Bazı yatırımlara KDV muafiyeti getiren kanun teklifinin 3 maddesi kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2012 20:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, bazı yatırımlara KDV muafiyeti getiren kanun teklifinin ilk 3 maddesi kabul edildi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, KDV Kanunu ile Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi üzerinde yaptığı konuşmada, teklifin, bazı yatırımcı bakanlıkları rahatlatacağını ancak Hazine üzerindeki yükleri artırarak, ekonomiye ilişkin sorunları daha da ağırlaştıracağını söyledi.

Hazine ve ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı'nın, teklif hakkında ne düşündüğünü soran Öztrak, Hazineyi doğrudan ilgilendiren bu düzenlemenin, Bakan'ın imzası olmadan Meclis'e getirildiğini belirtti.

Öztrak, ''Hazine'nin koşullu yükümlülüklerini artırabilecek, finasman dengesini olumsuz etkileyebilecek bu düzenleme hakkında Hazine Müsteşarlığı ne düşünüyor- Davul Hazine'nin omuzunda, tokmak yatırımcı bakanlıkların elindedir. Özel yatırımcılar, Hazine'nin taşıyla, Hazine'nin kuşunu vuracaklardır. Verilen görüntü budur. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı'nı baypas eden bu teklifi geri çekin'' dedi.

12 aylık cari açığın 77 milyar dolara ulaştığını ifade eden Öztrak, Türkiye'nin, ABD'den sonra en çok cari açık veren ikinci ekonomi olduğunu, cari açığın, istenilen hızla düşmediğini söyledi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, muhalefetin teklifi, prensip olarak yerinde bulduğunu belirterek, ''Detayında takıldıkları yer nedir, vergi kaybı. Burada mutlak istisna, muafiyet yok'' diye konuştu.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, örtülü garanti olduğunu savunarak, ''Hükümetin, tasarruf konusunda jetonunun yeni düştüğü anlaşılmaktadır. Bu düzenlemeyi, cesaret edip tasarı olarak getiremiyorsunuz, verenler savunamıyor, bakan gelip savunmak zorunda kalıyor'' ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, teklifle, 2001'den beri kurulan mali uyumun ve bunun çerçevesini genişleten, güçlendiren mevzuatta, çok geniş gedik açma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ''Zaten Kamu İhale Yasası'nı delik deşik ettik. Üstüne üstlük, yap-işlet-devret projelerini Hazine garantisi kapsamına alarak, ciddi bir gedik açma, ciddi bir risk unsuru oluşturma ihtimalini yaratmış oluyoruz. Bunun miktarının ne kadar olduğunu kimse bilmiyor. Koşullu yükümlülüklerle çok ciddi sıkıntılar yaratıyoruz. Türkiye ekonomisi zaten çok kırılgan. Mali disiplini bozmamak zorundayız'' dedi.

-Bakan Yıldırım'ın açıklaması-

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Devlet Demir Yolları (DDY) özelleştirilecek mi-'' sorusu üzerine, DDY'nin yeniden yapılanması ile ilgili çalışmaların tamamlandığını, altyapı ile işletmeciliğin birbirinden ayrılacağını söyledi. Yıldırım, ''Altyapı devlette kalamaya devam ediyor, üst yapı için de herkesin bedeli mukabilinde kullanılması esası getiriliyor. Karayollarında olduğu gibi. Nasıl devlet yapıyor üzerinde herkes kullanıyorsa, demir yolunda da böyle bir durum var. Avrupa'da da böyle'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım baz istasyonları ile ilgili soru üzerine, bu istasyonlarla ilgili düzenli olarak ölçüm yapıldığını, Türkiye'de baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik oranının, Avrupa ülkelerindeki istasyonların dörtte biri kadar olduğunu ifade etti. Yıldırım, bilimsel olarak baz istasyonlarının doğrudan zarar verdiği konusunda bulgu olmamasına rağmen, bu ölçümleri sürdürdüklerini bildirdi.

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, evinin üzerinden her sabah helikopterlerin geçtiğini, bu durumdan endişe duyduğu için konuyu araştırdığını ve söz konusu helikopterlerin acemi pilotlar tarafından eğitim amacıyla kullanıldığını öğrendiğini belirtti. Bu konuda tüm çabalarına rağmen detaylı bilgi alamadığını belirten Aygün, sorunun çözülmesini istediğini ifade etti.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, teklifin 3. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşimi, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber