Oturarak Vakit Geçirmenin Hayatımıza Etkileri

Masabaşı işlerin hayatınızı kısaltmasının 25 nedeni

  1. Oturmanın insan bedeni için en sağlıksız pozisyonlardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Oturarak çok fazla vakit geçirmenin hayatınızı kısatmasının 25 nedeni şunlar:

    Oturmanın insan bedeni için en sağlıksız pozisyonlardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Oturarak çok fazla vakit geçirmenin hayatınızı kısatmasının 25 nedeni şunlar:

  2. 1. Eğer masabaşı bir iş yapıyorsanız günde ortalama 9,3 saatinizi oturarak geçiriyorsunuz.

    1. Eğer masabaşı bir iş yapıyorsanız günde ortalama 9,3 saatinizi oturarak geçiriyorsunuz.

  3. 2. Günde 6 saatten fazla oturmak, günde 3 saatten az oturan birine göre yaşamınızı %40 ihtimalle 15 yıl daha kısaltır.

    2. Günde 6 saatten fazla oturmak, günde 3 saatten az oturan birine göre yaşamınızı %40 ihtimalle 15 yıl daha kısaltır.

  4. 3. Yediklerinize dikkat etmeniz, eğer egzersiz yapmıyorsanız, kiloyla alakalı sorunlarınızdan kurtulmak için yeterli değil.

    3. Yediklerinize dikkat etmeniz, eğer egzersiz yapmıyorsanız, kiloyla alakalı sorunlarınızdan kurtulmak için yeterli değil.

  5. 4. Oturduğunuz an bedeniniz bacak kaslarıyla olan elektrik akımını kesiyor.

    4. Oturduğunuz an bedeniniz bacak kaslarıyla olan elektrik akımını kesiyor.

  6. 5. Oturduğunuzda dakika da 1 kalori daha az yakarsınız.

    5. Oturduğunuzda dakika da 1 kalori daha az yakarsınız.

  7. 6. Oturduğunuzda vücudunuzdaki yağları yakan enzimlerin çalışması %90 oranında yavaşlar.

    6. Oturduğunuzda vücudunuzdaki yağları yakan enzimlerin çalışması %90 oranında yavaşlar.

  8. 7. Oturmaya başladıktan sonra iyi huylu kolestrolünüz %20 oranında düşer.

    7. Oturmaya başladıktan sonra iyi huylu kolestrolünüz %20 oranında düşer.

  9. 8. 24 saat içinde insülin aktivitesi %24 oranında düşer ve şeker hastalığı risikini yükseltir.

    8. 24 saat içinde insülin aktivitesi %24 oranında düşer ve şeker hastalığı risikini yükseltir.

  10. 9. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde nüfusta düzenli egzersiz yapan insan oranı aynı olsa da uzun süre oturan insanların oranı %8 yükseldi.

    9. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde nüfusta düzenli egzersiz yapan insan oranı aynı olsa da uzun süre oturan insanların oranı %8 yükseldi.

  11. 10. Mayo Clinic'in araştırmalarına göre gününüzün büyük bölümünü oturarak geçirmek kalp krizi riskini en az sigara içmek kadar arttırıyor.

    10. Mayo Clinic'in araştırmalarına göre gününüzün büyük bölümünü oturarak geçirmek kalp krizi riskini en az sigara içmek kadar arttırıyor.

  12. 11. Batıdaki birçok ölümcül hastalık (şeker, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, hatta depresyon) araştırmacıların ?oturma hastalığı? dediği rahatsızlıkla bağlantılı.

    11. Batıdaki birçok ölümcül hastalık (şeker, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, hatta depresyon) araştırmacıların ?oturma hastalığı? dediği rahatsızlıkla bağlantılı.

  13. 12. American Journal of Epidemiology'de yaynlanan bir çalışmaya göre uzun süre oturanlar sadece kalp ve damar rahatsızları değil kanser riski de bir o kadar yüksek.

    12. American Journal of Epidemiology'de yaynlanan bir çalışmaya göre uzun süre oturanlar sadece kalp ve damar rahatsızları değil kanser riski de bir o kadar yüksek.

  14. 13. Günün büyük bölümünü oturarak geçiren biriyseniz geri kalan zamanınızın tamamına yakınını egzersize ayırmanız bile durumu eşitlemeyebilir.

    13. Günün büyük bölümünü oturarak geçiren biriyseniz geri kalan zamanınızın tamamına yakınını egzersize ayırmanız bile durumu eşitlemeyebilir.

  15. 14. Ofiste uzun süre oturmanıza engel olamayabilirsiniz ama evde fazladan geçirdiğiniz vakit sağlığınız için en büyük tehlike.

    14. Ofiste uzun süre oturmanıza engel olamayabilirsiniz ama evde fazladan geçirdiğiniz vakit sağlığınız için en büyük tehlike.

  16. 15. Çözümlerden biri evdeyken olabildiğince kanepenizden uzak kalmak.

    15. Çözümlerden biri evdeyken olabildiğince kanepenizden uzak kalmak.

  17. 16. Günde 3 saatten fazla TV izleyen bir insanın kalp ve damar rahatsızlıklarından dolayı hayatını kaybetme riski %64 artıyor.

    16. Günde 3 saatten fazla TV izleyen bir insanın kalp ve damar rahatsızlıklarından dolayı hayatını kaybetme riski %64 artıyor.

  18. 17. Günde 3 saatten fazla TV izleyip egzersiz yapan bir insan ile yapmayan bir insanın obezite riski eşit.

    17. Günde 3 saatten fazla TV izleyip egzersiz yapan bir insan ile yapmayan bir insanın obezite riski eşit.

  19. 18. TV başında fazladan geçirilen her saat ölüm riskini %11 oranında arttırıyor.

    18. TV başında fazladan geçirilen her saat ölüm riskini %11 oranında arttırıyor.

  20. 19. İnsan bedeni uzun süre oturmak için elverişli bir yapıya sahip değil.

    19. İnsan bedeni uzun süre oturmak için elverişli bir yapıya sahip değil.

  21. 20. Bundan 100 sene önce, fiziksel iş gücünün ön planda olduğu üretim modelleri daha yaygın olduğu için obezite neredeyse bilinmeyen bir sorundu.

    20. Bundan 100 sene önce, fiziksel iş gücünün ön planda olduğu üretim modelleri daha yaygın olduğu için obezite neredeyse bilinmeyen bir sorundu.

  22. 21. Konuyla ilgili birçok araştırma sağlıklı beslenme, egzersiz ve oturma sürelerinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bunlardan bir tanesini bile ihmal etmemelisiniz!

    21. Konuyla ilgili birçok araştırma sağlıklı beslenme, egzersiz ve oturma sürelerinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bunlardan bir tanesini bile ihmal etmemelisiniz!

  23. 22. Yakın zamanda gerçekleşmiş bir eylemsizlik deneyinde, aynı kalori değerinde besinler verildi ve deney boyunca egzersiz yapmaları yasaklandı. Buna rağmen bütün denekler kilo almadı.

    22. Yakın zamanda gerçekleşmiş bir eylemsizlik deneyinde, aynı kalori değerinde besinler verildi ve deney boyunca egzersiz yapmaları yasaklandı. Buna rağmen bütün denekler kilo almadı.

  24. 23. Kilo almayan deneklerin oturdukları süre boyunca geleneksel anlamda olmasa da, hareket ederek bir tür egzersiz yaptıkları fark edildi.

    23. Kilo almayan deneklerin oturdukları süre boyunca geleneksel anlamda olmasa da, hareket ederek bir tür egzersiz yaptıkları fark edildi.

  25. 24. Oturduğu yerde rahat duramayan deneklerin büyük bölümü asansör yerine merdivenleri tercih edenler.

    24. Oturduğu yerde rahat duramayan deneklerin büyük bölümü asansör yerine merdivenleri tercih edenler.

  26. 25. Son olarak, eğer bütün gün oturmak zorundayasanız bile arada sırada kalkın, kalem çevirin, mümkünse ayakta durup çalışabileceğiniz bir masa edinin. Egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin.

    25. Son olarak, eğer bütün gün oturmak zorundayasanız bile arada sırada kalkın, kalem çevirin, mümkünse ayakta durup çalışabileceğiniz bir masa edinin. Egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin.