Elektrik kaçağının bedelini abone ödüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2005 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, Türkiye'de elektrik kayıp ve kaçağının faturasını abonelerin milyarlarca dolar fazla ödeyerek kapattığını bildirdi.

Kaya, Türkiye'de yılda yaklaşık 1.5-2 milyar dolarlık elektrik kayıp ve kaçağı olduğunu belirtti.

Gelişmiş ülkelerde yüzde 5-9'lar seviyesinde olan elektrik kayıp ve kaçağının Türkiye'de yüzde 20'lere çıktığını ifade eden Kaya, "AB ilerleme raporlarında da elektrik kayıp ve kaçağının üç kat fazlalığı belirtilmekte ve bu sorunla yüzleşmek zorunda kalacağımız ifade edilmektedir"dedi.

Prof. Dr. Kaya, elektrik kaçakçılığının faturasını da abonelerin milyarlarca dolar fazla ödeyerek kapattığını ifade etti.

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin kaçak elektriğin en yoğun kullanıldığı yerler olduğunun belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Kaya, Türkiye'de 28 ilde, ülke ortalamasından daha fazla kaçak elektrik kullanıldığını bildirdi.

Kaya, Türkiye'de sadece 11 ilde AB ve gelişmiş ülkeler ortalaması olan yüzde 5-9 oranının altında kaçak elektrik kullanımının bulunduğunu belirterek, elektrik kaçağının en az olduğu illerin Denizli, Konya ve Karabük olduğunu belirtti.

Türkiye'de sanayide 1 milyar dolar, bina ve meskenlerde de 1.5 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanabilecek potansiyel olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, ülkenin enerjiyi gereği gibi verimli kullanmadığı ve tasarruf koşullarını sağlamadığı için her yıl 3 milyar doları boşa savurduğunu savundu.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber