İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Türk Hava Kurumu yangın söndürme ihalesini alamayınca...

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Mart 2012 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Havadan yangın söndürme ihalesini kaybeden THK, ihalenin tekrar peşine düşünce Ankara karıştı. Yetkililer, ?THK batacak' iddialarının asılsız olduğunu, ihalenin iptal edilmeyeceğini belirtti.

Hüseyin Özay

Yıllardır kurban derileriyle ilgili tartışmalarla gündeme gelen THK, bu kez orman yangınlarına müdahale ihalesini kaybedince kriz çıkardı. Orman Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı için düzenlediği yangın söndürme ihalesinde adeta yangın çıktı. Yıllardır yangın söndürme işini üstlenen Türk Hava Kurumu (THK), bu yıl düzenlenen ihaleyi, verdiği yüksek fiyat teklifi nedeniyle kazanamadı. Bunun üzerine harekete geçen THK'nın yangın söndürme işinin kendilerine verilmesi için lobi çalışmalarına başladığı belirtildi.

Tekliflerde fiyat farkı 183 bin Euro

Havada ?tartışmaya' neden olan yangın söndürme ihalesi, Şubat ayında gerçekleştirildi. ?Açık-eksiltme' şeklinde yapılan ihaleye Türk Hava Kurumu ve Borda Mimarlık-Sportif Havacılık İş Ortaklığı katıldı. İhalenin son aşamasında THK, 1 saatlik uçuş için 8 bin 990 Euro, toplam uçuş için ise 3 milyon 290 Euro'luk teklif verdi. Borda Mimarlık-Sportif Havacılık İş Ortaklığı'nın son teklifi ise bir saatlik ücret için 8 bin 488 Euro, toplam uçuş için de 3 bin 106 bin Euro oldu. Böylece toplamda iki teklif arasında 183 bin Euro'luk bir fark oluştu. İhale komisyonun tüm ısrarlarına rağmen, THK fiyat teklifinde indirime gitmedi. Bunun üzerine ihale komisyonu da en düşük teklifi veren şirkete ihaleyi verdi. THK, ihalenin sonuçlanmasının ardından, ihalenin tekrar kendilerine verilmesi için harekete geçti. İhaleyi kazanan firmanın, ?iş deneyiminin olmadığını' öne süren THK, ihalenin ?oluşan bedel üzerinden' kendilerine verilmesini istedi. Orman Genel Müdürlüğü ise ihale sonrası gelen bu talebi geri çevirdi. Orman Genel Müdürlüğü ayrıca THK'nın iddiaları üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ihaleyi kazanan firmanın yangın söndürme ehliyetine sahip olup olmadığına yönelik de görüş sordu. Sivil Havacılık'tan olumlu yönde görüş gelince, firma ile sözleşme imzalandı.

Tamamen asılsız iddialar

THK'nın bu kez de, yangın söndürme ihalesinin kendilerine verilmemesi halinde, kurumun batma noktasına geleceğini, 100 personelin de işini kaybedeceğini öne sürerek, ihalenin iptal edilmesi için yeni çalışmalara başladığı kaydedildi. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ise THK'nın iddialarının tamamen asılsız olduğunu ve kurumun iddiaları ortaya atarak ihaleye gölge düşürmeye çalıştığını öne sürdüler. Yetkililer, ?Arada 183 bin Euro fark var. En düşük teklifi veren firma yerine THK'ya nasıl verebiliriz. Ayrıca, ihalenin iptal edilerek THK'ya verilmesi de talebi de yersizdir. Bu durum, hem kurumun saygınlığını gölge düşürür hem de hukuki olarak kurumu zor durumda bırakır? değerlendirmesinde bulundular. Yetkililer, THK'nin ihaleyi kazanamadığı için batacağı şeklindeki iddiaların da asılsız olduğunu öne sürerek, THK'nın şu anda elinde 6 amfibik uçak bulunduğunu, bunların da 4'nün Orman Genel Müdürlüğü tarafından 7 yıllığına kiralandığını bildirdiler. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ?THK ihaleyi kazansaydı yeni uçaklar kiralayacaktı. Yani elindeki uçakları kullanmayacaktı. Bu uçaklar zaten aynı şekilde yangın söndürme hizmetlerinde kullanılacak. Dolaysıyla, ?batarız' iddiası da gerçekçi değildir? yorumunu yaptılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber