Aşırı Yeme İsteği Nedir Ve Nasıl Önlenir?

Zaman zaman hepimizin kabusu olan aşırı yeme isteğini önlemek mümkün. Peki yapmanız gerekenler neler?

  1. Dönem dönem bir çoğumuzda aşırı yeme isteği olabilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Aşırı yeme isteğini yenmek her zaman kolay olmayabilir ve sonucunda obezite başta olmak üzere pek çok hastalık gelişebilir. Aşırı yeme isteği; bazen gece yeme, bazen hiç aç değilken buzdolabını açıp sürekli yeme, bazen de mide kazıntısı hissiyle oluşabilir. Peki, aşırı yeme isteği neden olur? Stres, mutluluk ya da can sıkıntısı yeme isteğine neden oluyor olabilir mi? Tüm bunların cevabını merak ediyorsanız sizleri hemen aşağıya alalım!

    Dönem dönem bir çoğumuzda aşırı yeme isteği olabilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Aşırı yeme isteğini yenmek her zaman kolay olmayabilir ve sonucunda obezite başta olmak üzere pek çok hastalık gelişebilir. Aşırı yeme isteği; bazen gece yeme, bazen hiç aç değilken buzdolabını açıp sürekli yeme, bazen de mide kazıntısı hissiyle oluşabilir. Peki, aşırı yeme isteği neden olur? Stres, mutluluk ya da can sıkıntısı yeme isteğine neden oluyor olabilir mi? Tüm bunların cevabını merak ediyorsanız sizleri hemen aşağıya alalım!

  2. İlk olarak kişinin kendine sorması gereken soru “Gerçekten aç mıyım?” olmalıdır. Yani kişi gerçekten ihtiyacı olduğu için mi yemek yemek istiyor yoksa duygusal sebeplerden dolayı mı?

    İlk olarak kişinin kendine sorması gereken soru “Gerçekten aç mıyım?” olmalıdır. Yani kişi gerçekten ihtiyacı olduğu için mi yemek yemek istiyor yoksa duygusal sebeplerden dolayı mı?

  3. Şimdi sizi duygusal yeme problemlerine iten birkaç sebepten bahsedelim. İlk olarak ilişkisel problemler!  <br> Kavga ya da tartışma anlarında yaşanan üzüntü kişiyi yemek yemeye itebilir. Kendini sevdiği bir yiyeceği yemeye odaklayan insanlar, anlık olarak sorunlarından kaçmaya çalışabilir.

    Şimdi sizi duygusal yeme problemlerine iten birkaç sebepten bahsedelim. İlk olarak ilişkisel problemler!
    Kavga ya da tartışma anlarında yaşanan üzüntü kişiyi yemek yemeye itebilir. Kendini sevdiği bir yiyeceği yemeye odaklayan insanlar, anlık olarak sorunlarından kaçmaya çalışabilir.

  4. Yalnızlık<br> Kişi kendini yalnız hissettiğinde, içinde bulunduğu boşluk hissini yemekle doldurmaya çalışır. Sosyal ilişkilerde başarısızlığını ve mutsuzluğunu yemekten aldığı keyif ve hazla gidermeye çalışır.

    Yalnızlık
    Kişi kendini yalnız hissettiğinde, içinde bulunduğu boşluk hissini yemekle doldurmaya çalışır. Sosyal ilişkilerde başarısızlığını ve mutsuzluğunu yemekten aldığı keyif ve hazla gidermeye çalışır.

  5. Stres<br>      Zor bir sınav, iş yerinde geçirilen stresli bir gün, çok önemli bir toplantı; stres faktörünün artmasına neden olabilir. Böyle durumlarda beyin yemeğe odaklanır ve stres, geçici olarak ortadan kalkmış olur.

    Stres
    Zor bir sınav, iş yerinde geçirilen stresli bir gün, çok önemli bir toplantı; stres faktörünün artmasına neden olabilir. Böyle durumlarda beyin yemeğe odaklanır ve stres, geçici olarak ortadan kalkmış olur.

  6. Sosyal medya    <br>  Sosyal medyanın yeme isteği artırmadaki etkisi çok büyüktür. Reklamlar, paylaşımlar, kişide aşerme isteği uyandırarak daha fazla besin tüketimini tetikler.

    Sosyal medya
    Sosyal medyanın yeme isteği artırmadaki etkisi çok büyüktür. Reklamlar, paylaşımlar, kişide aşerme isteği uyandırarak daha fazla besin tüketimini tetikler.

  7. Peki tüm bu yeme isteğini nasıl hafifletebiliriz?

    Peki tüm bu yeme isteğini nasıl hafifletebiliriz?

  8. Vücudunuzu dinleyin, sorunun kaynağına inmeye çalışın. Gerçekten aç mısınız, yoksa duygusal sebepler yüzünden mi yemek istiyorsunuz, tespit edin

    Vücudunuzu dinleyin, sorunun kaynağına inmeye çalışın. Gerçekten aç mısınız, yoksa duygusal sebepler yüzünden mi yemek istiyorsunuz, tespit edin

  9. Yürüyüşe çıkın, temiz hava alın ve yeme hissi düşüncelerinden uzaklaşmaya çalışın

    Yürüyüşe çıkın, temiz hava alın ve yeme hissi düşüncelerinden uzaklaşmaya çalışın

  10. Açlığınızı baskılamaya çalışacak, sağlıklı ve düşük kalorili atıştırmalıklar tüketmeye çalışın<br> Örneğin yoğurt, yulaf, salatalık, bitki çayı, yeşil sebze&#8230;

    Açlığınızı baskılamaya çalışacak, sağlıklı ve düşük kalorili atıştırmalıklar tüketmeye çalışın
    Örneğin yoğurt, yulaf, salatalık, bitki çayı, yeşil sebze…

  11. Derin nefes alın ve oyalanacak farklı aktiviteler bulun

    Derin nefes alın ve oyalanacak farklı aktiviteler bulun

  12. Mutfağınızda sizi yeme arzusuna sokacak sağlıksız besinler bulundurmamaya çalışın

    Mutfağınızda sizi yeme arzusuna sokacak sağlıksız besinler bulundurmamaya çalışın

  13. Sosyal medyada odağınızı farklı yönlere çevirin. Yemek alanında özendiren reklamları ve paylaşımları sayfanızda kısıtlamaya çalışın

    Sosyal medyada odağınızı farklı yönlere çevirin. Yemek alanında özendiren reklamları ve paylaşımları sayfanızda kısıtlamaya çalışın