İşte Trilyonların Aktığı Şirketler!

2012 yılında tüm dünyada milyarlarca dolar para harcandı ve bazı şirketler servetini katladı. Peki en çok parayı nerelere harcadık? Hangi şirketler 2013´ün en zengini oldu? Therichest.com, 2013 yılının en çok para kazanan 10 şirket ve endüstrisini derledi.

  1. 2012 yılında tüm dünyada milyarlarca dolar para harcandı ve bazı şirketler servetini katladı. Peki en çok parayı nerelere harcadık? Hangi şirketler 2013´ün en zengini oldu? Therichest.com, 2013 yılının en çok para kazanan 10 şirket ve endüstrisini derledi.

    2012 yılında tüm dünyada milyarlarca dolar para harcandı ve bazı şirketler servetini katladı. Peki en çok parayı nerelere harcadık? Hangi şirketler 2013´ün en zengini oldu? Therichest.com, 2013 yılının en çok para kazanan 10 şirket ve endüstrisini derledi.

  2. Financial Times Global 500´e göre BP (Eski adıyla British Petroleum) geçtiğimiz yıl 132 milyar dolar kazandı. Fakat bu uluslararası gaz şirketinin adını anınca ilk akla gelen şey zenginliği değil, 2010´da yol açtığı devasa sızıntı.

    Financial Times Global 500´e göre BP (Eski adıyla British Petroleum) geçtiğimiz yıl 132 milyar dolar kazandı. Fakat bu uluslararası gaz şirketinin adını anınca ilk akla gelen şey zenginliği değil, 2010´da yol açtığı devasa sızıntı.

  3. Meksika Körfezi´ndeki BP´ye ait Deep Water Horizon petrol platformunda meydana gelen kaza ile tarihin en büyük çevre felaketlerinden biri gerçekleşti. Milyarlarca varil petrol günlerce körfeze sızdı. Ayrıca BP´nin aynı yıl ABD Texas eyaletindeki tesislerinden havaya 24 ton kimyasal madde karıştı. Bu olaylara karşın BP hala dünyanın en güçlü petrol şirketlerinden biri.

    Meksika Körfezi´ndeki BP´ye ait Deep Water Horizon petrol platformunda meydana gelen kaza ile tarihin en büyük çevre felaketlerinden biri gerçekleşti. Milyarlarca varil petrol günlerce körfeze sızdı. Ayrıca BP´nin aynı yıl ABD Texas eyaletindeki tesislerinden havaya 24 ton kimyasal madde karıştı. Bu olaylara karşın BP hala dünyanın en güçlü petrol şirketlerinden biri.

  4. Eğer sanal ortamda açık arttırma ile uğraşmak ve sizi takip eden arkadaşlarınızdan en yüksek teklifi almak istiyorsanız,   Ebay bu doğrultuda tasarlanmış site. Dünyanın en büyük 500 şirketinden biri olan internet sitesi, 20 yıl önce yoktu bile.   Pierre Omidayer tarafından 1995 yılında kurulan site, satıcıların ürünlerini satışa çıkarıp büyük paralar kazanabildiği   dünyanın en büyük 'sanal pazaryeri' oldu.

    Eğer sanal ortamda açık arttırma ile uğraşmak ve sizi takip eden arkadaşlarınızdan en yüksek teklifi almak istiyorsanız, Ebay bu doğrultuda tasarlanmış site. Dünyanın en büyük 500 şirketinden biri olan internet sitesi, 20 yıl önce yoktu bile. Pierre Omidayer tarafından 1995 yılında kurulan site, satıcıların ürünlerini satışa çıkarıp büyük paralar kazanabildiği dünyanın en büyük 'sanal pazaryeri' oldu.

  5. Ebay günümüzde elektronik eşyalar, giyim, mücevherat, oyuncaklar, kitap vb... gibi ürünlerin yer aldığı dünyanın en büyük açık arttırma sitesi. Şirket 2013 yılında 175 milyar dolar gelir elde etti. Tabi sanal satış çılgınlığı karşısında şirket 'Disney ürünleri, avlanmış ürünler veya büyü yapma ekipmanları' gibi eşyaların satışını yasaklayan bazı sınırlayıcı kurallar getirmek zorunda kaldı.

    Ebay günümüzde elektronik eşyalar, giyim, mücevherat, oyuncaklar, kitap vb... gibi ürünlerin yer aldığı dünyanın en büyük açık arttırma sitesi. Şirket 2013 yılında 175 milyar dolar gelir elde etti. Tabi sanal satış çılgınlığı karşısında şirket 'Disney ürünleri, avlanmış ürünler veya büyü yapma ekipmanları' gibi eşyaların satışını yasaklayan bazı sınırlayıcı kurallar getirmek zorunda kaldı.

  6. 15 yıl önce birisi size ´Google´ dese büyük ihtimalle ne demek istediğini anlamayacaktınız. Günümüzde ise Google, interneti neredeyse ele geçirmiş ve hepimizin günlük hayatına girmiş durumda. Bu çok uluslu internet devi bize yenilikçi arama motoru, e-mail ve çeviri servisleri, trafik ve haritahizmetleri gibi çok amaçlı ve yararlı çevrimiçi ürünler sunuyor.

    15 yıl önce birisi size ´Google´ dese büyük ihtimalle ne demek istediğini anlamayacaktınız. Günümüzde ise Google, interneti neredeyse ele geçirmiş ve hepimizin günlük hayatına girmiş durumda. Bu çok uluslu internet devi bize yenilikçi arama motoru, e-mail ve çeviri servisleri, trafik ve haritahizmetleri gibi çok amaçlı ve yararlı çevrimiçi ürünler sunuyor.

  7. 1998´den beri bize hizmet eden ve milyonların her gün kullandığı Google, kazancının çoğunu Google reklamlarından kazanıyor. 2013 sonunda şirketin yıllık kazancı 187 milyar dolar civarındaydı. Fakat her geçen gün Google gelirini kat be kat arttırıyor.

    1998´den beri bize hizmet eden ve milyonların her gün kullandığı Google, kazancının çoğunu Google reklamlarından kazanıyor. 2013 sonunda şirketin yıllık kazancı 187 milyar dolar civarındaydı. Fakat her geçen gün Google gelirini kat be kat arttırıyor.

  8. Microsoft, Bill Gates tarafından 1975 yılında kurulduğudna dünyanın en başarılı yazılım firmalarından biri olacağı öngörülebilir miydi bilemeyiz. Fakat Microsoft günümüzde yenilikçi bilgisayarlar ve onları tamamlayıcı yazılımlar üreterek başarılı kariyerine devam ediyor.

    Microsoft, Bill Gates tarafından 1975 yılında kurulduğudna dünyanın en başarılı yazılım firmalarından biri olacağı öngörülebilir miydi bilemeyiz. Fakat Microsoft günümüzde yenilikçi bilgisayarlar ve onları tamamlayıcı yazılımlar üreterek başarılı kariyerine devam ediyor.

  9. Yıllardır sürekli olarak Apple ve Microsoft arasında başa baş giden, daha iyi ürün üretip daha çok müşteri çekmeye dayalı tatlı bir rekabet vardır. Fakat 2013 yılındaki 224 milyar dolarlık kazancıyla Microsoft, Apple´ın biraz gerisine kaldı.

    Yıllardır sürekli olarak Apple ve Microsoft arasında başa baş giden, daha iyi ürün üretip daha çok müşteri çekmeye dayalı tatlı bir rekabet vardır. Fakat 2013 yılındaki 224 milyar dolarlık kazancıyla Microsoft, Apple´ın biraz gerisine kaldı.

  10. Fortune Global 500´e göre Wallmart, dünyanın en büyük 2. kamuya açık kuruluşu. Wallmart´ın büyük başarısı ve muazzam gelirine karşın 2013 yılında bu perakende devi, çevresinde gelişen tartışmalı olaylarla gündeme geldi.

    Fortune Global 500´e göre Wallmart, dünyanın en büyük 2. kamuya açık kuruluşu. Wallmart´ın büyük başarısı ve muazzam gelirine karşın 2013 yılında bu perakende devi, çevresinde gelişen tartışmalı olaylarla gündeme geldi.

