MEB'den okullara civa uyarısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Nisan 2012 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 16.03.2012 tarihli 2522 sayılı ve ?Civa Zehirlenmeleri? konulu yazılarında şu hususlar yer aldı

Son günlerde bazı okullarımızda öğrencilerde görülen sağlık sorunlarının civa ile temas sonucu ortaya çıktığı görülmüştür.

Civanın gümüş renkte, akışkan, parlak, kokusuz olması nedeniyle çok çekici bir oyun aracı olarak çocukların ilgisini çektiği, oda ısısında kolaylıkla buharlaşabilen bir metal olması nedeniyle kolaylıkla solunduğu, gıdaların içine kaza ile bulaşabildiği ve ağızdan alınması sonucu cıva zehirlenmesi oluştuğu, özellikle karaciğer, böbrekler, beyin ve bağışıklık sistemi hücrelerine zehirli etkisinin olduğu ve civa zehirlenmesine maruz kalan anneden karnındaki çocuğa plasentayla, emen çocuğa ise anne suni yolu ile geçtiği 23.08.2006 tarihli ve 2295 sayılı yazımızla Valiliklere bildirilmiştir.

Civa gibi zehirli maddelerle çalışmak, özel bir eğitim ve hassasiyet gerektirmektedir.

Söz konusu maddelerin eğitimde kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda, bu maddelerin sadece öğretmenlerce kullanılması, öğrencilerin kendi baslarına ulaşamayacakları kapalı ve kilitli bölmelerde muhafaza edilmesi, bu laboratuvarlarda emici havalandırma düzeneklerinin kurulması, civa saçılımı konusunda alınacak önlemlerin yazılı talimat olarak asılması, okul dışına çıkarılmasına izin verilmemesi ve muhtemel temas halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması sağlanmalıdır.

Öğrencilerimizin sağlığını tehdit eden civa zehirlenmeleri konusunda ilgi yazı ve yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda her türlü koruyucu ve önleyici tedbirin acilen alınması hususunda gereğini rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber