CHP, Anayasa Mahkemesi'nde 65. davayı açtı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2005 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Anayasa Mahkemesi'ne 65. başvurularını yaptıklarını belirterek, 5397 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep ettiklerini söyledi.

İptali istenen kanunun 3 yasaya bazı fıkralar eklediğini belirten Topuz, şöyle devam etti:

"Eklenen fıkralar aynen şöyledir: Başbakan'ın özel olarak yetkilendireceği kişi veya komisyon cümlesi, bu cümle, kurulan Telekomünikasyon Kurumu içine görevlendirme yapmayı içerdiği gibi ayrıca istihbarat yapma işi için özel yetkili devlet memurları dışında kişileri, komisyonları görevlendirmeyi de içermektedir. Ayrıca, Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı'nın teklifi üzerine Başbakan tarafından atanacağı öngörülmektedir. Bu eklemelerle, telefon dinleme ile ilgili idareye yeni olanak ve yetkiler verilmektedir. Bu yetki ve olanakların tanınması özellikle terörün hızlandığı dönemlerde gerekli olabilir."

İstihbarat örgütlerinin denetim işlerinin batılı demokrasilerde doğrudan parlamentoya ait olduğunu vurgulayan Topuz, şöyle konuştu:

"Bizdeki bu uygulama ile parlamentonun kanun çıkarma yetkisi, Anayasa ve batılı demokrasilere aykırı olarak kanunla düzenlenmesi gereken konular, yönetmelikle düzenlenecek yetkiler idareye, Başbakan'a devrediliyor. Başbakan bir kişiyi, komisyonu görevlendirecek. İlgili devlet kurumları telefon dinlemeye karar verebileceği gibi bu kişiler de karar verebilecek. Bu kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber