CHP'nin yeni "güç kaynakları"

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde Meclis'teki yüzlerini yenileme hazırlığında.

Nesrin Baytok, CHP listesinden aday oldu. CHP'nin 22 Temmuz seçimlerinde, Meclis çatısı altına şu isimlerle girmesi bekleniyor:

İlhan Kesici: Kamuoyu kendisini DPT müsteşarlığı döneminde tanıdı. Siyasi ününü Demirel Ailesi'nin damadı olarak kazandı. Kendisini 'Dostoyevski'ci' olarak tanımlıyor; "Keşke benim ya da sevdiklerimin ömründen alıp Kemal Tahir ve Attila İlhan'a ekleseydi" diyecek kadar da 'Tahir ve İlhan' hayranı. Yaklaşık 11 bin kitaplık bir koleksiyonun sahibi. Dünyada yayınlanmış tüm Dostoyevski kitaplarını toplamak gibi bir merakı var.

Mitinglerin gözdesi

Nur Serter: 27 Mayıs'çı bir babanın kızı. Hakkında 70'li yıllarda ülkücü olduğuna, bir dönem 'Newage' bir dini cemaatin yayın organında yazılar yazdığına dair rivayetler olsa da o artık CHP'li. Cumhuriyet mitinglerinde yaptığı ateşli konuşmalar yeniden gündemin ön sıralarına yükselmesini sağladı.

Derviş ekibinden

Faik Öztrak: Şubat 2001 krizi sonrasında Türkiye'ye gelen Kemal Derviş'in ekibinde yer aldı. Hazine Müsteşarlığı görevine atandı, 2003'te ayrıldı. CHP üyesi de olan Öztrak Milliyet Gazetesi'nde ekonomi yazıları yazıyordu. Öztrak özellikle IMF ile ilişkilerde partisinin en önemli ismi olacak. İsmini aldığı dedesi Mustafa Faik Öztrak da Milli Mücadele'nin önemli isimleri arasında; eski İçişleri Bakanı ve TBMM Başkanvekili.

Uğur Mumcu'nun eşi

Güldal Mumcu: 24 Şubat 1993 yılında bombalı bir saldırı sonucu öldürülen ismi "Türk Basınının yüz akları" listesinde her zaman en önde olacak olan Uğur Mumcu'nun eşi. Kamuoyu kendisini eşinin tabutunu başında çocuklarıyla birlikteki vakur duruşuyla tanıdı. Kısa bir süre sonra da çocukları Özgür Mumcu ve Özge Mumcu'yla birlikte Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nı kurdu. Baykal'ın davetini kabul ederek aday oldu. Eşinin öldürülmesinin üstündeki sis perdesini milletvekili olarak aralamaya çalışacak.

Baykal'ın en yakını

Nesrin Baytok: CHP Lideri Baykal denince akla gelen ikinci isim. ODTÜ Maden Mühendisliği mezunu. 18 yıldır Baykal ile birlikte çalışıyor. Sadece seçilmiş üyelerin katılabildiği MYK toplantılarına, sekreterya sıfatıyla giriyor ve toplantının notlarını tutuyor. Seçilirse, özel kalem müdürlüğü görevini bırakmayacak. Türk siyasetinde yeni bir kimlikle 'Milletvekili-özel kalem' sıfatıyla görevine devam edecek.

CHP adayı oldu

Lütfullah Kayalar: Anavatan'dan istifa etmesinin hemen ardından Baykal'ın teklifini kabul ederek CHP'nin adayı oldu. CHP'nin güçsüz olduğu İç Anadolu Bölgesi'nde yeni partisine güç katmaya çalışacak. Tarım Orman ve Köyişleri ile Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan ve bir dönem Anavatan Partisi'nde Genel Başkanlık yarışına giren Kayalar'ın memleketi Yozgat'tan aday gösterilmesi bekleniyor. Kayalar, son seçimde meclis dışı kalmıştı.

DSP'nin vitrini

Recai Birgün: Doğrusu, CHP listelerinden seçime giren DSP'nin vitrini. Ancak, CHP'ye de katkısının büyük olacağı tahmin ediliyor. Önce Ecevit ile ölümü sonrasında da Rahşan Ecevit'le ismi özdeşleşmiş, 'bir manevi evlat' görevini nezaketle sürdürüyor. 2002'de DSP'den aday olan, seçilemeyen Birgün'ün CHP'den seçilmesi kesin. Meclis'in soyadı farklı yeni Ecevit'i olacak gibi görülüyor.

Mitinglerin mimarı

Necla Arat: CHP'nin Örsan Kunter Öymen'nin ardından ikinci felsefecisi. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde uzun süre özellikle feminizm ve felsefe üzerine dersler verdi. Aynı üniversitede Kadın Sorunları ve Araştırma Merkezi müdürlüğü görevini yürüttü. Cumhuriyet mitingleri düzenleyicilerinden.

Bakanlığı garanti

Derviş Günday: Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun başından yasal düzenlemeyle indirilmeye çalışılan Günday'ı CHP kurtardı. Yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürerek, Günday'ı rahatlattı. Günday, CHP'nin bu jestine karşı konfederasyon gücünü CHP'nin hizmetine sunmakta kararlı.

Sezer'in damadı

Mustafa Kemal Kısacıkoğlu: Hemen hemen tüm kamuoyu yoklamalarının, 'En güvenilir devlet adamı' sıralamasında bir numarada çıkan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in damadı. Eximbank Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndaki görevinden istifa ederek CHP'den aday oldu. Sezer'in büyük kızı Zeynep Sezer Kısacıkoğlu ile evli. Çocuklarının isimleri Sezer ve İlke.

Ecevit'in koruması

Osman Nuri Bedir: 1967 yılında Erzurum'da doğdu. 1997- 2007 yılları arasında İstanbul Sultanahmet Camisi İmamlığı yaptı. AKP döneminde 5 sürgün yaşadı. Hakkındaki 5 sürgün kararı da oy birliğiyle yargıdan geri döndü. Kendini sosyal demokrat imam olarak tanımlayan Bedir, İyi derece Arapça ve orta düzeyde İngilizce biliyor.

Felsefe kürsüsünden

Örsan Kunter Öymen: Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim üyeliğinden istifa ederek, parti meclisi üyesi olduğu CHP'den aday oldu. Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden, doktora derecesini ODTÜ Felsefe Bölümü'nden aldı. Bir dönem babası Örsan Öymen gibi gazetecilik de yaptı. Assos'ta Felsefe Platformu'nun kurucusu ve direktörü, Felsefe Sanat Bilim Derneği'nin kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı.

Baykal'ın avukatı

Şahin Mengü: CHP Başkanı Deniz Baykal'ın avukatı. Sıkıyönetim döneminde eski Başbakan Bülent Ecevit'in de avukatlığını yapan Mengü'nün pek çok gazetecinin de avukatlığını yapıyor. CHP'nin 367 operasyonunun mimarları arasında gösteriliyor. CHP Meclisi üyesi.

İhalelerin uzmanı

Osman Sener Akkaynak: Kamu İhale Kurumu eski Başkanı. Görevde bulunduğu dönemde AKP'nin hedef isimlerinden biriydi. Özellikle, AKP'nin pek çok ihalesine direnerek adını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurumlarındaki ihalelerle ilgili alınan kurul kararlarının altında imzası var. Yaş haddinin dolması nedeniyle 2006 yılı başında emekliye ayrılmıştı.

Kriz dönemi hocası

Esfender Korkmaz: Öğrenciliği döneminde Milli Türk Talebe Birliği İstanbul Yürütme Kurulu Başkanlığı yaptı. Doktorasını İktisat Fakültesi'nde verdi. Fransa'da, UNESCO nezdinde eğitim ekonomisi konusunda araştırmalarda bulundu. 1988 Yılında "Gelişmekte olan ülkelerde dış borç sorunu" isimli profesörlük takdim tezi ile profesör oldu. 2001 kriziyle ilgili yorumlarıyla kamuoyunda tanındı. CHP Parti Meclisi üyesi ve İstanbul Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Forumu Başkanı.

Sahalardan meclise

Cem Papila: 18 Kasım 1966'da Zonguldak'ta doğdu. CHP'den Zonguldak milletvekili adayı olacak olan Papila, uzun süre yeşil sahalarda hakemlik yaptı. 1996 yılında yapılan yerel seçimlerde CHP'den Zonguldak'ın Kilimli Belde Belediye Başkanlığı için aday olan Papila, seçimi DYP'li Ali Arslankılıç'a kaptırmıştı. Avukatlığın yanı sıra bir televizyon kanalında spor yorumculuğu yapan Papila, 2 çocuk babası.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber