Dünyadaki İlkler

15 Şaşırtıcı Bilgi...

  1. 1. Ticari olarak ilk cikleti 1848 yılında John Curtis evindeki sobanın üstünde üretti ve "state of maine pure spruce gum" adı altında pazarladı.

    1. Ticari olarak ilk cikleti 1848 yılında John Curtis evindeki sobanın üstünde üretti ve "state of maine pure spruce gum" adı altında pazarladı.

  2. 2. Dünyadaki ilk yangın söndürücü 1734 yılında Alman fizikçi M. Fuches tarafından icat edildi.<br>Tarih içerisinde çıkan yangınlara karşı önlem olarak ve herhangi bir olası yangından müdahale etmek amacı ile icat edilen bu yangın söndürücü, içi tuzlu su dolu cam tüp şeklindedir. 1919 tarihine kadar bu aletin gazetelerde reklamı yer almıştır. Günümüzde kullandığımız yangın söndürücülere benzer ilk örneklere 1816 yılında rastlanır.

    2. Dünyadaki ilk yangın söndürücü 1734 yılında Alman fizikçi M. Fuches tarafından icat edildi.
    Tarih içerisinde çıkan yangınlara karşı önlem olarak ve herhangi bir olası yangından müdahale etmek amacı ile icat edilen bu yangın söndürücü, içi tuzlu su dolu cam tüp şeklindedir. 1919 tarihine kadar bu aletin gazetelerde reklamı yer almıştır. Günümüzde kullandığımız yangın söndürücülere benzer ilk örneklere 1816 yılında rastlanır.

  3. 3. Dünyadaki ilk çizgi film 1906 yılında Amerika&#8217;da James Stuart Blackton tarafından yapılan &#8220;Humerous Phases of Funny Faces&#8221; isimli çizgi filmdir.

    3. Dünyadaki ilk çizgi film 1906 yılında Amerika’da James Stuart Blackton tarafından yapılan “Humerous Phases of Funny Faces” isimli çizgi filmdir.

  4. 4. Bisiklet ilk kez 1839 yılında İngiltere'nin Dumfries yöresinde, Courthill kasabası demircilerinden Kirkpatrick Macmillan tarafından yapıldı.

    4. Bisiklet ilk kez 1839 yılında İngiltere'nin Dumfries yöresinde, Courthill kasabası demircilerinden Kirkpatrick Macmillan tarafından yapıldı.

  5. 5. Tükenmez kalem ilk kez 1938 yılında Macar heykeltıraş ve gazeteci Lasalo Biro tarafından bulundu.

    5. Tükenmez kalem ilk kez 1938 yılında Macar heykeltıraş ve gazeteci Lasalo Biro tarafından bulundu.

  6. 6. Elektrikle aydınlatılan ilk cadde 1857'de, Fransa'nın Lyon kentindeki Imperiale Caddesi.

    6. Elektrikle aydınlatılan ilk cadde 1857'de, Fransa'nın Lyon kentindeki Imperiale Caddesi.

  7. 7. Dünyanın ilk hostesi, asıl mesleği hemşirelik olan Bayan Elen Church'tür.

    7. Dünyanın ilk hostesi, asıl mesleği hemşirelik olan Bayan Elen Church'tür.

  8. 8. Hamiline yazılmış ilk çek, 22 Nisan 1659 günü, Londra'da Nicholas Vanacker'a ödendi.

    8. Hamiline yazılmış ilk çek, 22 Nisan 1659 günü, Londra'da Nicholas Vanacker'a ödendi.

  9. 9. Kan nakli sayesinde bir hastanın hayatının kurtarılmasına ilk kez 1825 yılında Londra'da tanık olundu.

    9. Kan nakli sayesinde bir hastanın hayatının kurtarılmasına ilk kez 1825 yılında Londra'da tanık olundu.

  10. 12. Kız arkadaşını öldürmekten yargılanan William Kemmler, 1890 yılının Ağustos ayında elektrikli sandalye ile idam edilen ilk kişi.

    12. Kız arkadaşını öldürmekten yargılanan William Kemmler, 1890 yılının Ağustos ayında elektrikli sandalye ile idam edilen ilk kişi.

  11. 14. Günümüzde, birçok alanda sayısız biçimde kullanılan fotoğrafların ilki, 1827 yılında, Fransa'da Joseph Nicephore Niepce tarafından çekildi.

    14. Günümüzde, birçok alanda sayısız biçimde kullanılan fotoğrafların ilki, 1827 yılında, Fransa'da Joseph Nicephore Niepce tarafından çekildi.

  12. İLK ANTİBİYOTİK<br>    1928 yılında, Londra'nın St. Mary's Hastanesi'nde çalışmalarını sürdüren Prof, AIexander Fleming, tıp tarihinde devrim yaratan ilk antibiyotiği, yani "penisilin"i bir rastlantı sonucu buldu. Ancak Fleming, bu büyük keşfiyle elde ettiği maddenin uzun süre kalıcı olmasını başaramadı. Penisilinin mikrop öldürücü özellikleri, birkaç gün içinde ortadan kayboluyordu. 1940 yılında Oxford Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren iki bilim adamı, Avusturya asıllı Howard Florey ve Alman asıllı Ernst Chain, penisilinin özelliklerinin kalıcı olmasını sağladılar. 1945 yılında, Fleming, Florey ve Chain, Nobel Tıp Ödülü'nü paylaştılar.

    İLK ANTİBİYOTİK
    1928 yılında, Londra'nın St. Mary's Hastanesi'nde çalışmalarını sürdüren Prof, AIexander Fleming, tıp tarihinde devrim yaratan ilk antibiyotiği, yani "penisilin"i bir rastlantı sonucu buldu. Ancak Fleming, bu büyük keşfiyle elde ettiği maddenin uzun süre kalıcı olmasını başaramadı. Penisilinin mikrop öldürücü özellikleri, birkaç gün içinde ortadan kayboluyordu. 1940 yılında Oxford Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren iki bilim adamı, Avusturya asıllı Howard Florey ve Alman asıllı Ernst Chain, penisilinin özelliklerinin kalıcı olmasını sağladılar. 1945 yılında, Fleming, Florey ve Chain, Nobel Tıp Ödülü'nü paylaştılar.

  13. AMELİYATTA İLK ANESTEZİ<br>    Bu tür bir uygulama, ilk kez 16 Ekim 1846'da, ABD'nin Massachusetts kentinde "General Hospital" adlı hastanede yapıldı. Dr. John Collins Waren, Gilbert Abbott adlı 20 yaşındaki matbaa işçisinin çenesindeki bir tümörü alırken anestezi kullandı. Dr. Warren'ı bu ameliyat sırasında anestezi yapması için ikna eden kişi, Bostonlu dişçi William Morton'dur. Morton'un ısrarla eteri tavsiye etmesi üzerine, Dr. Warren, hastasını ameliyat öncesinde uyuttu ve sonuç, son derece başarılı oldu. Operasyonun yapıldığı ameliyathanenin duvarına şu plaket asıldı: "Hasta, ameliyat sırasında hiç acı duymadığını söyledi ve 7 Aralık günü tamamen iyileşmiş olarak taburcu edildi. Bu buluş, bu odadan tüm uygar dünyaya yayıldı ve cerrahide yeni bir çığır açıldı."

    AMELİYATTA İLK ANESTEZİ
    Bu tür bir uygulama, ilk kez 16 Ekim 1846'da, ABD'nin Massachusetts kentinde "General Hospital" adlı hastanede yapıldı. Dr. John Collins Waren, Gilbert Abbott adlı 20 yaşındaki matbaa işçisinin çenesindeki bir tümörü alırken anestezi kullandı. Dr. Warren'ı bu ameliyat sırasında anestezi yapması için ikna eden kişi, Bostonlu dişçi William Morton'dur. Morton'un ısrarla eteri tavsiye etmesi üzerine, Dr. Warren, hastasını ameliyat öncesinde uyuttu ve sonuç, son derece başarılı oldu. Operasyonun yapıldığı ameliyathanenin duvarına şu plaket asıldı: "Hasta, ameliyat sırasında hiç acı duymadığını söyledi ve 7 Aralık günü tamamen iyileşmiş olarak taburcu edildi. Bu buluş, bu odadan tüm uygar dünyaya yayıldı ve cerrahide yeni bir çığır açıldı."

  14. HAVADAN İLK ASKERİ İNDİRME<br>    Havadan ilk savaş operasyonları, italyan Ordusu'ndaki havacılık gönüllüleri tarafından yine 1911-1912 yılları arasında Türk-İtalyan savaşı sırasında, Libya üzerinde gerçekleştirildi. Tripoli'ye gönderilen İtalyan hava birliğinde (19 Kasım 1911), 10 subay, 29 er ve 9 uçak vardı (2 Bleriot, 2 Etrich, 2 Henri Farman ve 3 Nieuport). Bu birlik, daha sonra birkaç Deperdussin ve hava gemisi ile takviye edildi.

    HAVADAN İLK ASKERİ İNDİRME
    Havadan ilk savaş operasyonları, italyan Ordusu'ndaki havacılık gönüllüleri tarafından yine 1911-1912 yılları arasında Türk-İtalyan savaşı sırasında, Libya üzerinde gerçekleştirildi. Tripoli'ye gönderilen İtalyan hava birliğinde (19 Kasım 1911), 10 subay, 29 er ve 9 uçak vardı (2 Bleriot, 2 Etrich, 2 Henri Farman ve 3 Nieuport). Bu birlik, daha sonra birkaç Deperdussin ve hava gemisi ile takviye edildi.

  15. İLK ATLETİZM KULÜBÜ<br>  1863 yılı Haziran ayında, Londra'da birkaç işadamı bir araya gelerek, "Mincing Lane AC" adlı atletizm kulübünü kurdular. Kulübün ilk toplantısı, 9 Nisan 1864 günü, Brompton'da, Londra Kürek Kulübü Tesisleri'nde yapıldı. Aynı yıl, kulüp ilk yarışmaları düzenledi. Bu ilk yarışmaya katılan atletler, 220 yarda (yaklaşık 210 metre) koşma ve 10 mil yürüme dallarında dereceye girmek için uğraş verdiler. Kulüp, 1866'da London AC (Londra Atletizm Kulübü) adını aldı.

    İLK ATLETİZM KULÜBÜ
    1863 yılı Haziran ayında, Londra'da birkaç işadamı bir araya gelerek, "Mincing Lane AC" adlı atletizm kulübünü kurdular. Kulübün ilk toplantısı, 9 Nisan 1864 günü, Brompton'da, Londra Kürek Kulübü Tesisleri'nde yapıldı. Aynı yıl, kulüp ilk yarışmaları düzenledi. Bu ilk yarışmaya katılan atletler, 220 yarda (yaklaşık 210 metre) koşma ve 10 mil yürüme dallarında dereceye girmek için uğraş verdiler. Kulüp, 1866'da London AC (Londra Atletizm Kulübü) adını aldı.