  11. Bu tartışmalardan biri ise Wallmart´ın çalışanlarına hayatlarını sürdürebilmesi ve ailelerine yiyecek götürebilmesi için yeterli para ödemediği iddiasıydı. Marketler zincirinin çalışanlarına uyguladığı ücret politikası uluslararası camianın da oldukça ilgsini çekti. Wallmart´ın yıllık kazancının ise 228 milyar dolar oldu.

    Bu tartışmalardan biri ise Wallmart´ın çalışanlarına hayatlarını sürdürebilmesi ve ailelerine yiyecek götürebilmesi için yeterli para ödemediği iddiasıydı. Marketler zincirinin çalışanlarına uyguladığı ücret politikası uluslararası camianın da oldukça ilgsini çekti. Wallmart´ın yıllık kazancının ise 228 milyar dolar oldu.

  12. Dünyadaki en büyük endüstrilerden biri de televizyon. Televizyon derken Hollywood ya da ünlülere aklınız gitmesin, o programları, kanalları izlediğiniz ekrandan bahsediyoruz. Televizyon endüstrisi son yıllarda devasa hamlelere imza attı. Televizyonlar git gide inceldi ve genişledi. LED´den 3D tv lere, izlediğiniz programları oldukça gerçekçi kılan cihazlar piyasaya çıktı.

    Dünyadaki en büyük endüstrilerden biri de televizyon. Televizyon derken Hollywood ya da ünlülere aklınız gitmesin, o programları, kanalları izlediğiniz ekrandan bahsediyoruz. Televizyon endüstrisi son yıllarda devasa hamlelere imza attı. Televizyonlar git gide inceldi ve genişledi. LED´den 3D tv lere, izlediğiniz programları oldukça gerçekçi kılan cihazlar piyasaya çıktı.

  13. Ayrıca gelişen teknoloji ile artık istediğiniz programı beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Daha önce kaydettiğiniz ya da internet ortamında bulunan programları -özellikle dizileri- anında izleyebiliyorsunuz. Diziler, programlar ve sevilen yapımlar için harcanan paraların yanında tv dünyasında dönen reklamların ekonomik büyüklüğü dudak uçuklatıcı. İster inanın ister inanmayın film endüstrisi tvlerin yanına bile yaklaşamıyor. 10.8 milyarlık film endüstrisi 364 milyar dolarlık tv endüstrisinin yanında çerez kalıyor.

    Ayrıca gelişen teknoloji ile artık istediğiniz programı beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Daha önce kaydettiğiniz ya da internet ortamında bulunan programları -özellikle dizileri- anında izleyebiliyorsunuz. Diziler, programlar ve sevilen yapımlar için harcanan paraların yanında tv dünyasında dönen reklamların ekonomik büyüklüğü dudak uçuklatıcı. İster inanın ister inanmayın film endüstrisi tvlerin yanına bile yaklaşamıyor. 10.8 milyarlık film endüstrisi 364 milyar dolarlık tv endüstrisinin yanında çerez kalıyor.

  14. İPhone, iPad, iPod, iCloud, iTune... hayatımız ne kadar çok 'i'ler ile çevrili değil mi? Ünlü Holywood aktristi Gwenyth Paltrow, 2004´te doğan bebeğine 'Apple' ismini koyduğunda bile Apple firmasının bu kadar büyüyeceğini öngörmemiştir. Apple kısa zamanda sektörün en büyüğü olmayı başardı. Dünyayı saran Apple Store´larda piyasaya sürülen her ürün için ayrıca kıyametler koptu.

    İPhone, iPad, iPod, iCloud, iTune... hayatımız ne kadar çok 'i'ler ile çevrili değil mi? Ünlü Holywood aktristi Gwenyth Paltrow, 2004´te doğan bebeğine 'Apple' ismini koyduğunda bile Apple firmasının bu kadar büyüyeceğini öngörmemiştir. Apple kısa zamanda sektörün en büyüğü olmayı başardı. Dünyayı saran Apple Store´larda piyasaya sürülen her ürün için ayrıca kıyametler koptu.

