Akademik teşvik başvuruları geldi ama yönetmelik hala değişmedi!

Haftaya başvuruların başlayacak olmasına rağmen, yürürlükteki Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinde görülen aksaklıklara dair yönetmelik değişiklik halen yapılmadı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Aralık 2016 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akademik teşvik başvuruları geldi ama yönetmelik hala değişmedi!

Bilindiği üzere, öğretim elemanlarının yıl içerisinde yapmış olduğu bilimsel faaliyetler üzerinden hesaplanan puana karşılık 12 ay boyunca aylıklarına ilave olarak verilen Akademik Teşvik Ödeneğine ilişkin bu yıl başvuru döneminin yaklaştığını ve özellikle yönetmelikte bazı hususların yeniden düzenlenmesi gerektiğini 14 Kasım 2016 tarihli yazımızda gündeme taşımıştık.

Ancak, bizim o tarihte gördüğümüz aksaklıklara ilave olarak, yönetmelikte kesinlikle yeniden ele alınması gereken başka hususların da olduğunu aradan geçen zamanda gördük.

Bunlardan biri de, Akademik Teşvik Puanı hesaplarken "ÖĞRETİM YARDIMCILARI" sınıfı içerisinde yer alan "Araştırma Görevlisi, Uzman, Çevirici ve Eğitim-Öğretim Planlamacısı" kadroların Akademik Teşvik Puanlarının hesaplanmasında yaşanan katsayı adaletsizliğidir.

Söz konusu yönetmeliğin 7 nci maddesinin 7 nci fıkrasında; "Faaliyet puanı hesaplanırken alt faaliyet oranları, profesör ve doçent kadrosunda bulunanlar için 1; yardımcı doçent kadrosunda bulunanlar için 1,5; araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutman kadrolarında bulunanlar için 2; uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarında bulunanlar için 1 ile çarpılır." hükmü yer almaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre; aynı hizmet sınıfında olan Araştırma Görevlileri ile Uzmanlar, Çevirici ve Eğitim-Öğretim Planlamacıları arasında farklı olarak belirlenen katsayı nedeniyle yaşanan adaletsizliği bir örnekle açıklayalım :

UZMAN

Alt

Faaliyet Türü

Bilimsel Faaliyet Adı

PUAN

YAYIN

SSCI, SCI-Exp, AHCI dergilerinde yayımlanan tam makale

1 x 0.4 x 1 x 1 x 30 = 12.000

TEBLİĞ

Uluslararası kongre, sempozyum, panel, çalıştay gibi bilimsel, sanatsal toplantılarda sözlü olarak sunulan ve tam metin olarak yayımlanan tebliğ

1 x 0.2 x 2 / 1 x 30 = 12.000

Genel Toplam = 885.9605 x 0.7 x 24 / 100 = 148.841 TL

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ

Alt Faaliyet Türü

Bilimsel Faaliyet Adı

PUAN

YAYIN

SSCI, SCI-Exp, AHCI dergilerinde yayımlanan tam makale

2 x 0.4 x 1 x 1 x 30 = 24.000

TEBLİĞ

Uluslararası kongre, sempozyum, panel, çalıştay gibi bilimsel, sanatsal toplantılarda sözlü olarak sunulan ve tam metin olarak yayımlanan tebliğ

2 x 0.2 x 2 / 1 x 30 = 24.000

Genel Toplam = 885.9605 x 0.7 x 48 / 100 = 297.683 TL

Bu açıklamalar ışığında, yönetmelikte aynı hizmet sınıfında olan Araştırma Görevlilerine akademik teşvik ödeneği almaları noktasında bir destek verilirken, aynı sınıftaki diğer unvanlardaki akademisyenlere bir haksızlık yapılmıştır.

Son olarak, söz konusu yönetmeliğin 8 inci maddesinde "Türk Silahlı Kuvvetlerinde Bulunan Öğretim Elemanlarının" akademik teşvik ödeneği başvurularına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapısı bütünüyle değiştirildiğinden ve 669 sayılı KHK ile Milli Savunma Üniversitesinin kurulması sebebiyle yönetmelikteki ilgili maddenin de bütünüyle yeni yapıya göre değiştirilmesi gerekiyor.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber