Balta girmemiş Amazonlar'a TUSKON girdi

Brezilya'nın farklı eyaletlerinden gelen 60 kişilik işadamı heyeti TUSKON'un düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programına katılmak için Türkiye'ye geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Heyetle birlikte İstanbul'a gelen Brezilyalı usta gazeteci ve yazar Ricardo Viveiros, 20 yıl aradan sonra ilk kez 2012 Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü vesilesiyle Türkiye geldiğini ve yeni Türkiye'nin kendisini çok şaşırttığını ifade etti. Türkiye'nin bugün güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ve bu yönüyle dünyanın en büyük ülkeleri arasında yer aldığını dile getiren Viveiros, ?Kültürel değerlerini koruyan, modern ve tamamıyla iyi yönde gelişmiş yeni bir Türkiye ile karşılaştım.? ifadelerini kullandı. TUSKON'un organize ettiği programı çok önemli bulduğunu söyleyen Brezilyalı gazeteci, organizasyonun yeni kültürel ve ticari ilişkiler arayarak Türk toplumuna yeni bir dönem vaat ettiğini savundu.

Toplam 135 ülkenin katılımıyla dünyanın dört bir tarafından bin 500 işadamının buluştuğu toplantıyı ?başarı garantisi olan güçlü bir ticari girişim' olarak nitelendiren Viveiros, ?Türkiye bu programlar vesilesiyle yalnızca ticari değil aynı zamanda kültürel ilişkiler de kurarak önemli bir açılım gerçekleştiriyor.? dedi. Abdullah Gül'ün açılış galasında yaptığı konuşmayı değerlendiren usta gazeteci, ?Bu konuşma yalnızca bir politikacının yaptığı siyasi bir konuşma değil, ülkesini daha iyi bir duruma getirmek isteyen idealist bir yöneticinin konuşmasıydı.? yorumunu yaptı.

Türk işadamları ile bir araya gelmeyi kendisi adına önemli bir fırsat olarak değerlendiren Viveiros, ?Biz Brezilyalılar, eskiden bu yana tarih kitaplarında ve filmlerde anlatılan Türk imajına aşinayız. Ancak bugün burada, bize anlatılanların dışında farklı ve yeni bir Türkiye bulduk. Modern, açık görüşlü, zeki, üretken ve dostane insanların olduğu bir Türkiye. Gelişim ve büyümenin yollarını arayan Brezilyalı işadamları için bu çok önemli.? diyerek ülkesindeki işadamlarına çağrıda bulundu. Türkiye ve Brezilya'nın birçok ortak yönü ve arayışı olduğuna değinen Viveiros, Türkiye'yi tanımak için Türkiye'ye gelinmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

ÇİN'DEN KAÇAN BREZİLYALI, TÜRKİYE'YE SIĞINIYOR

Brezilya'da, yapı malzemeleri sektöründeki Çin hegemonyasını kırmak için Türkiye'ye geldiğini ifade eden Brezilyalı China Invest şirketinin CEO'su Thomaz Augusto Machado, özellikle demir çelik sektöründe Türkiye'nin cazibesine dikkat çekti. Brezilya'nın yapı malzemeleri satan en büyük 4 şirketini ellerinde tuttuğunu ifade eden işadamı, ikili görüşmeler öncesi çok heyecanlı olduklarını dile getirdi. Machado, özellikle inşaat demiri ve çelik malzeme alımı konusunda inanılmaz taleplerle geldiklerini ifade etti.

Türkiye'ye ilk kez geldiğini ve programın işleyişinden çok etkilendiğini belirten Machado, küreselleşme neticesinde, her şeyin sadece ABD ve Avrupa'da bulunduğu algısının artık yok olduğunu ve yeni yerlerin keşfedilmesinin önemine dikkat çekti. Keşfedilmeyi bekleyen bir dünya olduğunun altını çizen Machado, hiç beklemediği bir anda Türkiye'den gelen bu davetin kendisi için memnuiyet verici bir sürpriz olduğunu söyledi.

Uçaktan inene kadar Türkiye'nin eski ve geri kalmış bir ülke olduğunu düşünen Machado, ?Bu kadar modern bir ülke olabileceği aklıma bile gelmemişti. 135 ülkeden işadamının bir araya geldiği böyle devasa bir program iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine de vesile oluyor. Tanıtım, ticaret ve kültürel etkinlikler çerçevesinde iki ülkenin birbirine daha da yaklaşması, doğal olarak yeni iş ortaklıklarını da beraberinde getirecektir.? dedi.

AMAZONLAR'A TÜRK OKULU AÇACAKLAR

Türkiye Brezilya Ticaret Köprüsü, bu yıl ilk kez Brezilyanın Amazonlar Eyaletinden gelen resmi katılımcıları da ağırlıyor. Türkiye Brezilya İşadamları Derneği (ASEBT) ve TUSKON temsilcileriyle irtibat halinde olduklarını belirten Amazonlar Eyaleti Ekonomik Kalkınma ve Planlama Sekreteri Appio Tolentino, Latin Amerika Kıtasının en büyük lastik, motosiklet, bisiklet, elektrik ve elektronik aletler üreticisi olarak Türk işadamlarıyla buluşmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'ye geliş sebeplerinden birinin de Amazonlar bölgesinde uluslararası düzeyde kaliteli eğitim veren bir okul açmak olduğunu söyleyen Tolentino, Türkiye'den dünyaya yayılan Türk okullarını yerinde incelemek istediklerini ifade etti.

?Buradaki işadamlarının açtıkları ve tecrübe sahibi oldukları okullardan yola çıkarak Amazonlarda benzer bir uluslar arası bir okul açma projemiz var.? diyen Tolentino, ?Bu okullar, Amazonlar Eyaleti yönetiminin çok ilgisini çekiyor. TUSKON'un düzenlediği bu program vesileyle Amazon Bölgesi için çok önemli okul projesi ve sanayi üretiminde yeni irtibatlar sağlamayı hedefliyoruz.? şeklinde konuştu.

ÇİFTE VERGİLENDİRME KALKTI, İTHALAT VE İHRACAT ARTACAK

Türkiye ile ticarette çifte vergilendirmenin kaldırılmasına ilişkin görüşlerini paylaşan Brezilya'nın Santa Catarina Eyaletinden gelen işadamları ise ?Görünen o ki, Türkiye Brezilya gibi Avrupanın yaşadığı krizden etkilenmiyor. Türkiye ve Brezilya ilişkilerinin geleceğine dair pozitif düşünüyoruz. Türkiye ile ticarette çifte vergilendirilmenin kaldırılmış olması iki ülke ticaretinin gelişmesine yansıyacaktır.? değerlendirmesinde bulundu. Bu anlaşmanın iki ülke ilişkilerinde gelinen noktanın somut bir ifadesi olduğunu savunan işadamları bu gelişmenin ilerleyen dönemlerde ithalat ve ihracat rakamlarına yansıyacağını dile getirdi. Türkiye'ye her gelişlerinde biraz daha şaşırdıklarını ifade eden Brezilyalı işadamları, ülkede yaşanan değişim ve gelişimi rahatlıkla görebildiklerini belirtti.

TUSKON'A GELDİLER, TÜRKİYE'YE OFİS AÇACAKLAR

Türkiye'ye ilk kez gelen ve Türkiye ile ticaret yapmak istediğini belirten Parana eyaletinden işadamı Mauro Jair Bomhofen ise değişik ülkelerde ofislerinin olduğunu ve ilerleyen günlerde Türkiye'de de bir ofis açmayı planladıklarını söyledi. Şirketlerinde istihdam etmek için iki ülkeyi tanıyan ve dillerini bilen eleman aramaya başladıklarını ifade eden Bomhofen, ticari etkinliğe başlamak için yaptıkları ve yapacakları görüşmelerin neticelenmesini beklediklerini, Türkiye ile ticarete başlama konusunda sabırsızlandıklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber