En Ürkütücü 7 Uyku Bozukluğu
Uyku bozuklukları korkulu rüyanız haline gelebilir
-
Listeye giren uyku bozuklukları konsantrasyon ve hafıza gibi kavramsal rahatsızlıklardan çok daha korkutucu. Bu uyku bozuklukları, tedavi ve meditasyona rağmen düzelmeme ihtimali olan medikal ve nörolojik hastalıklardır.
-
Ani nefes tıkanıklığı, gerçekçi halüsinasyonlar, ve kontrol dışı hareketlerde bulunma uyanıkken bile yeterince korkutucu olabilir. Bir de yıllar boyunca bu rahatsızlıkları her gece uykunuzda yaşadığınızı düşünün.
-
1. Engelleyici Uyku Apnesi: Engelleyici uyku apnesi dünyada en yaygın olan uyku bozukluklarından biridir. Kilolu, orta yaşlı insanlarda ortaya çıkma ihtimali diğer insanlara göre daha yüksektir.
-
Apne, boğaz kasları aniden açılıp kapandığında oksijen akışının engellenmesiyle oluşur. Engelleyici uyku apnesinden muzdarip insanlar uyku halindeyken ani nefes kesilmeleri yaşarlar ve bu durumun farkında olmazlar.
-
Uyku halindeyken oksijen kaybı yaşamak yeterince korkutucu olmasına rağmen bu rahatsızlık insanlarda kalp damar hastalıklarına, kronik yorgunluğa ve göz problemlerine yol açabilir.
-
2. Narkolepsi:Narkolepsi birçok insan tarafından garip ortamlarda aniden uyuyakalma hastalığı olarak bilinir. Bu durum kronik narkolepsi hastalarında gerçekten yaşanır ve çok ciddi bir rahatsızlıktır.
-
Günlük hayatta aşırı bitkinlik ve aniden bastıran uyku narkolepsinin belirtileridir. Narkolepsi için henüz bir tedavi bulunamamasına rağmen kontrol altına alınması mümkündür.
-
Felç ve hipnogogik halüsinasyonlar hastalığın en çok korkutan iki semptomudur.
-
3. REM Davranış Bozukluğu:REM 'hızlı göz hareketi' anlamına gelir. REM uykunun, nefes alışın yavaşlaması ve hareketsizlik gibi derin fiziksel rahatlamadan ve rüya halinden sorumlu olan aşamasıdır.
-
Bu aşamada rüya sırasında gözler göz kapaklarının altında çok hızlı hareket eder. Bu aşamada vücut genelde tamamen hareketsizdir. REM davranış bozukluğunda kişiler sıklıkla kabus gördükleri sırada rüyanın akışına göre hareket eder.
-
Bu bilinçsiz hareketler kişinin kendine veya çevresine zarar vermesine sebep olabilir. REM uyku bozukluğu bunama veya Parkinson hastalığının erken bir semptomu olarak görülebilir.
-
4. Uyurgezerlik: Uyurgezerlik; REM davranış bozukluğunun en son noktası olarak görülebilir. Kişiler uyku sırasında kollarını ve bacaklarını hareket ettirmek yerine ayağa kalkıp yürümeye başlar ve normal fiziksel hareketler gerçekleştirir.
-
Bu rahatsızlıktan çocuklar daha fazla etkilenir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler kendilerine veya çevrelerine zarar vermeye başlamadığı sürece tedavi olmaya çalışmazlar.
-
Uyurgezerlik sırasında zaralı davranışlarda bulunmasanız bile vücudunuzun üzerinde hiçbir kontrolünüzün olmadığını bilmek üzücü bir his olmalı.
-
5. Patlayan Baş Sendromu:Patlayan baş sendromu neredeyse uydurma bir rahatsızlık gibi duruyor ama aslında çok ciddi ve gerçek bir hastalıktır.
-
Patlayan baş sendromu yaşayan insanlar uyku sırasında ya da uyanırken çok yüksek sesler duyarlar. Bu sesler; kapı çarpması, havai fişek, silah sesi veya şimşek sesi olabilir.
-
Kişiler bu sesleri duyduklarında gerçek olduğunu sanabilirler. Bu rahatsızlık depresyona, anksiyete ve panik atağa sebep olabilir.
-
6. Gece Terörü:Gece terörü adından da anlaşılacağı gibi çok korkutucu ve rahatsız edici olabilir. Gece terörü yaşayan kişiler şiddetli korku hissedip çığlık atabilirler.
-
Gece terörü sırasında aynı zamanda uyurgezerlik de yaşayan hastalarda bu durum çok daha korkutucu bir hal alabilir.
-
Depresyon ve anksiyeteye sebep olmasının yanı sıra gece terörü kendinize ya da etrafınızdakilere zarar vermenize de sebep olabilir.
-
7. Uyku Felci:Uyandığınızı ve gözlerinizden başka hiçbir yerinizi hareket ettiremediğinizi düşünün. Bilinciniz tamamen açık ve etrafınızda olan bitenin farkındasınız ama vücudunuz üzerindeki bütün fiziksel kontrolünüzü kaybetmişsiniz.
-
Karanlığın içinde korkunç bir figür görüyorsunuz ve ürpertici sesler duyuyorsunuz. Uyku sırasında vücudunuz genelde felç durumundadır fakat uyku felcinde bu felç durumuna sebep olan mekanizmalar hata yapar ve uyanmanızı sağlar.
-
Rahatsızlığın birçok vakasında kişiler şeytan,canavar ve sürreal yaratıklar gibi halüsinasyonlar gördüklerini söylemişlerdir.