Öğrenciler içeride, aileler dışarıda ter döktü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2012 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olarak yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı (YGS) başladı. Öğrenciler sınava girecekleri okullara aileleri ile birlikte geldi. Öğrenciler içeride ter dökerken, aileleri de dışarıda onlar için dua etti.

Geç kalarak stres yaşamak istemeyen öğrenciler, dakikalar önce sınav merkezlerine akın etti. Giriş kapılarında üzerleri aranan adaylar, sırayla salonlara alındı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde sınava giren öğrencilerin aileleri, dua ederek ve Kur'an okuyarak çocuklarına destek verdi. Ailelerin de öğrenciler kadar heyecanlı olduğu gözlendi.

Saat 10.00'da başlayan ve 160 dakika sürecek sınava 1 milyon 837 bin 741 üniversite adayı giriyor. Herhangi bir puan türünden 180 barajını geçebilen adaylar, Haziran ayında yapılacak LYS'ye girmeye de hak kazanacak. 2011'de 1 milyon 313 bin 274 aday LYS'ye girmeye hak kazanmıştı. YGS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'daki merkezlerde yapılıyor.

-ADANA-

Üniversiteye girmek isteyen yaklaşık bir milyon 837 bin adayın katıldığı, üniversiteye girişin birinci basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) nedeniyle hem öğrenciler hem veliler büyük heyecan yaşadı. Adana'da okul bahçeleri velilerle dolarken, birçoğu çocuklarının başarısı için Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.

YGS'ye girecek Adanalı adaylar ve veliler, sınava girecekleri okullara sabah erken saatlerinde geldi. Adaylar sınav yerlerine alınma saati olan 09.30'a kadar aileleri ve yakınları ile heyecanla beklerken aynı zamanda son kontrollerini de yaptı. Polisin sıkı güvenlik kontrolleri ile salona giriş yapan öğrenciler, hayallerindeki üniversitelere girebilmek için sınav saatini bekledi. Öğrenciler sıkı bir aramadan sonra sınıflara girerken saç tokası, küpe, bilezik ve saatler görevliler tarafından çıkartıldı.

Görevliler bu yıl öğrencilerin daha bilinçli olduğunu belirterek, "Önceki yıllarda anahtar, cep telefonu, saat, toka çok fazla getiriliyordu. Bu kez anahtar ve cep telefonu getiren hiç olmazken bir kız öğrenicinin tokalarını çıkartmak durumunda kaldık." dedi.

Öğrenci velileri, okul bahçelerinde çocuklarının başarısı için dua etti. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde sınava giren oğlu Kaan Zengül için eşi ve küçük oğluyla birlikte dua eden Beycan Zengül, "Oğlumun ilk sınavı. İnşallah başarılı olur. Biz de ailecek burada başarılı olması için dua ediyoruz. İnşallah istediği sonucu alır." temennisinde bulundu.

Sınav binalarının bulunduğu cadde ve sokaklarda trafik yoğunluğu yaşandı. Salon görevlileri tarafından adayların kimlik kontrolleri yapıldı. Bu sınavda da adayların kalem ve silgileri ÖYSM tarafından gönderildi. YGS için bir dizi önlemler de alındı. Sınav yapılan okullara yakın alanlarda inşaat çalışması, yüksek sesli müzik yayını ve gürültülü düğünler yasaklandı.

-ERZURUM-

Erzurum'da Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'na giren öğrenciler içeride sorularla, aileler ise dışarıda soğukla mücadele etti. Aileler, bir bardak çayla ısınmaya çalıştı.

Erzurum Anadolu Lisesi'nde kantin işleten Ahmet Çamkıranoğlu, sınav sebebiyle okulun bahçesine çay seti kurdu. Karın henüz kalkmadığı Erzurum'da vatandaşlar soğuk sebebiyle çaya rağbet gösterdi. Vatandaşlar ücretiyle çay içerek ve karınlarını doyurarak hem ısındı hem de stres attı.

Erzurum'da Saat 9'dan itibaren sınav salonlarına alınmaya başlanan öğrencilerin aileleri dışarıda heyecanlı bir bekleyişe geçti. Bir yandan sınava giren yakınları için dua ederken bir yandan da ısınmaya çalıştılar. Bazı vatandaşlar bahçede soğukla mücadele etti, bazıları da arabalarında oturarak sınavın bitmesini bekledi. Erzurum Anadolu Lisesi'nin kantincisi Çamkıranoğlu, dışarıda bekleyenler için çay setini okulun bahçesine kurdu. Çamkıranoğlu, üşüyenlere çay, karnı acıkanlara ise atıştırmalıklar sattı.

Sınava giren yeğenini okulun bahçesinde bekleyen Ümit Atilla, soğuk havada bekleme stresine en iyi çözümün bir bardak sıcak çay olduğunu belirterek, bundan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

-İZMİR-

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) İzmir'de de heyecanla başladı. Sabah saatlerinden itibaren okulların önüne gelen öğrenciler, saat 09.00'da içeri alınmaya başlandı. Girişte adayların kimlikleri ile sınava giriş belgeleri kontrol edildi. Öğrenciler, hazırlık döneminin ardından iyi bir puan almak istediklerini söyledi. Veliler de çocuklarının iyi bir sonuç alması için okul bahçelerinde dua okudu.

-ZONGULDAK-

Zonguldak'ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS) ilginç görüntülere sahne oldu.

YGS, Zonguldak kent merkezinde sakin bir ortamda başladı. Sınava aileleriyle birlikte gelen öğrenciler, okul girişlerindeki polis kontrolünün ardından sınavın yapıldığı salona geçti. Polisin didik didik aradığı bazı öğrenciler ise zor anlar yaşadı.

Sınav saatinin başlamasıyla öğrenciler içeride ter dökerken, ebeveynler de okul bahçesinde çocuklarının başarısı için dua etti. Kimi aileler Kur'an ve dua kitabı okudu, kimi aileler ise örgü ördü, gazete okudu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber