Dünyanın En İyi 25 Üniversitesi

işte dünyanın En İyi 25 Üniversitesi..

  1. Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumudur.[1] 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur.

    Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumudur.[1] 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur.

  2. California Institute of Technology (İngilizce Caltech olarak da değinilir) veya Türkçe karşılığı ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles şehrinin Pasadena mahallesinde bulunan, bilim ve teknoloji dallarına ağırlık vermiş bir teknik üniversitedir. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ayrıca ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA)'ya ait Jet Propulsion Laboratory'nin yönetimi ve işletiminden de sorumludur. Öğrenci sayısı yaklaşık 2100 olan küçük bir okul olmasına rağmen Nobel ödülleri, öğretim üyelerinin yaptığı yayınlara verilen referanslar ve çeşitli üniversite sıralamaları gibi ölçütlerle dünyanın ilk on üniversitesi arasında yer alır. Uluslararası üniversite sıralamaları yapan saygın kuruluşların bazıları tarafından dünyanın en iyi üniversitesi[1] ve en iyi teknik üniversitesi[2][3]; bazıları tarafından ise en iyi ikinci teknik üniversitesi olarak değerlendirilmiştir

    California Institute of Technology (İngilizce Caltech olarak da değinilir) veya Türkçe karşılığı ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles şehrinin Pasadena mahallesinde bulunan, bilim ve teknoloji dallarına ağırlık vermiş bir teknik üniversitedir. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ayrıca ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA)'ya ait Jet Propulsion Laboratory'nin yönetimi ve işletiminden de sorumludur. Öğrenci sayısı yaklaşık 2100 olan küçük bir okul olmasına rağmen Nobel ödülleri, öğretim üyelerinin yaptığı yayınlara verilen referanslar ve çeşitli üniversite sıralamaları gibi ölçütlerle dünyanın ilk on üniversitesi arasında yer alır. Uluslararası üniversite sıralamaları yapan saygın kuruluşların bazıları tarafından dünyanın en iyi üniversitesi[1] ve en iyi teknik üniversitesi[2][3]; bazıları tarafından ise en iyi ikinci teknik üniversitesi olarak değerlendirilmiştir

  3. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (İngilizce: Massachusetts Institute of Technology) veya kısaca MIT (ˈɛm ˈaɪ ˈtiː), Amerika Birleşik Devletleri'nın Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinin Cambridge mahallesinde yerleşik ve özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınmaktadır.[3][4] Şu ana kadar MIT'nin öğretim ve araştırma üyeleri, öğrenci ve mezunları arasında Nobel Ödülü kazananların sayısı 72'ye ulaşmıştır ve bu ödüllerin 15'i son beş yıl içinde kazanılmıştır.

    Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (İngilizce: Massachusetts Institute of Technology) veya kısaca MIT (ˈɛm ˈaɪ ˈtiː), Amerika Birleşik Devletleri'nın Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinin Cambridge mahallesinde yerleşik ve özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınmaktadır.[3][4] Şu ana kadar MIT'nin öğretim ve araştırma üyeleri, öğrenci ve mezunları arasında Nobel Ödülü kazananların sayısı 72'ye ulaşmıştır ve bu ödüllerin 15'i son beş yıl içinde kazanılmıştır.

  4. Leland Stanford Junior University ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Fransisko'nun 40 km güneydoğusunda bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda dünyadaki en büyük bütçeye sahip 3. üniversitedir. Ayrıca Silikon Vadisi'nin yaratıcısı da Stanford Üniversitesi'dir.    Stanford öğrenci, mezun ve öğretim üyelerinin çok sayıdaki buluş ve atılımları arasında, SUN, Cisco, Google, Yahoo, HP ve IP (Internet Protocol) da bulunmaktadır. Silikon Vadisi'nin öncüsüdür.    ABD ve dünya çapındaki üniversitelerin sıralandığı US News&World Report listesinde Stanford Üniversitesi 5. sırada yer almaktadır.    Uluslarası akademik sıralama yapan saygın kuruluşlar tarafından tüm dünyada sürekli olarak ilk 3'e girmeyi başarmaktadır.[1][2] Stanford Üniversitesi'nin özelliği çok farklı alanlarda açtığı tüm bölümlerinin bölüm bazında yapılan sıralamalarda en üstlerde yer almasıdır.

    Leland Stanford Junior University ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Fransisko'nun 40 km güneydoğusunda bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda dünyadaki en büyük bütçeye sahip 3. üniversitedir. Ayrıca Silikon Vadisi'nin yaratıcısı da Stanford Üniversitesi'dir. Stanford öğrenci, mezun ve öğretim üyelerinin çok sayıdaki buluş ve atılımları arasında, SUN, Cisco, Google, Yahoo, HP ve IP (Internet Protocol) da bulunmaktadır. Silikon Vadisi'nin öncüsüdür. ABD ve dünya çapındaki üniversitelerin sıralandığı US News&World Report listesinde Stanford Üniversitesi 5. sırada yer almaktadır. Uluslarası akademik sıralama yapan saygın kuruluşlar tarafından tüm dünyada sürekli olarak ilk 3'e girmeyi başarmaktadır.[1][2] Stanford Üniversitesi'nin özelliği çok farklı alanlarda açtığı tüm bölümlerinin bölüm bazında yapılan sıralamalarda en üstlerde yer almasıdır.

  5. Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji adıyla kurulmuştur. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 35 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananlarıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Albert Einstein 1933 yılında Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Ölene dek bu görevi sürdürmüştür.

    Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji adıyla kurulmuştur. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 35 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananlarıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Albert Einstein 1933 yılında Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Ölene dek bu görevi sürdürmüştür.

  6. Cambridge Üniversitesi (İngilizce: University of Cambridge) İngiltere'de bulunan köklü bir üniversite. İngilizce konuşan ülkelerdeki en eski ikinci üniversite ve dünyanın hâlen hizmet veren en eski dördüncü üniversitesidir. Cambridge'i kuran akademisyenler büyük olasılıkla, 1209 yılında yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesinden ayrılan akademisyenlerdi. Bu iki üniversite arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.    Cambridge Üniversitesi 81 üyesi ile dünyada en çok Nobel ödülü almış olan kurumdur. 2014 yılı itibariyle 8.7 milyar dolarlık bütçesi ile Avrupa'nın en zengin üniversitesidir

    Cambridge Üniversitesi (İngilizce: University of Cambridge) İngiltere'de bulunan köklü bir üniversite. İngilizce konuşan ülkelerdeki en eski ikinci üniversite ve dünyanın hâlen hizmet veren en eski dördüncü üniversitesidir. Cambridge'i kuran akademisyenler büyük olasılıkla, 1209 yılında yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesinden ayrılan akademisyenlerdi. Bu iki üniversite arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır. Cambridge Üniversitesi 81 üyesi ile dünyada en çok Nobel ödülü almış olan kurumdur. 2014 yılı itibariyle 8.7 milyar dolarlık bütçesi ile Avrupa'nın en zengin üniversitesidir

  7. Oxford Üniversitesi (İngilizce: University of Oxford), Birleşik Krallık'ın Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Ne zaman kurulduğu bilinmeyen okul, Anglo-sakson dünyanın en eski üniversitelerinden biridir. Günümüzde de dünyanın en saygın eğitim kurumlarındandır. Üniversite yaklaşık 130 ülkeden 18000'den fazla öğrenciye eğitim vermektedir.    Oxford Üniversitesi, kendi kendini yöneten 39 kolejin bir çeşit federal sistem içerisinde bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bunlara ek olarak, Hristiyan derneklerce kurulmuş yedi adet özel kolej de üniversiteye dahildir. Otuz kolej ve tüm özel kolejler hem lisans hem de lisansüstü seviyesinde öğrenci kabul etmektedir. Yedi kolej ise sadece lisans üstü öğrenci kabul ederken, bir kolej yalnızca akademisyenlere yöneliktir. Geriye kalan bir kolej ise yarı zamanlı eğitim alanında uzmanlaşmıştır.

    Oxford Üniversitesi (İngilizce: University of Oxford), Birleşik Krallık'ın Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Ne zaman kurulduğu bilinmeyen okul, Anglo-sakson dünyanın en eski üniversitelerinden biridir. Günümüzde de dünyanın en saygın eğitim kurumlarındandır. Üniversite yaklaşık 130 ülkeden 18000'den fazla öğrenciye eğitim vermektedir. Oxford Üniversitesi, kendi kendini yöneten 39 kolejin bir çeşit federal sistem içerisinde bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bunlara ek olarak, Hristiyan derneklerce kurulmuş yedi adet özel kolej de üniversiteye dahildir. Otuz kolej ve tüm özel kolejler hem lisans hem de lisansüstü seviyesinde öğrenci kabul etmektedir. Yedi kolej ise sadece lisans üstü öğrenci kabul ederken, bir kolej yalnızca akademisyenlere yöneliktir. Geriye kalan bir kolej ise yarı zamanlı eğitim alanında uzmanlaşmıştır.

  8. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Kaliforniya'da yer alan araştırma üniversitesidir. Kaliforniya Üniversitesi'nin Berkeley-San Francisco şehrindeki kampüsü, buradaki körfezin kuzeydoğusunda bulunan Berkeley ilçesinde bulunmasından dolayı bu adla anılmaktadır. Üniversiteyi anlatmak için Cal, California, UC Berkeley ve yalnız Berkeley sözcükleri de kullanılır.

    Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Kaliforniya'da yer alan araştırma üniversitesidir. Kaliforniya Üniversitesi'nin Berkeley-San Francisco şehrindeki kampüsü, buradaki körfezin kuzeydoğusunda bulunan Berkeley ilçesinde bulunmasından dolayı bu adla anılmaktadır. Üniversiteyi anlatmak için Cal, California, UC Berkeley ve yalnız Berkeley sözcükleri de kullanılır.

  9. Yale Üniversitesi (Yale University) Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinin New Haven kentinde bulunan özel bir üniversitedir.    ABD'nin üçüncü en eski üniversitesi ve en prestijli okullarından biridir. Ülkenin en tanınmış sekiz özel üniversitesini bir araya getiren Sarmaşık Ligi (en:Ivy League) üyesidir. Son 33 yılda ABD başkanı olan altı kişiden dördü Yale mezunudur. Yale Üniversitesi'nin mottosu olan Lux et veritas ın anlamı ışık ve gerçektir.    1701 yılında Collegiate School adı altında kurulan üniversitenin kökleri 1640'lara uzanır. O zamanlar bir koloni olan Connecticut için üst düzeyde eğitimli görevli ve papaz yetiştirmek isteyen ruhbanlar, burada bir okul kurmak için izin alırlar. Daha sonra, 1718 yılında Galli Elihu Yale'in yaptığı bağışlara karşılık okulun adı Yale olarak değiştirilir. 1861'de ülkedeki ilk doktora derecesi de yine bu okul tarafından verilmiştir.

    Yale Üniversitesi (Yale University) Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinin New Haven kentinde bulunan özel bir üniversitedir. ABD'nin üçüncü en eski üniversitesi ve en prestijli okullarından biridir. Ülkenin en tanınmış sekiz özel üniversitesini bir araya getiren Sarmaşık Ligi (en:Ivy League) üyesidir. Son 33 yılda ABD başkanı olan altı kişiden dördü Yale mezunudur. Yale Üniversitesi'nin mottosu olan Lux et veritas ın anlamı ışık ve gerçektir. 1701 yılında Collegiate School adı altında kurulan üniversitenin kökleri 1640'lara uzanır. O zamanlar bir koloni olan Connecticut için üst düzeyde eğitimli görevli ve papaz yetiştirmek isteyen ruhbanlar, burada bir okul kurmak için izin alırlar. Daha sonra, 1718 yılında Galli Elihu Yale'in yaptığı bağışlara karşılık okulun adı Yale olarak değiştirilir. 1861'de ülkedeki ilk doktora derecesi de yine bu okul tarafından verilmiştir.

  10. Michigan Üniversitesi (İngilizce: University of Michigan) Amerika Birleşik Devletleri'nde eyalet üniversitesi. Dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerindendir. 1817'de Detroit'te kurulmuş. 1837'de Ann Arbor'a taşınmış, Flint kampusu 1956'da, Dearbon kampusu ise 1959'da açılmıştır.    Üniversite bir Edebiyat, Bilim ve Sanatlar Yüksekokulu ile mimarlık, sanat, işletme, dişçilik, eğitim, mühendislik, hukuk, kütüphanecilik, tıp, müzik, doğal kaynaklar, hemşirelik, eczacılık, halk sağlığı ve sosyal hizmetler okullarından oluşur. Bağlı kurum ve programlar arasında Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü, Arazi Araştırma Merkezi, Gerald Ford Başkanlık Kütüpaahenesi, iki megavatlık bir nükleer raektör bulunan Phoenix Laboratuvarı, Uzay Mühendisliği Laboratuvarı ve müzeler yer alır; Michigan ve Hawaii'de de Günei araştırmaları için gözlemevleri vardır.

    Michigan Üniversitesi (İngilizce: University of Michigan) Amerika Birleşik Devletleri'nde eyalet üniversitesi. Dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerindendir. 1817'de Detroit'te kurulmuş. 1837'de Ann Arbor'a taşınmış, Flint kampusu 1956'da, Dearbon kampusu ise 1959'da açılmıştır. Üniversite bir Edebiyat, Bilim ve Sanatlar Yüksekokulu ile mimarlık, sanat, işletme, dişçilik, eğitim, mühendislik, hukuk, kütüphanecilik, tıp, müzik, doğal kaynaklar, hemşirelik, eczacılık, halk sağlığı ve sosyal hizmetler okullarından oluşur. Bağlı kurum ve programlar arasında Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü, Arazi Araştırma Merkezi, Gerald Ford Başkanlık Kütüpaahenesi, iki megavatlık bir nükleer raektör bulunan Phoenix Laboratuvarı, Uzay Mühendisliği Laboratuvarı ve müzeler yer alır; Michigan ve Hawaii'de de Günei araştırmaları için gözlemevleri vardır.

  11. Hong Kong Üniversitesi (İngilizce: University of Hong Kong) Hong Kong'taki en eski üniversitedir. Üniversitenin öğrenim dili İnglizcedir. Üniversite 1911 yılında kurulmuş bir kamu üniversitesidir. Toplam 21.000'i aşkın öğrencisi bulunan üniversitenin, öğrencilerinin 9.000'i yükseklisans eğitimi almaktadır.Okulun rengi yeşildir. Üniversite Times Higher Education'a göre Dünyadaki en iyi 18., Asyadaki 2., Çin'deki en iyi üniversitedir.

    Hong Kong Üniversitesi (İngilizce: University of Hong Kong) Hong Kong'taki en eski üniversitedir. Üniversitenin öğrenim dili İnglizcedir. Üniversite 1911 yılında kurulmuş bir kamu üniversitesidir. Toplam 21.000'i aşkın öğrencisi bulunan üniversitenin, öğrencilerinin 9.000'i yükseklisans eğitimi almaktadır.Okulun rengi yeşildir. Üniversite Times Higher Education'a göre Dünyadaki en iyi 18., Asyadaki 2., Çin'deki en iyi üniversitedir.

  12. University College London'ın kurulmasının İngiliz tarihindeki önemi çok büyüktür. Zira o döneme kadar İngiltere'de sadece Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi mevcuttu. Bu üniversiteler ayrımcı bir yaklaşımla İngiliz Kilisesi'ne üye olmayanları kabul etmemekteydiler. University College London'ın kuruluş sebebi de bu ayrımcılığa bir son vermek, her dinden insana yükseköğretim imkânı sağlamaktı. Bu nedenlerle Birleşik Krallık'ın ilk laik eğitim kurumu olarak bilinir.    Bu ilke ile hareket eden üniversite büyük ilklere imza atmıştır. Örneğin ilk Japon öğrenciler UCL'de öğrenim görüp kendi ülkelerine dönmüş, orada modern Japonya'nın yapılanmasında önemli rol üstlenmişlerdir. Ayrıca İngiltere'de kadın öğrencilere erkeklerle eşit hakta öğrenim imkânı tanıyan ilk üniversitedir.    Üniversitenin ana kampüsü Santral Londra, Gower Street'tedir. Özellikle tıp dalında ün yapmıştır.

    University College London'ın kurulmasının İngiliz tarihindeki önemi çok büyüktür. Zira o döneme kadar İngiltere'de sadece Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi mevcuttu. Bu üniversiteler ayrımcı bir yaklaşımla İngiliz Kilisesi'ne üye olmayanları kabul etmemekteydiler. University College London'ın kuruluş sebebi de bu ayrımcılığa bir son vermek, her dinden insana yükseköğretim imkânı sağlamaktı. Bu nedenlerle Birleşik Krallık'ın ilk laik eğitim kurumu olarak bilinir. Bu ilke ile hareket eden üniversite büyük ilklere imza atmıştır. Örneğin ilk Japon öğrenciler UCL'de öğrenim görüp kendi ülkelerine dönmüş, orada modern Japonya'nın yapılanmasında önemli rol üstlenmişlerdir. Ayrıca İngiltere'de kadın öğrencilere erkeklerle eşit hakta öğrenim imkânı tanıyan ilk üniversitedir. Üniversitenin ana kampüsü Santral Londra, Gower Street'tedir. Özellikle tıp dalında ün yapmıştır.

  13. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da kısaca ODTÜ[10] (İngilizce: Middle East Technical University, kısaca METU), 15 Kasım 1956[1][2] tarihinde, zamanın Türkiye başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup İTÜ'lü akademisyen tarafından[11] Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK (Kuzey Kıbrıs Kampüsü) dışında bütün binaları aynı kampüstedir.[12] Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin[8] eğitim dili İngilizcedir.[6]    Yabancı dilde eğitim vermek, merkezî bilgisayar sistemi kurmak, üniversite müzesi açmak, teknokent kurmak, internet bağlantısı gerçekleştirmek gibi ülke çapında birçok ilki gerçekleştiren üniversite,[13] Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi ile yalnızca en üstteki %3'lük dilimden öğrenci kabul etmektedir.[6] 2014'te Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması'nda 85. sırada yer alan ODTÜ,[14] bu listede ilk yüze girebilen tek Türk üniversitesidir.

    Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da kısaca ODTÜ[10] (İngilizce: Middle East Technical University, kısaca METU), 15 Kasım 1956[1][2] tarihinde, zamanın Türkiye başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup İTÜ'lü akademisyen tarafından[11] Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK (Kuzey Kıbrıs Kampüsü) dışında bütün binaları aynı kampüstedir.[12] Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin[8] eğitim dili İngilizcedir.[6] Yabancı dilde eğitim vermek, merkezî bilgisayar sistemi kurmak, üniversite müzesi açmak, teknokent kurmak, internet bağlantısı gerçekleştirmek gibi ülke çapında birçok ilki gerçekleştiren üniversite,[13] Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi ile yalnızca en üstteki %3'lük dilimden öğrenci kabul etmektedir.[6] 2014'te Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması'nda 85. sırada yer alan ODTÜ,[14] bu listede ilk yüze girebilen tek Türk üniversitesidir.

  14. Hacettepe Üniversitesi, 1967 yılında başkent Ankara'da kurulmuş olan devlet üniversitesi. Üniversitenin beş kampüsü bulunmaktadır.  Sıhhiye Kampüsü,  Beytepe Kampüsü,  Beşevler,  Polatlı Kampüsleri.  Balâ Kemal Şahin Kampüsü  Ana kampüs Ankara şehir merkezinde bulunan Sıhhiye Kampüsü 210.238 m²'lik, Beytepe Kampüsü ise 5.877.628 m²’lik alan üzerinde kurulmuştur. Üniversite rektörlüğüne, son olarak 18 Aralık 2015 tarihinde yapılan rektör adayı belirleme seçimi sonrasında en çok oyu alan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Haluk Özen,[4] Cumhurbaşkanlığı tarafından 13 Ocak 2016 tarihinde atanmıştır.

    Hacettepe Üniversitesi, 1967 yılında başkent Ankara'da kurulmuş olan devlet üniversitesi. Üniversitenin beş kampüsü bulunmaktadır. Sıhhiye Kampüsü, Beytepe Kampüsü, Beşevler, Polatlı Kampüsleri. Balâ Kemal Şahin Kampüsü Ana kampüs Ankara şehir merkezinde bulunan Sıhhiye Kampüsü 210.238 m²'lik, Beytepe Kampüsü ise 5.877.628 m²’lik alan üzerinde kurulmuştur. Üniversite rektörlüğüne, son olarak 18 Aralık 2015 tarihinde yapılan rektör adayı belirleme seçimi sonrasında en çok oyu alan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Haluk Özen,[4] Cumhurbaşkanlığı tarafından 13 Ocak 2016 tarihinde atanmıştır.

  15. 1861'de kurulan Washington Üniversitesi Seattle, Washington, ABD'de bulunan bir devlet üniversitesidir. Washington olarak da ve halk arasında The U veya UW (genellikle şu şekilde telaffuz edilir: "YU-Dub") olarak bilinen üniversite Kuzeybatı Eyaletleri arasındaki en büyük ve Batı kıyısındaki en eski devlet üniversitedir. 'The UW' en büyüğü Seattle'da olmak üzere Tacoma ve Bothell'de iki küçük kampüsü ile beraber üç yerleşkeye sahiptir. 2005 yılı için işletme bütçesi $3.1 milyar ABD dolarıydı.[1] Üniversite Kamu Sarmaşığı olarak bilinmektedir. Bu Amerikan deyimini "bir devlet okuluna yapılan ödeme ile "Ivy League" (ABD'nin sekiz saygın üniversitesinin oluşturduğu grup) düzeyinde" yüksek öğrenin imkânı sağlayan ve giderleri devletten karşılanan yapılar için kullanılıyor.

    1861'de kurulan Washington Üniversitesi Seattle, Washington, ABD'de bulunan bir devlet üniversitesidir. Washington olarak da ve halk arasında The U veya UW (genellikle şu şekilde telaffuz edilir: "YU-Dub") olarak bilinen üniversite Kuzeybatı Eyaletleri arasındaki en büyük ve Batı kıyısındaki en eski devlet üniversitedir. 'The UW' en büyüğü Seattle'da olmak üzere Tacoma ve Bothell'de iki küçük kampüsü ile beraber üç yerleşkeye sahiptir. 2005 yılı için işletme bütçesi $3.1 milyar ABD dolarıydı.[1] Üniversite Kamu Sarmaşığı olarak bilinmektedir. Bu Amerikan deyimini "bir devlet okuluna yapılan ödeme ile "Ivy League" (ABD'nin sekiz saygın üniversitesinin oluşturduğu grup) düzeyinde" yüksek öğrenin imkânı sağlayan ve giderleri devletten karşılanan yapılar için kullanılıyor.

  16. ETH Zürih (Almanca: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) Türkçe olarak Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü olarak da bilinen, İsviçre'nin Zürih kentinde kurulu üniversite. Üniversite bulunduğu yörede kısaca Poly olarak da bilinmektedir. Bu isim Almanca orijinal ismi Eidgenössisches Polytechnikum ya da İngilizce Federal Polytechnic Institute 'den gelmektedir. Üniversite kantona bağlı bir üniversite değil, direkt İsviçre federal İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

    ETH Zürih (Almanca: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) Türkçe olarak Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü olarak da bilinen, İsviçre'nin Zürih kentinde kurulu üniversite. Üniversite bulunduğu yörede kısaca Poly olarak da bilinmektedir. Bu isim Almanca orijinal ismi Eidgenössisches Polytechnikum ya da İngilizce Federal Polytechnic Institute 'den gelmektedir. Üniversite kantona bağlı bir üniversite değil, direkt İsviçre federal İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

  17. İstanbul Teknik Üniversitesi (Teknik Üniversite) ya da kısaca İTÜ, İstanbul, Türkiye'de yer alan 1773 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.[1] Bünyesindeki 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir.[8]    İTÜ, Osmanlı Padişahı III. Mustafa zamanında batılı anlamda bir mühendislik eğitimi vermek için 1773 yılında açılmıştır.[1] Dünya'nın en eski teknik üniversitelerinden biridir. Okulun ilk binaları Haliç Tersaneleri'ndedir. Zamanla padişahların ve cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğiyle büyüyüp gelişen okul bugün merkezi İstanbul'un iş merkezi Maslak'ta bulunan 4'ü Avrupa, 1'i Anadolu yakasında toplam 5 yerleşkeye yayılmıştır.[9] Bugünkü hâli 1944 yılında kurulmuştur.[2] Maçka, Taşkışla ve Gümüşsuyu yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan binalarda hâlâ eğitim yapılmaktadır. Teknik Üniversite'nin mezunları cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'nin büyümesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamışlar, Türkiye'de pek çok ilke ve pek çok mühendislik eserinin altına imzalarını atmışlardır.[10] Bunun yanında yetiştirdiği cumhurbaşkanları[11][12][13][14] ve başbakanlar[15] Türkiye'nin gelişimine yön vermiştir.

    İstanbul Teknik Üniversitesi (Teknik Üniversite) ya da kısaca İTÜ, İstanbul, Türkiye'de yer alan 1773 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.[1] Bünyesindeki 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir.[8] İTÜ, Osmanlı Padişahı III. Mustafa zamanında batılı anlamda bir mühendislik eğitimi vermek için 1773 yılında açılmıştır.[1] Dünya'nın en eski teknik üniversitelerinden biridir. Okulun ilk binaları Haliç Tersaneleri'ndedir. Zamanla padişahların ve cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğiyle büyüyüp gelişen okul bugün merkezi İstanbul'un iş merkezi Maslak'ta bulunan 4'ü Avrupa, 1'i Anadolu yakasında toplam 5 yerleşkeye yayılmıştır.[9] Bugünkü hâli 1944 yılında kurulmuştur.[2] Maçka, Taşkışla ve Gümüşsuyu yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan binalarda hâlâ eğitim yapılmaktadır. Teknik Üniversite'nin mezunları cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'nin büyümesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamışlar, Türkiye'de pek çok ilke ve pek çok mühendislik eserinin altına imzalarını atmışlardır.[10] Bunun yanında yetiştirdiği cumhurbaşkanları[11][12][13][14] ve başbakanlar[15] Türkiye'nin gelişimine yön vermiştir.

  18. Pekin Üniversitesi (kısaltma PKU, halk dilinde (北大) beida olarak bilinir), Çin'in Pekin şehrinde bulunan büyük bir araştırma üniversitesidir. Üniversite Çin'in büyük üniversitelerinin oluşturduğu C9 Ligi'nin de üyesidir. İlk olarak 1898 yılında "Pekin İmparatorluk Üniversitesi" ismiyle kurulan kurum, Çin'in ilk çağdaş ulusal üniversitesidir.[2] 1920'lerde ilerici düşünce için bir merkez haline gelen üniversite bugün Çin'in en iyi üniversitelerinden biri olarak çok sayıda yerli ve uluslararası sıralamada yer almaktadır.[3][4][5] Akademisyenlerin yanı sıra, Pekin Üniversitesi kampüs alanları ile de ünlüdür.[6][7][8] Kampüslerinde geleneksel Çin mimarisinin güzel örnekleri yer almaktadır.[9]    Tarihi boyunca üniversite pek çok önde gelen modern Çin düşünürüne ev sahipliği yapmıştır: Lu Xun, Mao Zedong, Gu Hongming, Hu Shih, Li Daçao ve Çen Dusiu bunlardan bazılarıdır.[10] Pekin Üniversitesi ayrıca Çin'in Yeni Kültür Hareketi, Dört Mayıs Hareketi, Tiananmen Meydanı 1989 protestoları ve diğer birçok önemli olaylarda da öncü rol üstlenmiştir.

    Pekin Üniversitesi (kısaltma PKU, halk dilinde (北大) beida olarak bilinir), Çin'in Pekin şehrinde bulunan büyük bir araştırma üniversitesidir. Üniversite Çin'in büyük üniversitelerinin oluşturduğu C9 Ligi'nin de üyesidir. İlk olarak 1898 yılında "Pekin İmparatorluk Üniversitesi" ismiyle kurulan kurum, Çin'in ilk çağdaş ulusal üniversitesidir.[2] 1920'lerde ilerici düşünce için bir merkez haline gelen üniversite bugün Çin'in en iyi üniversitelerinden biri olarak çok sayıda yerli ve uluslararası sıralamada yer almaktadır.[3][4][5] Akademisyenlerin yanı sıra, Pekin Üniversitesi kampüs alanları ile de ünlüdür.[6][7][8] Kampüslerinde geleneksel Çin mimarisinin güzel örnekleri yer almaktadır.[9] Tarihi boyunca üniversite pek çok önde gelen modern Çin düşünürüne ev sahipliği yapmıştır: Lu Xun, Mao Zedong, Gu Hongming, Hu Shih, Li Daçao ve Çen Dusiu bunlardan bazılarıdır.[10] Pekin Üniversitesi ayrıca Çin'in Yeni Kültür Hareketi, Dört Mayıs Hareketi, Tiananmen Meydanı 1989 protestoları ve diğer birçok önemli olaylarda da öncü rol üstlenmiştir.

  19. 1821 yılında kurulan McGill Üniversitesi, Kanada'nın Montreal şehrinde bulunan ve Kanada'nın en eski üniversitesi olan bir devlet üniversitesidir. Adını kurucusu James McGill'den alan üniversite dünyanın en saygın üniversiteleri arasındadır. "QS World University Rankings 2015"e göre McGill Üniversitesi dünya üniversiteleri arasında 24. sırayı almıştır. McGill kampüsü 32 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Üniversitenin toplamda iki kampüsü bulunmaktadır. Şehir merkezinde olan kampüsü, "Mount Royal" adındaki dağın eteklerindedir. Bu kampüsünde "Redpath Museum" adında bir müze de bulunmaktadır. İkinci kampüsü ise "MacDonald Kampüsü"dür. 34 bin öğrenci kapasitesine sahip üniversitede toplam 21 fakülte bulunmaktadır. Dil olarak İngilizce ve Fransızca eğitim verilmektedir. Mcgill Üniversitesi'nin sekiz Nobel Ödülü sahibi, üç astronot, iki de Kanada Başbakanı mezunları arasındadır. 2015 Kanada seçimlerinde, yine McGill mezunu olan Justin Trudeau Kanada Başbakanı seçilmiştir.

    1821 yılında kurulan McGill Üniversitesi, Kanada'nın Montreal şehrinde bulunan ve Kanada'nın en eski üniversitesi olan bir devlet üniversitesidir. Adını kurucusu James McGill'den alan üniversite dünyanın en saygın üniversiteleri arasındadır. "QS World University Rankings 2015"e göre McGill Üniversitesi dünya üniversiteleri arasında 24. sırayı almıştır. McGill kampüsü 32 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Üniversitenin toplamda iki kampüsü bulunmaktadır. Şehir merkezinde olan kampüsü, "Mount Royal" adındaki dağın eteklerindedir. Bu kampüsünde "Redpath Museum" adında bir müze de bulunmaktadır. İkinci kampüsü ise "MacDonald Kampüsü"dür. 34 bin öğrenci kapasitesine sahip üniversitede toplam 21 fakülte bulunmaktadır. Dil olarak İngilizce ve Fransızca eğitim verilmektedir. Mcgill Üniversitesi'nin sekiz Nobel Ödülü sahibi, üç astronot, iki de Kanada Başbakanı mezunları arasındadır. 2015 Kanada seçimlerinde, yine McGill mezunu olan Justin Trudeau Kanada Başbakanı seçilmiştir.

  20. Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın üniversitelerinden biridir. 2011 itibari ile Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 24.000 ögrencisi ve 2500'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir.    Georg August Üniversitesi 1734 tarihinde Büyük Britanya kralı ve Hannover elektörü II. George tarafından kurulmuş ve ilk olarak 1737 yılında eğitim vermeye başlamıştır. Göttingen Üniversitesi, Almanya'da 2006 yılında başlatılan Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan German Universities Excellence Initiative koordinasyon programının 9 nitelikli üniversitesinden birisidir.

    Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın üniversitelerinden biridir. 2011 itibari ile Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 24.000 ögrencisi ve 2500'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Georg August Üniversitesi 1734 tarihinde Büyük Britanya kralı ve Hannover elektörü II. George tarafından kurulmuş ve ilk olarak 1737 yılında eğitim vermeye başlamıştır. Göttingen Üniversitesi, Almanya'da 2006 yılında başlatılan Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan German Universities Excellence Initiative koordinasyon programının 9 nitelikli üniversitesinden birisidir.

  21. Sabancı Üniversitesi, 1994 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde Sabancı topluluğu tarafından kurulma karar alınmış ve Ekim 1999'da ilk öğrencilerini karşılayarak öğretime başlamış bir vakıf üniversitesidir.    Sabancı Üniversitesi, Türkiye'de liberal bilimler tarzı eğitim veren tek yüksek öğretim kurumudur. Bu sistem altında tüm öğrenciler ilk sene bir çekirdek ders grubuna tabi tutulmakta, ikinci sınıfta belirli bir bölüme odaklandıktan sonra, ikinci sınıftaki deneyimlerinin sonucunda ikinci sınıfın sonunda programlarını seçebilmektedirler.

    Sabancı Üniversitesi, 1994 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde Sabancı topluluğu tarafından kurulma karar alınmış ve Ekim 1999'da ilk öğrencilerini karşılayarak öğretime başlamış bir vakıf üniversitesidir. Sabancı Üniversitesi, Türkiye'de liberal bilimler tarzı eğitim veren tek yüksek öğretim kurumudur. Bu sistem altında tüm öğrenciler ilk sene bir çekirdek ders grubuna tabi tutulmakta, ikinci sınıfta belirli bir bölüme odaklandıktan sonra, ikinci sınıftaki deneyimlerinin sonucunda ikinci sınıfın sonunda programlarını seçebilmektedirler.

  22. Boğaziçi Üniversitesi ya da kısaca BOUN, İstanbul, Türkiye'deki bir devlet üniversitesi. 16 Eylül 1863'te Cyrus Hamlin ve Christopher Robert tarafından Robert Kolej adıyla kuruldu. Yüz yılı aşkın bir süre bu adla bugünkü Güney Kampüsü'nde eğitim verdikten sonra, üzerinde bağımsız bir üniversite kurulması için 10 Eylül 1971'de Türkiye Hükûmeti'ne devredilerek Boğaziçi Üniversitesi adını aldı. Günümüzde toplam 1.672.106 m2'lik alana sahip olan ve altı yerleşkesi bulunan Boğaziçi Üniversitesi, İngilizce eğitim verir.    Kurulduğu 1971 yılından beri Türkiye'nin eğitim kalitesi en yüksek[1], saygın üniversitelerinden biri olduğu kabul edilmektedir. Boğaziçi Üniversitesi, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda en yüksek puanları alan öğrenciler tarafından tercih edilen üniversitelerden biri olmuştur. Örneğin; 2006, 2007 ve 2009 yıllarında, ÖSS'de tüm puan türlerinde en fazla tercih edilen üniversiteler kategorisinde 1. olmuştur.

    Boğaziçi Üniversitesi ya da kısaca BOUN, İstanbul, Türkiye'deki bir devlet üniversitesi. 16 Eylül 1863'te Cyrus Hamlin ve Christopher Robert tarafından Robert Kolej adıyla kuruldu. Yüz yılı aşkın bir süre bu adla bugünkü Güney Kampüsü'nde eğitim verdikten sonra, üzerinde bağımsız bir üniversite kurulması için 10 Eylül 1971'de Türkiye Hükûmeti'ne devredilerek Boğaziçi Üniversitesi adını aldı. Günümüzde toplam 1.672.106 m2'lik alana sahip olan ve altı yerleşkesi bulunan Boğaziçi Üniversitesi, İngilizce eğitim verir. Kurulduğu 1971 yılından beri Türkiye'nin eğitim kalitesi en yüksek[1], saygın üniversitelerinden biri olduğu kabul edilmektedir. Boğaziçi Üniversitesi, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda en yüksek puanları alan öğrenciler tarafından tercih edilen üniversitelerden biri olmuştur. Örneğin; 2006, 2007 ve 2009 yıllarında, ÖSS'de tüm puan türlerinde en fazla tercih edilen üniversiteler kategorisinde 1. olmuştur.

  23. New York Üniversitesi, New York şehrinde bulunan özel bir üniversitedir. Mütevelli Heyeti üyeleri arasında Türkiye'den Bahçeşehir Üniversitesi'nin sahibi ve Mütevelli Heyeti başkanı Enver Yücel de vardır.    New York Üniversitesi; 16 okul, lise, enstitüsü Brooklyn ve Manhattan'da 6 yerde bulunmaktadır. New York Üniversitesi 31 Nobel Ödülü kazananı; 19 Akademi Ödülü kazananı; Emmy ve Grammy ödüllerini kazanan mezunlar vermiştir.

    New York Üniversitesi, New York şehrinde bulunan özel bir üniversitedir. Mütevelli Heyeti üyeleri arasında Türkiye'den Bahçeşehir Üniversitesi'nin sahibi ve Mütevelli Heyeti başkanı Enver Yücel de vardır. New York Üniversitesi; 16 okul, lise, enstitüsü Brooklyn ve Manhattan'da 6 yerde bulunmaktadır. New York Üniversitesi 31 Nobel Ödülü kazananı; 19 Akademi Ödülü kazananı; Emmy ve Grammy ödüllerini kazanan mezunlar vermiştir.

  24. London School of Economics and Political Science ya da kısaca LSE olarak da bilinen London School of Economics, 1895 yılında Fabian Derneği üyeleri olan Beatrice ve Sidney Webb tarafından Londra'da kuruldu. Okul, bugün Londra Üniversitesi'ne bağlı kolejlerden biridir.    37 ünlü devlet adamı yetiştiren LSE, bunun yanında siyaset,uluslararası ilişkiler ve ekonomi dallarında sayısız ünlü isim yetiştirmiştir. Okulun mezunlarından veya okulda görev yapmış profesörlerden bugüne dek 13 kişi Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür. LSE, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından " siyasete dünyadaki diğer tüm üniversitelerden daha çok etki yapan okul" olarak tanımlanmıştır.

    London School of Economics and Political Science ya da kısaca LSE olarak da bilinen London School of Economics, 1895 yılında Fabian Derneği üyeleri olan Beatrice ve Sidney Webb tarafından Londra'da kuruldu. Okul, bugün Londra Üniversitesi'ne bağlı kolejlerden biridir. 37 ünlü devlet adamı yetiştiren LSE, bunun yanında siyaset,uluslararası ilişkiler ve ekonomi dallarında sayısız ünlü isim yetiştirmiştir. Okulun mezunlarından veya okulda görev yapmış profesörlerden bugüne dek 13 kişi Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür. LSE, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından " siyasete dünyadaki diğer tüm üniversitelerden daha çok etki yapan okul" olarak tanımlanmıştır.

  25. Manchester Üniversitesi 22 Ekim 2004 tarihinde The Victoria University of Manchester ve The University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST) üniversitelerinin birleşmesiyle oluşturulan bir kurumdur. Bu birleşme ile Manchester'ın en büyük üniversitesi olan okulun kampüsü bütün şehire yayılmıştır. İki üniversitenin birleşimi Britanya kraliçesi II. Elizabeth tarafından da onaylanmıştır. Kraliçe bizzat bunun için şehire gelmiş ve üniversitenin açılışına katılmıştır. Çok sık rastlanmayan bu tür bir ziyaret üniversiteye İngilizler gözünde büyük prestij kazandırmıştır. Manchester Üniversitesi İngiltere'nin ve dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biridir.

    Manchester Üniversitesi 22 Ekim 2004 tarihinde The Victoria University of Manchester ve The University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST) üniversitelerinin birleşmesiyle oluşturulan bir kurumdur. Bu birleşme ile Manchester'ın en büyük üniversitesi olan okulun kampüsü bütün şehire yayılmıştır. İki üniversitenin birleşimi Britanya kraliçesi II. Elizabeth tarafından da onaylanmıştır. Kraliçe bizzat bunun için şehire gelmiş ve üniversitenin açılışına katılmıştır. Çok sık rastlanmayan bu tür bir ziyaret üniversiteye İngilizler gözünde büyük prestij kazandırmıştır. Manchester Üniversitesi İngiltere'nin ve dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biridir.