Bahara Daha Sağlıklı Girmenin Yolları

Bahara daha sağlıklı girmenin yolları

  1. Özellikle bu aylarda sabah uyanmak ve güne başlamak zorlaşır. Bunu aşmanın en basit yolu ise güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır. Yumurta, beyaz peynir, bol yeşillik, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, posalı ekmek sağlıklı bir kahvaltı mönüsüdür.

    Özellikle bu aylarda sabah uyanmak ve güne başlamak zorlaşır. Bunu aşmanın en basit yolu ise güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır. Yumurta, beyaz peynir, bol yeşillik, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, posalı ekmek sağlıklı bir kahvaltı mönüsüdür.

  2. Genelde sağlıklı olduğu düşünülerek içilen taze sıkılmış meyve suları içerisinde bulunan meyve şekeri sebebiyle fazla kalori alımına neden olurken, kahvaltıdan kısa bir süre sonra tekrar açlık hissi oluşmasına yol açmaktadır. Bu sebeple kahvaltıda meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi sağlık açısından daha uygundur.

    Genelde sağlıklı olduğu düşünülerek içilen taze sıkılmış meyve suları içerisinde bulunan meyve şekeri sebebiyle fazla kalori alımına neden olurken, kahvaltıdan kısa bir süre sonra tekrar açlık hissi oluşmasına yol açmaktadır. Bu sebeple kahvaltıda meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi sağlık açısından daha uygundur.

  3. Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralı az ve sık yemektir. Bu kural bahar beslenmesinde bir kat daha önem kazanmaktadır. Uzun süre aç kalmak şeker düşmesine (hipoglisemiye) neden olmakta, bu durum da beraberinde stres, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetleri getirmektedir. Bahar aylarında bu istenmeyen durumları yaşamamak için öğün aralarını sıklaştırmalı, 2-2,5 saatte bir sağlıklı atıştırmalar yapılmalıdır.

    Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralı az ve sık yemektir. Bu kural bahar beslenmesinde bir kat daha önem kazanmaktadır. Uzun süre aç kalmak şeker düşmesine (hipoglisemiye) neden olmakta, bu durum da beraberinde stres, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetleri getirmektedir. Bahar aylarında bu istenmeyen durumları yaşamamak için öğün aralarını sıklaştırmalı, 2-2,5 saatte bir sağlıklı atıştırmalar yapılmalıdır.

  4. Sağlıklı ara öğün olarak; meyve, süt veya ayran, galeta, hafif sütlü tatlılar tercih edilebilir. Baharın gelmesiyle baş gösteren sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırmak için, günlük alınan posa miktarını artırmak gerekmektedir. Öğünlerde salata ve sebze yemekleri yemek, meyveleri kabuğuyla tüketmek, posalı ekmek tercih etmek (tam buğday, kepek, çavdar gibi) bu problemleri önlemek için başlıca çözümler arasında sayılabilir.

    Sağlıklı ara öğün olarak; meyve, süt veya ayran, galeta, hafif sütlü tatlılar tercih edilebilir. Baharın gelmesiyle baş gösteren sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırmak için, günlük alınan posa miktarını artırmak gerekmektedir. Öğünlerde salata ve sebze yemekleri yemek, meyveleri kabuğuyla tüketmek, posalı ekmek tercih etmek (tam buğday, kepek, çavdar gibi) bu problemleri önlemek için başlıca çözümler arasında sayılabilir.

  5. Hamur işleri, şerbetli tatlılar, kızartmalar gibi ağır yemeklerin sindirimi zordur. Bu tür yemekler doygunluk hissinin geç oluşmasına neden olacağından tüketilecek porsiyon büyür ve yemek sonrasında uyku kaçınılmaz hale gelir, bahar yorgunluğu artar. Bu sebeple baharda daha hafif ve sağlıklı mönüler tercih edilmelidir. Fazla çay, kahve tüketimi içindeki tanenler sebebiyle vücutta su tutulmasına neden olmaktadır.

    Hamur işleri, şerbetli tatlılar, kızartmalar gibi ağır yemeklerin sindirimi zordur. Bu tür yemekler doygunluk hissinin geç oluşmasına neden olacağından tüketilecek porsiyon büyür ve yemek sonrasında uyku kaçınılmaz hale gelir, bahar yorgunluğu artar. Bu sebeple baharda daha hafif ve sağlıklı mönüler tercih edilmelidir. Fazla çay, kahve tüketimi içindeki tanenler sebebiyle vücutta su tutulmasına neden olmaktadır.

  6. Mevsim değişikliklerinde vücudun adaptasyonu sürecinde vücutta ödem oluşmaktadır. Tüketilen tanenli içecekler ödemli durumu artıracağından, baharda bu tür içecekler sınırlandırılmalıdır. Bu aylarda rahatlatıcı ve ödem attırıcı etkisiyle adaçayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

    Mevsim değişikliklerinde vücudun adaptasyonu sürecinde vücutta ödem oluşmaktadır. Tüketilen tanenli içecekler ödemli durumu artıracağından, baharda bu tür içecekler sınırlandırılmalıdır. Bu aylarda rahatlatıcı ve ödem attırıcı etkisiyle adaçayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

  7. Yazın yaklaşması ile birlikte kışın alınan kilolar birçok kişide stres oluşturmaktadır. Bu stres sağlıksız diyetlerle çabuk kilo verme isteğini de beraberinde getirir. Az kalorili diyetler, tek yönlü beslenme ( protein ağırlıklı diyetler) ve ağır fiziksel aktiviteyi kapsayan diyetler kişinin hızlı kilo vermesini sağlarken sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, bu durum bahar yorgunluğuyla birleşince yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

    Yazın yaklaşması ile birlikte kışın alınan kilolar birçok kişide stres oluşturmaktadır. Bu stres sağlıksız diyetlerle çabuk kilo verme isteğini de beraberinde getirir. Az kalorili diyetler, tek yönlü beslenme ( protein ağırlıklı diyetler) ve ağır fiziksel aktiviteyi kapsayan diyetler kişinin hızlı kilo vermesini sağlarken sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, bu durum bahar yorgunluğuyla birleşince yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

  8. Baharda yapılacak diyette hedef hızlı kilo vermek yerine sağlıklı kilo vermek olmalıdır. Haftada 1-1,5 kilo kaybı sağlıklı kabul edilir. Diyet kişiye özel olmalı, boyuna, yaşına, kilosuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun olmalı,fiziksel aktiviteyle desteklenmelidir.

    Baharda yapılacak diyette hedef hızlı kilo vermek yerine sağlıklı kilo vermek olmalıdır. Haftada 1-1,5 kilo kaybı sağlıklı kabul edilir. Diyet kişiye özel olmalı, boyuna, yaşına, kilosuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun olmalı,fiziksel aktiviteyle desteklenmelidir.