  15. Her ne kadar son çıkardıkları iPhone 5S akıllı telefonundaki parmak izi uygulaması 'Apple parmak izlerimizi ABD haberalma teşkilatı CIA için topluyor' paranoyasına yol açsa da, Apple her yeni ürünü ile hayatımıza girmeye devam ediyor. İnsanlarda Apple ürünü kullanma takıntısı yaratan şirket, bu yıl tam 500 milyar dolar gelir elde etti.

    Her ne kadar son çıkardıkları iPhone 5S akıllı telefonundaki parmak izi uygulaması 'Apple parmak izlerimizi ABD haberalma teşkilatı CIA için topluyor' paranoyasına yol açsa da, Apple her yeni ürünü ile hayatımıza girmeye devam ediyor. İnsanlarda Apple ürünü kullanma takıntısı yaratan şirket, bu yıl tam 500 milyar dolar gelir elde etti.

  16. Dünya ilaç endüstrisi, reçete ile satılan ilaçlar sayesinde son 20 yılda patlama yaptı. 2016 yılında ilaç sektörü cirosunun yıllık 1.2 trilyon dolara çıkacağını varsayarsak ne kadar ilaca bağımlı insanlar olacağımızı öngörebiliriz.   Tabi daha fazla ilaç ile insanların daha sağlıklı olacağını iddia ederek olaya iyimser yönden bakanlar da mevcut.

    Dünya ilaç endüstrisi, reçete ile satılan ilaçlar sayesinde son 20 yılda patlama yaptı. 2016 yılında ilaç sektörü cirosunun yıllık 1.2 trilyon dolara çıkacağını varsayarsak ne kadar ilaca bağımlı insanlar olacağımızı öngörebiliriz. Tabi daha fazla ilaç ile insanların daha sağlıklı olacağını iddia ederek olaya iyimser yönden bakanlar da mevcut.

  17. Bu devasa ilaç sanayinin bu kadar büyümesinin başlıca nedeni ABD´nin eczacılık sektörüne öncülük etmesi ve pastadan en büyük payı alması. Sadece ABD´deki ilaç pazarı 307 milyar dolar büyüklüğünde. Dünya toplamında ise 985 milyar dolar.

    Bu devasa ilaç sanayinin bu kadar büyümesinin başlıca nedeni ABD´nin eczacılık sektörüne öncülük etmesi ve pastadan en büyük payı alması. Sadece ABD´deki ilaç pazarı 307 milyar dolar büyüklüğünde. Dünya toplamında ise 985 milyar dolar.

  18. Listemizin 2. sırasında yine 'petrol' bulunuyor. 10. sırada yer alan BP´den size bahsetmiştik. Fakat şimdi sırada 'Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) var. Suudi Arabistan, İran, Venezüella, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Libya gibi ülkelerin oluşturduğu bu organiasyon dünyanın en büyük pazarlarından birini ellerinde tutuyorlar.

    Listemizin 2. sırasında yine 'petrol' bulunuyor. 10. sırada yer alan BP´den size bahsetmiştik. Fakat şimdi sırada 'Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) var. Suudi Arabistan, İran, Venezüella, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Libya gibi ülkelerin oluşturduğu bu organiasyon dünyanın en büyük pazarlarından birini ellerinde tutuyorlar.

  19. Petrol, her ne kadar alternatifleri bulunsa da otomotiv, havacılık, makina, sanayi, ısınma, plastik gibi birçok sanayinin ana unsuru. 2013 yılında bu pazardan toplam 1.027 trilyon dolar elde edildi.

    Petrol, her ne kadar alternatifleri bulunsa da otomotiv, havacılık, makina, sanayi, ısınma, plastik gibi birçok sanayinin ana unsuru. 2013 yılında bu pazardan toplam 1.027 trilyon dolar elde edildi.

  20. Listenin en tepesinde ise dünyanın en eski endüstrilerinden biri olan alkol pazarı var. Sadece 2013 yılında alkol endüstrisinin büyüklüğü 1.161 trilyon doları geçti.

    Listenin en tepesinde ise dünyanın en eski endüstrilerinden biri olan alkol pazarı var. Sadece 2013 yılında alkol endüstrisinin büyüklüğü 1.161 trilyon doları geçti.