'Cep'teki taşlar yerinden oynuyor

Haber Giriş : 19 Mart 2007 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telsim'in yönetimini devralan Vodafone'un pazara girişinin ardından Türkiye'deki GSM piyasası da oldukça hareketlendi.

Bugüne kadar "karmakarışık" kampanyalar yapan pazarın tartışmasız lider operatörü Turkcell bile daha "anlaşılır" kampanyalarla kendini duyurmaya başladı.

Avea da Türk Telekom'u satın alan Oger Telecom'un şirketteki ağırlığını artırmasının ardından kendisini yeniden toparlayıp kampanyalarını ele aldı.

Genel olarak tablo böyle.

Vodafone, söz verdiği altyapı yenileme işini tamamlayıp operasyonu tam olarak başlatmadan piyasanın bu duruma gelmesi tüketiciler açısından gelecekle ilgili iyi sinyallerin önemli göstergesi. "Kaliteli servis", "yeni hizmetler" ve "ucuzluk"...

Aboneler sormayacak mı?

Yüzde 60'ları aşan vergiler sayesinde (Türkiye'nin girmekiçin çaba harcadığı, örnek aldığı Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yüzde 15'lerin altında seyrediyor bu vergiler) ucuz iletişimin önünün kesildiği Türkiye'de Hükümet kanadından vergi indirimiyle ilgili doygun bir açıklama ve aksiyon planı gelmiyor olsa da operatörlerin kıyasıya rekabeti tüketicileri sevindirecek gibi gözüküyor.

Tüketiciler açısından bakacak olursak, 30 milyonu aşkın abonenin "Turkcell, bu indirimleri yapmak için bugüne kadar neredeydin?" sorusunu soracağından, hiç kimsenin şüphesi olmamalı.

Bu sorunun yanıtını düşündüğümüz zaman "Turkcell'in mi haklı, tüketicilerin mi haklı" olduğunu önümüzdeki satırlarda açıkça irdeleyelim, isterseniz...

İşte Cell hesabı!

Telsim, Avea (Aria ve Aycell'in birleşimi). Pazarın bugüne kadarki dönemde iki "sorunlu" operatörü. Yönetim sorunlarının yanı sıra şebeke ve altyapı alanında da birçok sorun yaşayan, dönem dönem önleri kesilen operatörler.

Hatırlayalım 2000'li yıllara gelmeden, pazar tam hareketli dönemini yaşarken, Turkcell ve Telsim bağımsız olarak rekabet ederken bir anda Telsim'in faaliyetlerine ara verildi. Turkcell bol bol abone kaydederken, Telsim'in kapısına kilit vuruldu. Bu bir...

Avea, Avea olmadan önce Aycell vardı. Aycell'in rekabeti kesici etkisi olduğunu öne süren Turkcell yöneticileri dönemin hükümet yetkililerine mektup yazdı. "Bu operatör boşuna para harcıyor, kamu yararı gözetilmeli, hatta kapatılmalı"ya varan içerikte mektuplar, üst seviyelerde elden ele dolaştı, basında geniş şekilde yer aldı. Bu iki...

Ardından, Telecom Italia, Uzan-Motorola davası ve dahası... Sayacak olursak, üç, dört, beş...

Görüldüğü gibi Turkcell'in arayı açması için bulunmaz fırsatlar vardı, geçen dönemlerde.

Ancak şimdi dünya devi bir operatör var karşısında, Vodafone. Unutmayalım tek kalemde 4.5 milyar doları aşkın parayı yatıran Vodafone. Altyapıya milyarlarca dolar harcayacağını beyan eden ve bunu aksiyona döken, Vodafone.

Diğer tarafta da, Turkcell'in genel müdürlüğü koltuğunda uzun süre oturmuş bir CEO'nun kaptanlığında Avea. Avea da ortaklık problemlerini çözerek pazarda yeni bir arayış içinde, bu da unutulmamalı. Altyapıdan, geçmişteki hatalı hatlarla mücadeleye kadar birçok işe el atmış durumda.

Tüketicilere gün doğacak

Tüm bu veriler ışığında pazara genel olarak bakacak olursak piyasanın lideri Turkcell artık gerçek rekabetle tanışacak gibi görünüyor.

Bu kıyasıya rekabeti çok önceden gören şirketin sahipleri de (Çukurova Grubu "Mehmet Emin Karamehmet", TeliaSonera ve Alfa Grubu) kendi aralarında birçok sorun olmasına rağmen genel müdürlük koltuğunda "tek isim" üzerinde anlaştı.

Bilgisayar dünyasının dev ismi Microsoft'un Redmond'daki merkezinden Süreyya Ciliv geldi. Ciliv, Türkiye'de gerek özel sektör gerekse kamu alanında oldukça sevilen bir isim. Bugüne kadar hiçbir olumsuz algı yaratmamış hep başarı örnekleriyle anılmış birisi. Turkcell'i rekabette ayakta tutacak birkaç etkenin başında geldiğine hiç şüphe yok.

Süreyya Ciliv'in kontrolüyle yeni bir yapıya bürünmesi beklenen Turkcell, dünya devi Vodafone ve Türk Telekom'u arkasına almayı "teknik koşulları yerine getirerek" başarırsa Avea sayesinde hoş bir rekabetle karşı karşıya kalacak.

Tüketiciler için de iyi pazar koşulları çok yakında geliyor olacak. Bekleyelim, görelim...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber