Afyonkarahisar'da Nereler Gezilir?

Termal kaplıcalarından dolayı sık sık ziyaret edilen illerimizden birisi olan Afyonkarahisar, Frig Uygarlığının eski yerleşim yerlerinin içinde bulunuyor. Bu bölgede Frig medeniyetine beşiklik eden önemli yerleşim merkezleri yer alıyor.

  1. <p>Termal kaplıcalarından dolayı sık sık ziyaret edilen illerimizden birisi olan     Afyonkarahisar, Frig Uygarlığının eski yerleşim yerlerinin içinde bulunuyor.     Bu bölgede Frig medeniyetine beşiklik eden önemli yerleşim merkezleri yer alıyor.</p>  <p>Frigler Milattan önce 500'lerde yaşamış bir uygarlık. Friglerin siyasi başkenti Polatlı bölgesindeki Gordion şehri. Dini başkentinin ise Yazılıkaya bölgesi civarının olduğu tahmin ediliyor.</p>

    Termal kaplıcalarından dolayı sık sık ziyaret edilen illerimizden birisi olan Afyonkarahisar, Frig Uygarlığının eski yerleşim yerlerinin içinde bulunuyor. Bu bölgede Frig medeniyetine beşiklik eden önemli yerleşim merkezleri yer alıyor.

    Frigler Milattan önce 500'lerde yaşamış bir uygarlık. Friglerin siyasi başkenti Polatlı bölgesindeki Gordion şehri. Dini başkentinin ise Yazılıkaya bölgesi civarının olduğu tahmin ediliyor.

  2. <p><b>Yazılıkaya (Midas anıtı)</b></p>  <p>Afyonkarahisar'da kaldığınız zaman diliminde her gün için bir bölgeyi gezebilirsiniz.     Örneğin eğer Ankara'dan geliyorsanız, konaklayacağınız yere varmadan önce direkt     Afyonkarahisar'a gelmek yerine, Yazılıkaya (Midas anıtı) bölgesini gezebilirsiniz.     Bu bölgeye, Sivrihar ve Çifteler ilçeleri üzeriinden gidebilirsiniz. Yazılıkaya     anıtına varmadan önce iki adet otopark bulunuyor. Bu yerlere aracınızı park     ederek bölgeyi gezebilirsiniz. Eğer çok kalabalık değilse ilk otoparkı değil     bir 100 metre ilerdeki ikinci otoparkı tercih edebilirsiniz. Yazılıkaya anıtının     karşınıza aldığınızda sol taraftan devam ederek 3-4 km'lik bir parkuru daire     şeklinde gezebilir, bu gezi alanında kral tahtları, sunak ve sarnıçlar görebilirsiniz.     Gezi bölgesinde, yerlerde tahta basamakların olması büyük kolaylık sağlıyor.     Frig Vadisi bölgesinde bu 3-4 km'lik trekking hoş bir anı olarak hafızanızda     kalacaktır. </p>

    Yazılıkaya (Midas anıtı)

    Afyonkarahisar'da kaldığınız zaman diliminde her gün için bir bölgeyi gezebilirsiniz. Örneğin eğer Ankara'dan geliyorsanız, konaklayacağınız yere varmadan önce direkt Afyonkarahisar'a gelmek yerine, Yazılıkaya (Midas anıtı) bölgesini gezebilirsiniz. Bu bölgeye, Sivrihar ve Çifteler ilçeleri üzeriinden gidebilirsiniz. Yazılıkaya anıtına varmadan önce iki adet otopark bulunuyor. Bu yerlere aracınızı park ederek bölgeyi gezebilirsiniz. Eğer çok kalabalık değilse ilk otoparkı değil bir 100 metre ilerdeki ikinci otoparkı tercih edebilirsiniz. Yazılıkaya anıtının karşınıza aldığınızda sol taraftan devam ederek 3-4 km'lik bir parkuru daire şeklinde gezebilir, bu gezi alanında kral tahtları, sunak ve sarnıçlar görebilirsiniz. Gezi bölgesinde, yerlerde tahta basamakların olması büyük kolaylık sağlıyor. Frig Vadisi bölgesinde bu 3-4 km'lik trekking hoş bir anı olarak hafızanızda kalacaktır.

  3. <p>Afyonkarahisar'da bir gününüzü de şehir merkezine ayırmalısınız. Ahşap sütunlardan     yapılan Ulu Cami'yle geziye başlayablirsiniz. Ulu Caminin hemen karşısında yer     alan Afyonkarahisar Kalesini tırmanızı tavsiye şiddetle tavsiye ediyorum. Tam     701 basamak bulunuyor. Çok hızllı olmadan yavaş yavaş basamakları çıkın. 6 ve     10 yaşlarında iki kızım olmasına rağmen rahatlıkla kalenin zirvesine çıkabildik.     Çıkış bölgesinin hemen başlangıcında ve zirve öncesinde çay içmek için birer     mekan bulunuyor. Burada soluklanabilirsiniz. Eğer hayatınızda hiç kale çıkmadıysanız,     çok da zorlamayacak olan bu kaleyle bir ilki yapabilirsiniz. Zirveye çıkma duygusu,     zirveden Afyonkarahisar'ı izlemekten daha keyif verici bir duygu. </p>

    Afyonkarahisar'da bir gününüzü de şehir merkezine ayırmalısınız. Ahşap sütunlardan yapılan Ulu Cami'yle geziye başlayablirsiniz. Ulu Caminin hemen karşısında yer alan Afyonkarahisar Kalesini tırmanızı tavsiye şiddetle tavsiye ediyorum. Tam 701 basamak bulunuyor. Çok hızllı olmadan yavaş yavaş basamakları çıkın. 6 ve 10 yaşlarında iki kızım olmasına rağmen rahatlıkla kalenin zirvesine çıkabildik. Çıkış bölgesinin hemen başlangıcında ve zirve öncesinde çay içmek için birer mekan bulunuyor. Burada soluklanabilirsiniz. Eğer hayatınızda hiç kale çıkmadıysanız, çok da zorlamayacak olan bu kaleyle bir ilki yapabilirsiniz. Zirveye çıkma duygusu, zirveden Afyonkarahisar'ı izlemekten daha keyif verici bir duygu.

  4. <p>Kaleden indikten sona çarşı merkezine yürüyerek İmaret Camisini gezebilirsiniz.     Yemek için Aşçı Bacaksız'ı tercih etmek istedik ama saat 16:00'da yemekleri     bitmişti. Pazar günü de kapalıydı. Nasip olmadı yani. </p>

    Kaleden indikten sona çarşı merkezine yürüyerek İmaret Camisini gezebilirsiniz. Yemek için Aşçı Bacaksız'ı tercih etmek istedik ama saat 16:00'da yemekleri bitmişti. Pazar günü de kapalıydı. Nasip olmadı yani.

  5. <p><b>Döğer Kervansaray </b></p><p>3.gün gezimizde, İhsaniye ilçesindeki Döğer Kasabasındaydık. 45 dk'lık bir     yolculukla buraya varabiliyorsunuz. Burada yer alan Kervansaray'ı ziyaret etmek     istedik. Ama açıkçası hayal kırıklığına uğradık. Kapalı bir kervansaray. Kapısını     biz açıp girdik. Ama kapalı bir kervansaray'dan nasıl bir tat alınabilir ki?     Kervansaray'ın hem içi hem de dışı aslında izin alınıp kullanılabilse daha iyi     bir mekan olabilir. Örneğin başka illerde bu tür Kervansaray'larda hem içerde     ürün satan tazgahlar hem de çay içme mekanları bulunuyor. Afyonkarahisar Valiliği'nin     bu konuda bir iyileştirme yapması uygun olacaktır. Aksi halde tripadvisor'dan     bakıp gelenler hayal kırıklığı yaşayacaktır. </p>

    Döğer Kervansaray

    3.gün gezimizde, İhsaniye ilçesindeki Döğer Kasabasındaydık. 45 dk'lık bir yolculukla buraya varabiliyorsunuz. Burada yer alan Kervansaray'ı ziyaret etmek istedik. Ama açıkçası hayal kırıklığına uğradık. Kapalı bir kervansaray. Kapısını biz açıp girdik. Ama kapalı bir kervansaray'dan nasıl bir tat alınabilir ki? Kervansaray'ın hem içi hem de dışı aslında izin alınıp kullanılabilse daha iyi bir mekan olabilir. Örneğin başka illerde bu tür Kervansaray'larda hem içerde ürün satan tazgahlar hem de çay içme mekanları bulunuyor. Afyonkarahisar Valiliği'nin bu konuda bir iyileştirme yapması uygun olacaktır. Aksi halde tripadvisor'dan bakıp gelenler hayal kırıklığı yaşayacaktır.

  6. <p><b>Emre Gölü</b></p>  <p>Döğer Kasabası'ndaki Kervansaray ziyareti sonrasında Emre gölüne gittik, burada     hem gölü hem de Gölün karşı tarafında yer alan Emre türbesinizi gezebilirsiniz.     Emre gölü, kahvaltı için tercih edilen güzel bir mekan gibi görünüyor. Göl üstünde     gezinti, için su bisitletleri bulunuyor. Ama Emre türbesi yine bir hayal kırıklığı.     Bu türbenin hangi yılda yapıldığı, kimlerin mezarının bulunduğu gibi en temel     bilgiler dahi bulunmuyor. Bu tür mekanlarda, mekanı tanıtan daha fazla bilgilendirmeye     ihtiyaç bulunuyor.</p>

    Emre Gölü

    Döğer Kasabası'ndaki Kervansaray ziyareti sonrasında Emre gölüne gittik, burada hem gölü hem de Gölün karşı tarafında yer alan Emre türbesinizi gezebilirsiniz. Emre gölü, kahvaltı için tercih edilen güzel bir mekan gibi görünüyor. Göl üstünde gezinti, için su bisitletleri bulunuyor. Ama Emre türbesi yine bir hayal kırıklığı. Bu türbenin hangi yılda yapıldığı, kimlerin mezarının bulunduğu gibi en temel bilgiler dahi bulunmuyor. Bu tür mekanlarda, mekanı tanıtan daha fazla bilgilendirmeye ihtiyaç bulunuyor.

  7. <p><b>Ayazini</b></p>  <p>Emre gölünden yolu takip ederek Ayazini bölgesine geldik. Ayazini bölgesinde     büyük bir kilise bulunuyor. Ancak yine bir eksiklik olarak, bu kiliseyle ilgili     hiçbir detay bilgi yok. Ayazini bölgesi, Yazılıkaya (Midas anıtı) bölgesi gibi     gezilebilecek büyük bir mekan. Biz gittiğimizde, yollar yapılıyordu. Muhtemelen     yolların yapılması sonrasında, daha konforlu bir gezi yapmak mümkün olabilecek.     Ayazini giderken yolda köylülerin bahçelerinden ürün topladığını görebilirsiniz.     Biz Temmuz ayında gittiğimiz için köylülerden hem turşuluk hem de yemeklik salatalık     aldık. </p>

    Ayazini

    Emre gölünden yolu takip ederek Ayazini bölgesine geldik. Ayazini bölgesinde büyük bir kilise bulunuyor. Ancak yine bir eksiklik olarak, bu kiliseyle ilgili hiçbir detay bilgi yok. Ayazini bölgesi, Yazılıkaya (Midas anıtı) bölgesi gibi gezilebilecek büyük bir mekan. Biz gittiğimizde, yollar yapılıyordu. Muhtemelen yolların yapılması sonrasında, daha konforlu bir gezi yapmak mümkün olabilecek. Ayazini giderken yolda köylülerin bahçelerinden ürün topladığını görebilirsiniz. Biz Temmuz ayında gittiğimiz için köylülerden hem turşuluk hem de yemeklik salatalık aldık.

  8. Ayazini Kilise'sinin içi simsiyah. Sanki daha önce bir yangın çıkmış gibi. Kilisenin restore edilmesi halinde, bölgeye ciddi turistik gelir sağlanabilir.

    Ayazini Kilise'sinin içi simsiyah. Sanki daha önce bir yangın çıkmış gibi. Kilisenin restore edilmesi halinde, bölgeye ciddi turistik gelir sağlanabilir.