Öğretmeni tefeci yapmayın

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Kasım 2006 04:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar, piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ardından bıçak gibi kesilen 'konut ve taşıt kredilerini' tekrar canlandırmanın yollarını arıyor. Bu kapsamda, Türkiye'nin ikinci Merkez Bankası olarak bilinen Türkiye Ziraat Bankası, öğretmenler için sürpriz bir kampanya düzenleyerek, konut ve taşıt kredilerinde faizleri, aylık yüzde 1.75'ten yüzde 1.32'ye çekti. Ziraat Bankası'nın, sadece 20-30 Kasım tarihleri arasında uygulanacağını duyurduğu kampanya, bankacılık sektöründe tartışma yarattı.

UCUZ FAİZ TARTIŞMASI

Ziraat Bankası'nın öğretmenler için uyguladığı düşük faizlerin, bankalar arasında bir faiz savaşı başlatmasından ve öğretmenlerin başkaları için kredi çekmesinden endişe ediliyor. Çünkü, 100 bin YTL konut kredisi alan bir öğretmen, kampanya sayesinde faiz ödemelerinde yaklaşık 16-17 bin YTL avantaj sağlıyor. Bunun örtülü bir 'tefeciliği' de teşvik edeceği uyarısı yapılıyor. Kampanya kapsamında kullanılacak konut ve taşıt kredilerinde, vadeler artsa da faiz oranları değişmeyecek. 36, 60 ve 120 ay vadeli konut kredilerinde de faiz oranı aylık yüzde 1.32 olacak. Banka öğretmenlerin kullanacağı eğitim kredisinin faizini yüzde 1.50, tüketici kredisinin faizini de yüzde 1.58 olarak belirledi. Bankanın, halen diğer müşterilerine uyguladığı konut kredisi faiz oranı ise aylık yüzde 1.75 seviyesinde bulunuyor. Böylece, Ziraat Bankası, öğretmenlere yönelik kampanya kapsamında konut kredisi faizlerinde 0.43'lük bir indirim yapmış oldu. Ziraat Bankası'nın, öğretmenler için düzenlediği kampanya, konut ve taşıt kredilerinde büyük avantaj sağlıyor. Örneğin, Ziraat Bankası'ndan beş yıl vadeli 100 bin YTL'lik konut kredisi alan bir kişinin, yaklaşık 65 bin YTL faiz ödemesi gerekiyor. Aynı krediyi, 20-30 Kasım tarihleri arasında öğretmenler kullanırsa, 17 bin YTL daha az faiz ödeyecekler. Bu da büyük avantaj sağlıyor.

BDDK İNCELEYECEK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Ziraat Bankası'nın kampanyasını yakın takibe aldı. Bankanın konut ve taşıt kredisinde rekor düzeyde indirime gitmesinin, tüketici kredilerini artırmanın yollarını arayan diğer bankalara da örnek olmasından endişe ediliyor. Ziraat Bankası'nın aldığı faiz kararları, bankacılık sektöründe 'öncü' niteliği olma özelliğini taşıyor ve aldığı her karar, diğer bankalar tarafından yakından takip ediliyor.

3. KİŞİLER ENDİŞESİ

BDDK, bankaların piyasalarda yaşanan dalgalanmadan önceki gibi, kaynak maliyetinin altında kredi kullandırmasından endişe ediyor. Kampanya ile ilgili bir diğer endişe de, öğretmenlerin kendileri için hazırlanan kampanya kapsamında başkaları adına kredi çekmesi. Kampanya kapsamında kullanılacak krediler, kredi kullananlara büyük avantaj sağlayacak. Bu durum da, kredi ihtiyacı olmayan öğretmenlerin de başkaları adına kredi çekmesine neden olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber