İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Erkek Kısırlığını Önlemede Etkili 7 Besin

Kısırlık, dünyada yaklaşık 60-80 milyon çifti etkileyen bir sağlık sorunu.

  1. Kısırlık, dünyada yaklaşık 60-80 milyon çifti etkileyen bir sağlık sorunu. Çiftlerin yaklaşık yüzde 40’ında kısırlık nedeni erkekten kaynaklanıyor. Hastalıklardan ve başka nedenlerden bağımsız olarak sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve kalitesiz yaşam tarzı da kısırlığa yol açan riskler arasında.

    Kısırlık, dünyada yaklaşık 60-80 milyon çifti etkileyen bir sağlık sorunu. Çiftlerin yaklaşık yüzde 40’ında kısırlık nedeni erkekten kaynaklanıyor. Hastalıklardan ve başka nedenlerden bağımsız olarak sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve kalitesiz yaşam tarzı da kısırlığa yol açan riskler arasında.

  2. Erkek kısırlığının bilinmeyen nedenleri olmakla birlikte; sperm fonksiyon bozukluğu, varikosel, enfeksiyonlar, sperm kanal darlığı, hormonal bozukluklar ve genetik hastalıklar bu durumdan sorumlu. İleri yaş, sigara alışkanlığı ve alkol bağımlılığı, sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları sperm fonksiyon bozukluğuna yol açan faktörler ve kısırlık oluşumunda önemli rol alabiliyor.

    Erkek kısırlığının bilinmeyen nedenleri olmakla birlikte; sperm fonksiyon bozukluğu, varikosel, enfeksiyonlar, sperm kanal darlığı, hormonal bozukluklar ve genetik hastalıklar bu durumdan sorumlu. İleri yaş, sigara alışkanlığı ve alkol bağımlılığı, sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları sperm fonksiyon bozukluğuna yol açan faktörler ve kısırlık oluşumunda önemli rol alabiliyor.

  3. Obezite ve yağlı beslenmenin de sperm yapısını bozduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Penbegül, “Vücut ve testis metabolizması arasında paralellik olduğu, deneysel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Bu nedenle sağlıksız beslenme koşulları nedeniyle vücut metabolizmasının yavaşlaması, sperm kalitesinin de zarar görmesine yol açabilir. Beslenmede ağırlıklı olarak yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, trans yağ asitleri ve doymuş yağların tercih edilmesi testisin yağ metabolizmasını olumsuz etkilemektedir. Yine son yıllarda yapılan araştırmalarda olumsuz beslenme şartları ile ortaya çıkan obezitenin, hem spermin moleküler-fiziksel yapısını, hem de doğacak bebeğin gelişimini etkileyerek kısırlığa zemin hazırlamaktadır” diyor.

    Obezite ve yağlı beslenmenin de sperm yapısını bozduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Penbegül, “Vücut ve testis metabolizması arasında paralellik olduğu, deneysel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Bu nedenle sağlıksız beslenme koşulları nedeniyle vücut metabolizmasının yavaşlaması, sperm kalitesinin de zarar görmesine yol açabilir. Beslenmede ağırlıklı olarak yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, trans yağ asitleri ve doymuş yağların tercih edilmesi testisin yağ metabolizmasını olumsuz etkilemektedir. Yine son yıllarda yapılan araştırmalarda olumsuz beslenme şartları ile ortaya çıkan obezitenin, hem spermin moleküler-fiziksel yapısını, hem de doğacak bebeğin gelişimini etkileyerek kısırlığa zemin hazırlamaktadır” diyor.

  4. Sağlıklı beslenmenin de kısırlık tedavisinin bir parçası olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Necmettin Penbegül, erkek kısırlığı ile savaşan 7 besini şöyle sıralıyor:

    Sağlıklı beslenmenin de kısırlık tedavisinin bir parçası olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Necmettin Penbegül, erkek kısırlığı ile savaşan 7 besini şöyle sıralıyor:

  5. Kuzu eti başta olmak üzere kırmızı et ve et ürünleri.

    Kuzu eti başta olmak üzere kırmızı et ve et ürünleri.

  6. Süt ve süt ürünleri.

    Süt ve süt ürünleri.

  7. Balık ve özellikle de soğuk deniz balıkları.

    Balık ve özellikle de soğuk deniz balıkları.

  8. Organik kümes hayvanları.

    Organik kümes hayvanları.

  9. Antioksidanlardan zengin meyve ve sebzeler.

    Antioksidanlardan zengin meyve ve sebzeler.

  10. Karnitin içeren buğday ve buğday ürünleri.

    Karnitin içeren buğday ve buğday ürünleri.

  11. Coenzim Q içeren brokoli, karnabahar, susam, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar.

    Coenzim Q içeren brokoli, karnabahar, susam, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar.