Hastalığınızın Sebebi Buzdolabınız Olabilir

Sağlığınız için bu 7 yaygın hatadan kaçının

  1. <b>1. Üst raflara çiğ et yerleştirmek</b>

    1. Üst raflara çiğ et yerleştirmek

  2. Bir dahakine kırmızı et ya da tavuk göğsü çözdürmek istediğinizde onları üst rafa koymamaya dikkat edin.

    Bir dahakine kırmızı et ya da tavuk göğsü çözdürmek istediğinizde onları üst rafa koymamaya dikkat edin.

  3. Üst raflar alt raflara göre daha sıcak olduğu için, etlerin suları rafların arasından süzülerek alt raflardaki yiyecekleri kirletebilir. Bunun yerine eti plastik bir torbaya, kaseye ya da tavaya koyarak alt raflara yerleştirin.

    Üst raflar alt raflara göre daha sıcak olduğu için, etlerin suları rafların arasından süzülerek alt raflardaki yiyecekleri kirletebilir. Bunun yerine eti plastik bir torbaya, kaseye ya da tavaya koyarak alt raflara yerleştirin.

  4. <b>2. Aşırı doldurmak</b>

    2. Aşırı doldurmak

  5. Bazıları için dopdolu bir buzdolabı bereketin simgesidir. Mikrobiyologlar için ise bu durum ishalin habercisidir.

    Bazıları için dopdolu bir buzdolabı bereketin simgesidir. Mikrobiyologlar için ise bu durum ishalin habercisidir.

  6. Soğuk havanın buzdolabı içerisinde dolaşarak yiyecekleri soğuk tutması ve bakteri üretimini durdurması gerekmektedir. Aşırı kalabalık bir buzdolabında bu dolaşım gerçekleşemez.

    Soğuk havanın buzdolabı içerisinde dolaşarak yiyecekleri soğuk tutması ve bakteri üretimini durdurması gerekmektedir. Aşırı kalabalık bir buzdolabında bu dolaşım gerçekleşemez.

  7. Ayrıca çok dolu bir buzdolabı içerisinde hangi yiyeceğin taze hangisinin beklemiş olduğunu belirlemeniz de zor olacaktır.

    Ayrıca çok dolu bir buzdolabı içerisinde hangi yiyeceğin taze hangisinin beklemiş olduğunu belirlemeniz de zor olacaktır.

  8. <b>3. Isı derecesini tehlikeli seviyede tutmak</b>

    3. Isı derecesini tehlikeli seviyede tutmak

  9. En son ne zaman buzdolabınızın derecesini kontrol ettiniz? Termometrenin nerede olduğuna dair bir fikriniz var mı? Eğer bu soruların ikisine de cevabınız 'Bilmiyorum' olduysa bakteriler için mükemmel bir ortam hazırlıyor olabilirsiniz.

    En son ne zaman buzdolabınızın derecesini kontrol ettiniz? Termometrenin nerede olduğuna dair bir fikriniz var mı? Eğer bu soruların ikisine de cevabınız 'Bilmiyorum' olduysa bakteriler için mükemmel bir ortam hazırlıyor olabilirsiniz.

  10. Mikroplar yaklaşık 4 derecede üremeye başladığı için buzdolabınızı 0 derece ile 4 derece arasında bir ısıda tutmanız çok önemlidir. Buzluğunuz ise yaklaşık -17 derece ısıda sabitlenmelidir.

    Mikroplar yaklaşık 4 derecede üremeye başladığı için buzdolabınızı 0 derece ile 4 derece arasında bir ısıda tutmanız çok önemlidir. Buzluğunuz ise yaklaşık -17 derece ısıda sabitlenmelidir.

  11. Buzdolabınızın kapağını uzun süre açık tutarak içerideki ısının artmasına ve mikropların üremeye başlamasına sebep olursunuz.

    Buzdolabınızın kapağını uzun süre açık tutarak içerideki ısının artmasına ve mikropların üremeye başlamasına sebep olursunuz.

  12. <b>4. Meyveleri ve sebzeleri aynı bölmeye yerleştirmek</b>

    4. Meyveleri ve sebzeleri aynı bölmeye yerleştirmek

  13. Tazeliğin sonsuza kadar sürmesini sağlayamazsınız belki ama bakterileri mümkün olduğunca uzun süre engelleme imkanınız var.

    Tazeliğin sonsuza kadar sürmesini sağlayamazsınız belki ama bakterileri mümkün olduğunca uzun süre engelleme imkanınız var.

  14. Öncelikle meyveleri ve sebzeleri kullanacağınız zamana kadar yıkamayın. Bakteriler nemli ortamları çok sever.

    Öncelikle meyveleri ve sebzeleri kullanacağınız zamana kadar yıkamayın. Bakteriler nemli ortamları çok sever.

  15. İkinci olarak, ürünlerinizi ayrı sebzeliklerde saklamaya özen gösterin. Meyveler, sebzelerin çürüme sürecini hızlandıran etilen gazı salgılar.

    İkinci olarak, ürünlerinizi ayrı sebzeliklerde saklamaya özen gösterin. Meyveler, sebzelerin çürüme sürecini hızlandıran etilen gazı salgılar.

  16. <b>5. Yumurtaları kapıya yerleştirmek</b>

    5. Yumurtaları kapıya yerleştirmek

  17. Kapının iç kısmındaki bölmeleri yumurtaları yerleştirmek ne kadar kolay gözükse de uzmanlar o bölge çok sıcak olduğu için bu davranıştan kaçınmamız gerektiğini söylüyor.

    Kapının iç kısmındaki bölmeleri yumurtaları yerleştirmek ne kadar kolay gözükse de uzmanlar o bölge çok sıcak olduğu için bu davranıştan kaçınmamız gerektiğini söylüyor.

  18. Bunun yerine yumurtaları kartonuyla beraber buzdolabının en soğuk yerleri olan arka kısımlarında saklayın.

    Bunun yerine yumurtaları kartonuyla beraber buzdolabının en soğuk yerleri olan arka kısımlarında saklayın.

  19. <b>6. Bardaktaki sütü kutusuna geri koymak</b>

    6. Bardaktaki sütü kutusuna geri koymak

  20. Bitiremediğiniz sütleri kutuya geri koymak mantıklı bir hareket gibi gelebilir. Fakat kartonun içerisine geri dönen süt dışarıda temas ettiği bakteriler yüzünden gıda zehirlenmesine yol açabilir.

    Bitiremediğiniz sütleri kutuya geri koymak mantıklı bir hareket gibi gelebilir. Fakat kartonun içerisine geri dönen süt dışarıda temas ettiği bakteriler yüzünden gıda zehirlenmesine yol açabilir.

  21. Böyle bir durumda ya sütü dökün ya da en baştan az miktarlarda bardağa koymaya çalışın. Ayrıca süt ve süt ürünlerini her zaman buzdolabının en soğuk yerleri olan arka kısımlarında saklamalısınız.

    Böyle bir durumda ya sütü dökün ya da en baştan az miktarlarda bardağa koymaya çalışın. Ayrıca süt ve süt ürünlerini her zaman buzdolabının en soğuk yerleri olan arka kısımlarında saklamalısınız.

  22. Bu davranış ayrıca ailenizdeki içecekleri kartondan direk olarak içmeyi seven kişileri uzak tutabilir.

    Bu davranış ayrıca ailenizdeki içecekleri kartondan direk olarak içmeyi seven kişileri uzak tutabilir.

  23. <b>7. Buzdolabının içini yılda bir kez temizlemek</b>

    7. Buzdolabının içini yılda bir kez temizlemek

  24. Buzluğu boşaltıp temizlemek kimsenin haftasonu planları arasında yer almaz fakat bu temizliği ertelemek oldukça tehlikeli olabilir.

    Buzluğu boşaltıp temizlemek kimsenin haftasonu planları arasında yer almaz fakat bu temizliği ertelemek oldukça tehlikeli olabilir.

  25. Açılmış ketçap şişelerinin kapaklarında, yapışken reçel kavanozlarında, dökülmüş çorba artıklarında ya da çürümüş yiyeceklerde biriken mikroplar kolaylıkla yayılabilir.Özellikle sebzelikleri ve etinizi sakladığınız rafları haftada bir kez temizlemelisiniz

    Açılmış ketçap şişelerinin kapaklarında, yapışken reçel kavanozlarında, dökülmüş çorba artıklarında ya da çürümüş yiyeceklerde biriken mikroplar kolaylıkla yayılabilir.Özellikle sebzelikleri ve etinizi sakladığınız rafları haftada bir kez temizlemelisiniz

  26. Temizlik sırasında ya sıcak ve sabunlu bir su ya da sirke ve su karışımı kullanmalısınız. Buzdolabının iç kısmını temizledikten sonra dışını ve etrafını da silip süpürmeyi unutmayın.

    Temizlik sırasında ya sıcak ve sabunlu bir su ya da sirke ve su karışımı kullanmalısınız. Buzdolabının iç kısmını temizledikten sonra dışını ve etrafını da silip süpürmeyi unutmayın.

24 Aralık 2014