EGO özelleştirilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EPDK'nın hazırladığı kanun taslağıyla EGO'nun yüzde 80 hissesi 2008 sonuna kadar özelleştirilecek. Böylece, EGO'nun başta BOTAŞ olmak üzere kamu kurumlarında biriken borçları ödenecek

Başta BOTAŞ'a 900 milyon YTL olmak üzere kamu kurumlarına biriken borcunu ödemeyen EGO'nun 2008 sonuna kadar özelleştirilmesi kararı alındı. Buna göre, doğalgaz hizmeti metro ve otobüs işletmelerinden ayrılarak yeni kurulacak olan bir şirkete devredilecek.

EGO'nun bütün yasal hak, altyapı ve borcunu üstlenecek şirkette belediyenin hissesi yüzde 20'yi geçemeyecek. BOTAŞ'a olan borçlar, özelleştirme geliriyle ödenecek. Yapılacak yasal düzenleme İGDAŞ, İZGAZ'ın da özelleştirilmesinin yolunu açacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) geçtiğimiz haftaki kurul toplantısında Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısı taslağını onayladı. EGO, İGDAŞ ve İZGAZ'ın tüzel kişiliklerindeki belediye şirketlerine ait hisselerinin 31 Aralık 2008'e kadar yüzde 20 veya altına düşecek şekilde özelleştirilmesi önerisini içeren taslak Enerji Bakanlığı'na sunulacak.

Borcuyla özelleşecek

Mevcut Doğalgaz Piyasası Yasası belediyeler tarafından işletilen kurumların özelleştirilmesini öngörüyor, ancak bunlar için belirli bir takvim içermiyor.

Ayrıca belediyeye ait doğalgaz dağıtım şirketlerinin sermayelerini artırmaları için Hazine'ye borcu bulunmaması, ilave kredi talep etmemesi, Hazine'ye olan kredi borçlarını tasfiye etmiş olması ve Hazine garantili kredi sağlamaması gerekiyor.

Yani EGO'nun özelleştirilmesi öncesinde ilk olarak Hazine'ye olan borçlarının ödenmesi şartı aranıyor. EGO'nun mevcut borçları dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre şirketin bu koşulları sağlaması ve özelleştirilmesi için yaklaşık 25 yıl gerekiyor. EPDK'nın hazırladığı yasal değişiklikle belediye şirketlerinin borcuyla özelleştirilmesi sağlanacak.

'En pahalı gaz kullanılıyor'

Söz konusu düzenlemenin ayrıntılarını Milliyet'e anlatan EPDK Başkanı Yusuf Günay, BOTAŞ'ın geçen yıl kuruma başvurarak EGO'dan alacaklarını bir türlü tahsil edemediğini bildirdiğini anımsattı.

BOTAŞ'ın uluslararası yükümlülükler ve yatırımlarını gerçekleştirmesi için EGO'nun lisansının iptali dahil gerekli tüm önlemlerin alınmasını talep ettiğini belirten Günay, "BOTAŞ ve EGO'nun borç sorunu 1996 yılına dayanıyor. Ancak lisans iptali verimli bir çözüm olmadığı için başka bir formül bulduk" dedi.

Doğalgaz hizmeti belediye şirketleri tarafından sağlanan Ankara, İstanbul ve İzmit'in doğalgazın en pahalı kullanıldığı şehirler arasında olduğunu vurgulayan Günay, hisselerin özel sektöre devriyle daha verimli bir işletmecilik yapılacağını söyledi.

3 ay içinde devredilecek

EGO'nun hem doğalgaz dağıtımı hem de metro ve otobüs işletmeciliği yaptığını ve özelleştirme öncesinde bu hizmetlerin ayrıştırılması gerektiğini ifade eden Yusuf Günay, yeni düzenlemeyle doğalgaz dağıtım faaliyeti yapmak üzere yeni bir ticari şirket kurulacağını açıkladı.

Günay, EGO'nun mülkiyeti ve işletmesindeki doğalgaz dağıtımıyla ilgili tüm altyapı tesisleri, menkul ve gayrimenkuller, doğalgaz ile ilgili borçlar ve hakların yeni kurulan şirkete 3 ay içinde devredileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber