Meslek lisesi eski günlerine dönüyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Eylül 2007 10:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

1999'dan beri katsayı engeli nedeniyle yoğunluğu düşen meslek liseleri eski günlerine dönüyor. Bakan Çelik, talepleri karşılamak için ikili eğitime geçilebileceğini söyledi.

YAKUP BULUT/ANKARA

Mezunların ÖSS'de farklı katsayı uygulaması mağduriyetine rağmen bu yıl meslek liseleri kayıtlarında yoğunluk yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, halen devam eden kayıtlarda meslek liselerine ilginin arttığını, talepleri karşılamak için meslek liselerinde tam gün eğitimden ikili eğitime geçeceklerini söyledi. Bakan Çelik, mesleki eğitimde yeni modüller belirleyerek yeni dallar açmaları ve sektörle işbirliği sayesinde ilgiyi artırdıklarını belirtti.

ÖĞRENCİ GERİ ÇEVRİLMEYECEK

Çelik mesleki eğitimle ilgili Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Ticaret Turizm Öğretim Genel Müdürlüğü'ne talimat verdiğini anlattı.

Çelik ?tam gün tam yıl eğitim? uygulamasını da dikkate alarak bina kapasiteleri, tesis, araç-gereç ve personelden verimli şekilde yararlanılmasını istediklerini, alınabilecek azami öğrenci sayıları tespit edildikten sonra da, bu okullara başvuran bütün öğrencilerin kaydedilmesi için gerekirse tekli öğretim yapılan okullarda ikili öğretime geçilmesi talimatını verdiğini söyledi. Çelik tüm tedbirlere rağmen kayıt-kabulleri yapılamayacak durumdaki başvurular için gerekli yönlendirmelerin yapılmasını da sağlayacaklarını ifade etti.

10 YIL ÖNCESİNE DÖNÜŞ

Yoğun ilginin olduğu meslek liselerinde kayıtlar halen devam ediyor. Meslek liseleri yoğun ilgiden dolayı ikili eğitime geçerken, son olarak sabahçı-öğlenci uygulaması bu liselerde 10 yıl önce yapılıyordu. 2007-2008 öğretim yılında meslek lisesinde okumak isteyen, büyükşehir statüsündeki 16 ilde meslek lisesi tercihini e-kayıtla internetten yapıyor.

Öğrenci oranı yükseliyor

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı rakamlarına göre geçen yıl mesleki eğitimde Türkiye genelinde toplam 1 milyon 172 bin 30 öğrenci bulunuyordu. 1999'de katsayı uygulaması getirilmeden önce, 1998 yılında tüm liseler içerisinde 998 bin meslek liselinin oranı yüzde 47 iken bu oran farklı katsayı uygulaması ile yıl yıl azalmış, 2005'te yüzde 30'a kadar gerilemişti. Geçtiğimiz yıl yüzde 34'e yükselen oranın bu yıl yüzde 40 seviyesine çıkması bekleniyor.Geçen yıl yapılan toplam 430 bin 162 öğrenci kaydının bu yıl geçen yıla göre yüzde 30 daha artması bekleniyor. Mevut binaları tam gün eğitimde yetersiz kılacak kadar fazla olan yeni kayıtlarla yaklaşık 600 bin öğrenci mesleki eğitime başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber