Soğan Ve Patates Tüketimi Düşecek

Bir yılı aşkın ülke gündeminden düşmeyen soğan ve patates için yeni bir iddiası TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör'den geldi.

  1. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, soğan ve patetes tüketimine dair önemli bilgiler paylaştı. Güngör bu yıl yıllık kişi başı kuru soğan tüketim ortalamasının 23.5 kilodan 16-17 kiloya, yıllık kişi başına patates tüketiminin de 55 kilodan 40-45 kiloya gerileyeceğini öne sürdü.

    TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, soğan ve patetes tüketimine dair önemli bilgiler paylaştı. Güngör bu yıl yıllık kişi başı kuru soğan tüketim ortalamasının 23.5 kilodan 16-17 kiloya, yıllık kişi başına patates tüketiminin de 55 kilodan 40-45 kiloya gerileyeceğini öne sürdü.

  2. Güngör tüketimin azalmasındaki nedenlerin ise üretimdeki maliyet artışları, doğal afetler ve üretimdeki plansızlık gibi faktörlerden kaynaklandığını söyledi.

    Güngör tüketimin azalmasındaki nedenlerin ise üretimdeki maliyet artışları, doğal afetler ve üretimdeki plansızlık gibi faktörlerden kaynaklandığını söyledi.

  3. Tanzim satışlarını geçici çözümler olduğunu belirten Güngör, "Tarımın sorunları çözülmeden gıda fiyatları düşmez. Üretici girdi maliyetleri, doğal afetler, üretim planlaması yapılmaması gibi nedenlerle fiyat dalgalanmalarını her dönem yaşayacağız" dedi.

    Tanzim satışlarını geçici çözümler olduğunu belirten Güngör, "Tarımın sorunları çözülmeden gıda fiyatları düşmez. Üretici girdi maliyetleri, doğal afetler, üretim planlaması yapılmaması gibi nedenlerle fiyat dalgalanmalarını her dönem yaşayacağız" dedi.

  4. 2004'ten bugüne kadar toplam tarım alanının 3.4 milyon hektar azaldığına dikkat çeken Güngör, şu ifadeleri kullansı:  "Çiftçinin üretimden vazgeçmesinin en önemli nedeni girdi fiyatlarındaki artışın, ürün fiyatlarının çok üzerinde artması ve kâr edemeyişidir.

    2004'ten bugüne kadar toplam tarım alanının 3.4 milyon hektar azaldığına dikkat çeken Güngör, şu ifadeleri kullansı: "Çiftçinin üretimden vazgeçmesinin en önemli nedeni girdi fiyatlarındaki artışın, ürün fiyatlarının çok üzerinde artması ve kâr edemeyişidir.

  5. Girdi maliyetleri düşürülmeli, doğal afetlere karşı önlemler alınmalı, ürünün tüketiciye ulaştırılmasında yaşanan sıkıntılar çözülmeli, uzun vadeli tarım politikaları oluşturularak üretici desteklenmeli, üretim planlaması yapılmalı, kooperatifçilik geliştirilmeli"

    Girdi maliyetleri düşürülmeli, doğal afetlere karşı önlemler alınmalı, ürünün tüketiciye ulaştırılmasında yaşanan sıkıntılar çözülmeli, uzun vadeli tarım politikaları oluşturularak üretici desteklenmeli, üretim planlaması yapılmalı, kooperatifçilik geliştirilmeli"