim aldığını belgeleyerek ispat eden katılımcılar ilgili derslerden muaf tutulacaktır.

4) Uzaktan eğitim programma kayıt olmayan ve devamlılık göstermeyen aile hekimleri için 30.12.2010 tarihli ve 27801 sayılı Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler İle Sözleşme Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğinin 14 üncü maddesine istinaden söz konusu Yönetmeliğin ekinde yer alan "Aile Hekimliği Uygulamasırida Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli"nin ilgili hükmü kapsamında işlem tesis edilecektir.

5) Uzaktan eğitim programına ilk toplu kayıt döneminde kayıt yaptıramayan ve yeni yerleştirmelerle aile hekimliği uygulamasına dahil olan hekimler için kayıtlar aylık dönemler şeklinde 31/12/2013 tarihine kadar devam edecektir. Bu sebeple aile hekimleri kendilerine ait [email protected] e-posta adreslerine kayıt için gönderilen kullanıcı ad ve şifresini kullanarak belirtilen süreye kadar kayıt işlemlerini tamamlayacaktır.

6) Aile hekimlerinden ilk kayıt döneminde kayıt yaptıramayanların mazeretleri ile aile hekimliği uygulamasına yeni dahil olan aile hekimleri için halk sağlığı müdürlükleri tarafından gerekli değerlendirmeler ve kayıt işlemlerine yönelik düzenlemeler (e-posta adres tanımlanması, iletişim bilgilerinin temini vb.) yapılacaktır.

7) Uzaktan eğitim programına yüklenen her ders 01/03/2013 tarihi itibari ile 45 gün süre ile aktif olacağı ve daha sonraki zaman diliminde aktifliğini yitireceğinden katılımcıların devamsızlık nedeniyle mağdur olmamaları için zamanında derslerini tamamlamaları önem arz etmektedir. Aksi takdirde derslerini belirtilen zaman dilimlerinde tamamlamayanlar (belgelenmiş özür durumları hariç) devamsız kabul edileceklerdir.

8) Katılımcıların herhangi bir nedenle aile hekimliği uygulamasından ayrılarak (TUS, istifa vb.) kaydının silinmesine yönelik talebi olması durumunda dilekçesi ile kayıt sildirme işlemleri yapılacaktır.

9) Katılımcılara belgeleyecekleri önemli ve haklı nedenlerinin bulunması veya eğitim-öğretimlerine katkıda bulunacak yurtdışı burs, staj ve araştırma imkanları doğması halinde eğitim süresince toplam bir yıla kadar izin verilecektir. Bu izin süresi öğretim süresine eklenecektir.

10) Katılımcılardan altı ayı aşkın süre ile rapora dayalı sağlık mazereti bulunanların ya da tecil hakkı kaldırılarak silahaltına alınanların bu süre içerisindeki öğrenim hakları korunur. Katılımcının eğitim programına devam etme talebi varsa kayıtla ilgili herhangi bir işlem yapılmaz. Eğitim programını durdurma talebi durumunda katılımcıların raporlarıyla veya terhis belgeleriyle birlikte raporun bitiş veya terhis tarihinden itibaren bir ay içinde müteakip döneme kayıtları yapılmak üzere Kurumumuza gönderilecektir.

11) Halk sağlığı müdürlüklerinde çalışan idareci konumundaki hekimler ve toplum sağlığı merkezinde görev alan hekimlerin eğitim programına dahil olma talepleri varsa gerekli bilgileri ve dilekçeleri halk sağlığı müdürlüklerince alınarak Kurumumuza gönderilecektir.

12) Talepleri doğrultusunda yetkilendirilmiş aile hekimlerinin eğitim programına dahil olma işlemleri kayıt ücretlerine ilişkin düzenleme yapıldıktan sonra değerlendirilecektir.

Bu kapsamda Halk sağlığı müdürlüklerince her ilde "Aile Hekimliği Sürekli Mesleki Gelişim " eğitimlerinin işleyişinde olabilecek taleplerin değerlendirilmesinde ve koordine edilmesinde görev alacak bir sorumlu belirlenerek iletişim bilgileri Kurumumuza gönderilecektir. Müdürlüklerce yapılacak iş ve işlemlerde yukarıda yer alan esaslar dikkate alınacak olup eğitim programına ilişkin duyurular ww vv.thsk.gov.tr, wvv"\v.ahuzem.vbu.cdu.tr ve www.ailehekimligi.org.tr adreslerinden takip edilecektir. Û?./Q#2013 tarihi itibari ile eğitim programına kayıtlarım yaptırmayan aile hekimlerin listesi halk sağlığı müdürlüğü adresine elektronik ortamda gönderilecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber