Beyni Güçlendiriyor, Refleksleri Hızlandırıyor!
Yumurta ve soya gibi besinlerde bulunan tirozin maddesinin beyni güçlendirdiği ve refleksleri hızlandırdığı belirlendi.
-
Hollanda'daki Leiden ve Amsterdam üniversitelerinden bilim insanları, televizyon karşısında katılımcıların refleklerinin hızını inceledi.
-
Katılımcılardan ekranda yeşil bir ok gördüklerinde mümkün olduğunca hızlı bir düğmeye basmaları, kırmızı ok gördüklerinde ise tepki vermemeleri istendi.
-
İlk aşamada, katılımcılara deneyden önce plasebo, ikincisinde tirozin bakımından zengin portakal suyu verildi. Tirozin alanların daha canlı ve reflekslerinin daha hızlı olduğu görüldü.
-
Bilim insanları, araç kullananların tirozin bakımından zengin besinler tüketerek daha hızlı refleklere sahip olabileceklerini, böylece de güvenliklerinin artabileceğini vurguladı.
-
Araştırmanın sonuçları ''Neuropsychologia'' dergisinde yayımlandı. Tirozin, yumurta ve soyanın yanı sıra parmesan peyniri ile bademde de bolca bulunuyor. Ayrıca tirozinin depresyona da iyi geldiği biliniyor.
-
YUMURTA CİLDİ DE GÜZELLEŞTİRİYOR
-
Yazın, güneşin etkisiyle tahrip olmuş cildin üzerine bir de kış soğuğu ve nemli havası eklenince hassasiyetler, pullanmalar, kaşıntılar daha belirgin hale geliyor.
-
Yumurtanın sarısı ve beyazı günde bir defayı geçmemek şartıyla cildin iyileşmesi, saçların güçlenmesi için önerdiğimiz gıdaların başında gelir.
-
Yumurta sarısı B vitaminleri açısından çok zengin ve kaliteli bir kaynaktır.
-
B vitaminleri bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimini de doğrudan etkilediği için hamile kadınların yeteri kadar B vitamini almaya özellikle dikkat etmeleri gereklidir.
-
Ceviz ve badem başta olmak üzere fındık, Antep fıstığı gibi gıdaların cildi beslediğini kaydeden Dermatoloji Uzmanı Dr. Vildan Şengöz, 'Bu konuda çok sevdiğim bir gıda yumurtadır.
-
Kaliteli bir protein kaynağıdır Yumurtanın içindeki proteinlerin tamamı vücudumuz tarafından sindirilip kullanılabilir.
-
Ayrıca yumurtanın içerdiği proteinler tam proteindir; yani parçalandıkları zaman vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri sağlarlar.
-
Sporcuların kullandığı bazı protein takviyelerinin yumurta beyazından yapılması boşuna değildir.
-
Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.
-
Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.
-
Yazın da yumurta yenir Yazın yumurta yemek zararlıdır, inanışının yaygınlaşmasında iki etken etkili olmuş olabilir.
-
Birincisi iyi saklanmayan yumurtaların yazın daha kolay bozulması ve bu yüzden insanları hasta etmesi ihtimalidir.
-
Ancak uygun koşullarda iyi saklanmış taze yumurtalar için böyle bir risk söz konusu değildir.
-
Yumurta karaciğeri, protein açısından zengin olan başka yemeklerden daha fazla yormaz.
-
Ancak sizin yumurtaya alerjiniz varsa veya yumurtaya alerjik tepki gösterme eğiliminde olan bir vücudunuz varsa, aşırı miktarda yumurta tüketimi bu durumları daha da ilerletebilir.
-
Böyle bir durumunuz yoksa, makul miktarlarda yumurta tüketimi vücudunuza bir zarar vermeyecektir.
-
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
-
Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz.
-
Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.
-
Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.
-
Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
-
Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.
-
Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.
-
Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.
-
Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur.
-
Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.
-
Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.