Yarı Yıl Tatili İçin İstanbul'a Yakın Mekanlar

Yarı yıl tatilinde gidilebilir mekanlar

  1. Yarı tıl tatiline giriyoruz. Çoluk çocuğunuzu alıp şöyle şehirden biraz uzaklaşmak istemez misiniz? İşte size İstanbul'a yakın kafa dinleme mekanları...

    Yarı tıl tatiline giriyoruz. Çoluk çocuğunuzu alıp şöyle şehirden biraz uzaklaşmak istemez misiniz? İşte size İstanbul'a yakın kafa dinleme mekanları...

  2. AĞVA  <br>  İstanbul&#8217;a bir iki saat uzaklıkta, nefes alabilmek için doğru bir adres Ağva. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla uzanan belde, Latince &#8220;iki dere arasına kurulmuş köy&#8221; ve &#8220;su&#8221; anlamına geliyor. Bu yüzden de ismi ile müsemma. Göksu ve Yeşilçay derelerinin göbeğindeki Ağva&#8217;da, köy kahvaltısı, kano ve tekne turları pek revaçta. Ağva&#8217;ya 15 dakika uzaklıktaki Kilimli ve Kadırga koyları ise piknik ya da kamp yapmakiçin en ideal yerler arasında.

    AĞVA
    İstanbul’a bir iki saat uzaklıkta, nefes alabilmek için doğru bir adres Ağva. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla uzanan belde, Latince “iki dere arasına kurulmuş köy” ve “su” anlamına geliyor. Bu yüzden de ismi ile müsemma. Göksu ve Yeşilçay derelerinin göbeğindeki Ağva’da, köy kahvaltısı, kano ve tekne turları pek revaçta. Ağva’ya 15 dakika uzaklıktaki Kilimli ve Kadırga koyları ise piknik ya da kamp yapmakiçin en ideal yerler arasında.

  3. ŞİLE  <br>  Burada taze balık yiyip Şile bezi kıyafet bakmaktan fazlasını yapabilirsiniz. Onbir Göller Vadisi&#8217;ndeki Hacıllı Şelaleleri&#8217;nde kayadan kayaya atlayarak sıkı bir yürüyüşle Gürlek Mağarası&#8217;nı ziyarete gidebilirsiniz. 29 yıl önce köyün öğretmeni Osman Yardımcı&#8217;nın keşfettiği, ilk Hıristiyanların hapsedildiği mağara, sırf dev sarkıtları için bile görülmeye değer. Civardaki bir diğer durak ise kumu romatizma hastalarına iyi gelen Kumbaba. Bizans döneminden beri şifa arayanların uğradığı Kumbaba, manzara ve deniz meraklılarının da ortak adresi.

    ŞİLE
    Burada taze balık yiyip Şile bezi kıyafet bakmaktan fazlasını yapabilirsiniz. Onbir Göller Vadisi’ndeki Hacıllı Şelaleleri’nde kayadan kayaya atlayarak sıkı bir yürüyüşle Gürlek Mağarası’nı ziyarete gidebilirsiniz. 29 yıl önce köyün öğretmeni Osman Yardımcı’nın keşfettiği, ilk Hıristiyanların hapsedildiği mağara, sırf dev sarkıtları için bile görülmeye değer. Civardaki bir diğer durak ise kumu romatizma hastalarına iyi gelen Kumbaba. Bizans döneminden beri şifa arayanların uğradığı Kumbaba, manzara ve deniz meraklılarının da ortak adresi.

  4. KANDIRA    <br>İstanbul&#8217;un hengamesinden bir buçuk saat uzaktaki Kandıra, Kocaeli&#8217;nin tersine henüz sanayileşmediği için hala kafa dinleme mekanı listesinde yer alabiliyor. Çam ormanlarıyla çevrili ilçede telaşa yer yok. Çünkü burada zaman yavaş akıyor. Önce Kandıra&#8217;nın meşhur yoğurdunu tadın sonra sahilleriyle ünlü, Cebeci, Bağırganlı, Kefken, Kumcağız veya Kerpe&#8217;ye uzanın. Şirin balıkçı tekneleri, mangalda balık keyfi ve bol oksijen buralarda sizi bekliyor.

    KANDIRA
    İstanbul’un hengamesinden bir buçuk saat uzaktaki Kandıra, Kocaeli’nin tersine henüz sanayileşmediği için hala kafa dinleme mekanı listesinde yer alabiliyor. Çam ormanlarıyla çevrili ilçede telaşa yer yok. Çünkü burada zaman yavaş akıyor. Önce Kandıra’nın meşhur yoğurdunu tadın sonra sahilleriyle ünlü, Cebeci, Bağırganlı, Kefken, Kumcağız veya Kerpe’ye uzanın. Şirin balıkçı tekneleri, mangalda balık keyfi ve bol oksijen buralarda sizi bekliyor.

  5. KİLYOS<br>    İstanbulluların Sarıyer&#8217;deki kapı komşusu Kilyos&#8217;a da bu kış şans verebilirsiniz. Adının Rumca kum anlamına gelen &#8220;Kilya&#8221;dan veya güzel boğaz anlamına gelen &#8220;Killa&#8221;dan türediği varsayılan beldede, Cenevizlilerin yaptırdığı ve Sultan II. Mahmut&#8217;un restore ettirdiği Kilyos Kalesi görülmeye değer. Köyün eski evlerinin arasından tepeye ulaştığınızda karşınıza çıkan panoramik manzara da büyüleyici. Kilyos&#8217;ta bugüne ulaşabilen üç su terazisi, iki taş iskele, kayıkhane ve İstanbul&#8217;un Fethi anısına 1453&#8217;te dikildiği söylenen büyük çınar ağacı da ziyaret edilebilir.

    KİLYOS
    İstanbulluların Sarıyer’deki kapı komşusu Kilyos’a da bu kış şans verebilirsiniz. Adının Rumca kum anlamına gelen “Kilya”dan veya güzel boğaz anlamına gelen “Killa”dan türediği varsayılan beldede, Cenevizlilerin yaptırdığı ve Sultan II. Mahmut’un restore ettirdiği Kilyos Kalesi görülmeye değer. Köyün eski evlerinin arasından tepeye ulaştığınızda karşınıza çıkan panoramik manzara da büyüleyici. Kilyos’ta bugüne ulaşabilen üç su terazisi, iki taş iskele, kayıkhane ve İstanbul’un Fethi anısına 1453’te dikildiği söylenen büyük çınar ağacı da ziyaret edilebilir.

  6. RİVA  <br>  Beykoz&#8217;un şirin sahil köyü Riva, İstanbul&#8217;a yarım saat günübirlik rotalardan. Karadeniz&#8217;den gelecek saldırılara göğsünü siper eden ve Bizanslılardan kaldığı varsayılan Riva Kalesi, güneşi batırmak için mükemmel nokta. Akşam Karadeniz balıklarıyla süslü sofranızdan kalkarken bu geziden pişman olmayacaksınız.

    RİVA
    Beykoz’un şirin sahil köyü Riva, İstanbul’a yarım saat günübirlik rotalardan. Karadeniz’den gelecek saldırılara göğsünü siper eden ve Bizanslılardan kaldığı varsayılan Riva Kalesi, güneşi batırmak için mükemmel nokta. Akşam Karadeniz balıklarıyla süslü sofranızdan kalkarken bu geziden pişman olmayacaksınız.

  7. POLONEZKÖY  <br>  Polonyalı siyasi sürgünlerin 1800&#8217;lerde kurduğu Polonezköy, Anadolu Yakası&#8217;nda Beykoz&#8217;un kalbinde yer alıyor. Burası baharda renk cümbüşüne dönerken, sadece kahvaltı etmek için bile gelinebilir. Zira şehrin en iyi sofraları burada kuruluyor. Ama elbette Polonezköy&#8217;de kahvaltıdan fazlası var.Mesela Zofia Teyze&#8217;nin Hatıra Evi&#8217;nde eski fotoğraflara dalıp köyün tarihini öğrenebilirsiniz. Burasının nasıl Polonya Köyü&#8217;ne dönüştüğünü anlamak için, yıl boyunca pek çok aktivitenin, serginin ev sahibi Kültür Evi de iyi bir kaynak sunacak. Hemen önündeki ağaç oyma heykel sergisi ve 1914&#8217;te yapılan Czestochowalı Meryem Ana Kilisesi de mini kültür turunuz için bire bir.

    POLONEZKÖY
    Polonyalı siyasi sürgünlerin 1800’lerde kurduğu Polonezköy, Anadolu Yakası’nda Beykoz’un kalbinde yer alıyor. Burası baharda renk cümbüşüne dönerken, sadece kahvaltı etmek için bile gelinebilir. Zira şehrin en iyi sofraları burada kuruluyor. Ama elbette Polonezköy’de kahvaltıdan fazlası var.Mesela Zofia Teyze’nin Hatıra Evi’nde eski fotoğraflara dalıp köyün tarihini öğrenebilirsiniz. Burasının nasıl Polonya Köyü’ne dönüştüğünü anlamak için, yıl boyunca pek çok aktivitenin, serginin ev sahibi Kültür Evi de iyi bir kaynak sunacak. Hemen önündeki ağaç oyma heykel sergisi ve 1914’te yapılan Czestochowalı Meryem Ana Kilisesi de mini kültür turunuz için bire bir.

  8. ANADOLU KAVAĞI<br>    Beykoz&#8217;un turistik balıkçı kasabası, huzurun anavatanı sayılabilir. Anadolu Kavağı&#8217;nda ne kararsızlık yaşarsınız, ne de koşturmanız gerekir. Çünkü yapılacaklar bellidir. Küçük meydanda önce kısa bir tur atılır, sonra Yoros Kalesi&#8217;ne tırmanılır. 1190&#8217;da Cenevizlilerin yaptırdığı kalede, manzaraya bakınca &#8220;Her adımıma değdi&#8221; diyeceksiniz. Bir de illa ki kokusu oraya varan balıklar, lezzetli midyeler ve kalamarlar iştahınızı kabartacak.

    ANADOLU KAVAĞI
    Beykoz’un turistik balıkçı kasabası, huzurun anavatanı sayılabilir. Anadolu Kavağı’nda ne kararsızlık yaşarsınız, ne de koşturmanız gerekir. Çünkü yapılacaklar bellidir. Küçük meydanda önce kısa bir tur atılır, sonra Yoros Kalesi’ne tırmanılır. 1190’da Cenevizlilerin yaptırdığı kalede, manzaraya bakınca “Her adımıma değdi” diyeceksiniz. Bir de illa ki kokusu oraya varan balıklar, lezzetli midyeler ve kalamarlar iştahınızı kabartacak.

  9. RUMELİ KAVAĞI  <br>  Rumeli Kavağı&#8217;nı Anadolu&#8217;dakinden ayıran özelliği plajları. Ancak kışın bir işe yaramazlar. Sadece sahilde yapacağınız upuzun yürüyüşle yetinmelisiniz. Az sonra yolunuz Midye Çarşısı&#8217;na düşecek. Daha sonra meşhur incirinin tadına doyamayacak hatta bir de balık lokantalarından birine oturup, manzarayı seyre dalabilirsiniz.

    RUMELİ KAVAĞI
    Rumeli Kavağı’nı Anadolu’dakinden ayıran özelliği plajları. Ancak kışın bir işe yaramazlar. Sadece sahilde yapacağınız upuzun yürüyüşle yetinmelisiniz. Az sonra yolunuz Midye Çarşısı’na düşecek. Daha sonra meşhur incirinin tadına doyamayacak hatta bir de balık lokantalarından birine oturup, manzarayı seyre dalabilirsiniz.

  10. SAPANCA MAŞUKİYE<br>    İstanbul&#8217;dan yola çıkıp 1,5 saat sonra Sapanca Gölü&#8217;nde haşmetli ağaçların, kuş cıvıltılarının ve özgürce koşuşturan kazların arasında olmak nasıl fikir? Üstelik civardaki tesislerde SPA masajı ve rahatlatıcı banyolarla bahar yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Bu rotada öğlen gölün çevresinde sakin bir yürüyüş, kıyıdaki tesislerde öğle yemeği, ardından hamak keyfi sizi bekliyor.

    SAPANCA MAŞUKİYE
    İstanbul’dan yola çıkıp 1,5 saat sonra Sapanca Gölü’nde haşmetli ağaçların, kuş cıvıltılarının ve özgürce koşuşturan kazların arasında olmak nasıl fikir? Üstelik civardaki tesislerde SPA masajı ve rahatlatıcı banyolarla bahar yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Bu rotada öğlen gölün çevresinde sakin bir yürüyüş, kıyıdaki tesislerde öğle yemeği, ardından hamak keyfi sizi bekliyor.

  11. Yenimahalle &#8211; Acarlar Longozu &#8211; Taraklı Kasabası<br>    Sakarya&#8217;nın Karasu ilçesindeki Yenimahalle, Acarlar Longozu ve Taraklı Kasabası, iki günlük bir bahar rotası. Yenimahalle, Sakarya&#8217;nın Karadeniz&#8217;e döküldüğü yerde, eski Türk filmlerinden fırlamış bir kasabayı andırıyor. Buradaki balık lokantalarını hafızaya kaydetmemek imkansız.

    Yenimahalle – Acarlar Longozu – Taraklı Kasabası
    Sakarya’nın Karasu ilçesindeki Yenimahalle, Acarlar Longozu ve Taraklı Kasabası, iki günlük bir bahar rotası. Yenimahalle, Sakarya’nın Karadeniz’e döküldüğü yerde, eski Türk filmlerinden fırlamış bir kasabayı andırıyor. Buradaki balık lokantalarını hafızaya kaydetmemek imkansız.

  12. AVŞA ADASI<br>    Marmara Denizi&#8217;nin ortasında Kapıdağ Yarımadası&#8217;nın uzantısındaki adalar grubundan biri Avşa Adası. İstanbul&#8217;dan deniz otobüsüyle 2 saat 45 dakikada bambaşka bir yerdesiniz. Adanın eski yerleşim yerlerinde Rum ve Bizans etkisini görebileceğiniz turlar için istikamet Yiğitler, Türkeli ve Manastır mevkileri. Çiftlik&#8217;teki kiremit mezarları ve Aziz Georgios Manastırı da görülmesi gereken yerler arasında.

    AVŞA ADASI
    Marmara Denizi’nin ortasında Kapıdağ Yarımadası’nın uzantısındaki adalar grubundan biri Avşa Adası. İstanbul’dan deniz otobüsüyle 2 saat 45 dakikada bambaşka bir yerdesiniz. Adanın eski yerleşim yerlerinde Rum ve Bizans etkisini görebileceğiniz turlar için istikamet Yiğitler, Türkeli ve Manastır mevkileri. Çiftlik’teki kiremit mezarları ve Aziz Georgios Manastırı da görülmesi gereken yerler arasında.

  13. KIYIKÖY<br>    İstanbul&#8217;a iki saat uzaklıktaki bir başka bahar adresi Kırklareli&#8217;ne bağlı Kıyıköy. Pabuç ve Kazan ırmakları arasında yüksek bir tepeye kurulu bu sahil kasabasına heyecan verici bir yoldan, Bizans kalıntılarından geçerek giriliyor. Beldede iki katlı ahşap evlerle çevrili sokaklardan sahile uzanıp, balıkçı barınaklarını ve eskiden korsanlar tarafından kullanılan mağaraları keşfedebilirsiniz.

    KIYIKÖY
    İstanbul’a iki saat uzaklıktaki bir başka bahar adresi Kırklareli’ne bağlı Kıyıköy. Pabuç ve Kazan ırmakları arasında yüksek bir tepeye kurulu bu sahil kasabasına heyecan verici bir yoldan, Bizans kalıntılarından geçerek giriliyor. Beldede iki katlı ahşap evlerle çevrili sokaklardan sahile uzanıp, balıkçı barınaklarını ve eskiden korsanlar tarafından kullanılan mağaraları keşfedebilirsiniz.

  14. İĞNEADA<br>    Şöhreti büyük. Hakkında &#8220;Trakya&#8217;nın incisi&#8221; deniyor. Kırklareli&#8217;ne bağlı İğneada, denizi, gölleri, longoz ormanları ve saklı dereleriyle ününü hak ediyor. Bir hafta sonu İğneada Longoz Ormanları&#8217;na giderseniz kendinize büyük bir iyilik yapmış olacaksınız. O yüzden su geçirmeyen botlarınızı giyin, rehberli turlardan birini seçin. Çünkü adını bile bilmediğiniz ağaçlar ve kuşlar sizi bekliyor.

    İĞNEADA
    Şöhreti büyük. Hakkında “Trakya’nın incisi” deniyor. Kırklareli’ne bağlı İğneada, denizi, gölleri, longoz ormanları ve saklı dereleriyle ününü hak ediyor. Bir hafta sonu İğneada Longoz Ormanları’na giderseniz kendinize büyük bir iyilik yapmış olacaksınız. O yüzden su geçirmeyen botlarınızı giyin, rehberli turlardan birini seçin. Çünkü adını bile bilmediğiniz ağaçlar ve kuşlar sizi bekliyor.