Soru ve cevaplarla Özel Öğretim Kurumlarında Ek Ders Karşılığı kimler ne kadar görevlendirilir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mart 2012 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20/03/2012 tarih ve 28239 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin ?Ücretli ders görevi? başlıklı 40. maddesinde; ?(1) Aynı ilde olmak üzere;

a) Resmî okullarda görevli yönetici, rehber öğretmen ve aday öğretmenler dışındaki öğretmenlere, sadece okullarda Kanunun 8 inci maddesine göre ücretli ders görevi verilebilir.

b) Kurumlarda görev yapan yönetici ve rehber öğretmen dışındaki eğitim personeline, başka kurumlarda da ders saati ücretli olarak görev verilebilir. Eğitim personelinin toplam ders saati sayısı okullarda 30, diğer kurumlarda 40 saati geçemez.

c) Eğitim personeli olarak görev yapma nitelik ve şartlarını taşıyan ve herhangi bir kurumda çalışmayanlara yaygın eğitim kurumlarında haftada 40 saati, örgün eğitim kurumlarında haftada 30 saati geçmemek üzere kurumlarda ders saati ücretli olarak görev verilebilir.

ç) Eğitim personeline, valilikten veya kaymakamlıktan geçici olur veya çalışma izni alınmadan kurumlarda ders saati ücretli olarak görev verilmez.? hükümleri ve ?Ücretli ders görevi için istenilecek belgeler? başlıklı 41. maddesinde; ?(1) Ücretli ders görevli olarak çalışma izni düzenlenecek eğitim personelinden;

a) İş sözleşmesi,

b) Çalışmakta olduğu kurumca verilecek, girdiği ders saati sayısını da gösterir muvafakat belgesi,

c) Adli sicil kaydının bulunmadığına dair yazılı beyan,

ç) Diploma veya diploma yerine geçen belgenin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği,

d) Öğretmen olarak görevlendirileceklerden, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı başarı belgesi örneği,

e) Sertifikanın aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği istenir.

(2) Resmî veya özel öğretim kurumunda görevli olup kurumlarda ek ders saati ücretli olarak görev almak isteyen eğitim personelinden, birinci fıkranın (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen belgeler istenmez.

(3) Resmî veya özel öğretim kurumunda görevli olup alanı dışında sertifikaya dayalı ders saati ücretli olarak görev almak isteyen eğitim personelinden, birinci fıkranın (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen belgeler istenmez.? hükümleri bulunmaktadır.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin ?Ücretli ders görevi? başlıklı 40. maddesi, 1.fıkrası (a) bendinde atıfta bulunulan kanun 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunudur.

Bu kanunun ?Kurumlarda çalıştırılacak personel? başlıklı 8. maddesinde ise; ?Kurumların eğitim-öğretim ve yönetim hizmetlerinin, asıl görevi bu kurumlarda olan yönetici ve eğitim-öğretim elemanları ile yürütülmesi esastır.

Bir kurumun öğretime başladığı tarihten itibaren mevcut ders saati sayısının, kuruluş sırasında üçte birinin, kuruluşundan üç yıl sonra da en az üçte ikisinin asıl görevi bu kurumlarda olan öğretmen, uzman öğretici veya usta öğreticiler tarafından okutulması zorunludur.

Kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde, en az dengi resmî öğretim kurumlarına atanabilmek için gerekli nitelik ve şartları taşıyanlar, resmî dengi bulunmayan kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde ise yönetmelikle belirtilen nitelik ve şartları taşıyanlar görevlendirilir.

İhtiyaç halinde, resmî okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir. Öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada otuz saati geçemez.

Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir.

Ders saati ücretli olarak görevlendirileceklerle ilgili diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.

Kurumların müdürleri, kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; diğer yönetici ve öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticileri ise müdürlerince seçilir ve çalışma izinleri valiliğin iznine sunulur. Valiliğin izni alınmadan müdür ile diğer yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler işe başlatılamaz.

Gerekli şartları taşıyan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler için valilikçe çalışma izni düzenlenir. Çalışma izninin iptali yine valilikçe yapılır.

Bu Kanun kapsamında çalışacak yabancılar, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda görevlendirilir.

Türkçe'den başka dille öğretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış bulunan okulların kurucuları ile müdürleri, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliğini taşıyan ve öğretim dilini bilenlerden birini, Türk müdür başyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerir.

Öğretim dilini bilen Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunmaması hâlinde, okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görmüş, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretmenlere de bu görev verilebilir.

Bu öneriyi, uyarıya rağmen bir ay içinde yapmayan okulların Türk müdür başyardımcılarını, yukarıdaki şartları taşıyan öğretmenler arasından valilik seçer ve işe başlatır.? hükümleri bulunmaktadır.

Aynı kanunun ?Tanımlar? başlıklı 2. maddesinde ise; ?Bu Kanunda geçen; c) Okul: Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okullarını, ifade eder.? hükümleri ile okul tanımlanmıştır.

Bu hükümlere göre;

1-Resmî Okullarda Görevli Hangi Personel, Özel Öğretim Kurumlarında Ek Ders Karşılığı Görevlendirilemez?

Özel öğretim kurumlarında Resmî okullarda görevli yönetici, rehber öğretmen ve aday öğretmenler görevlendirilemezler.

2- Resmî Okullarda Görevli Hangi Personel, Özel Öğretim Kurumlarında Ek Ders Karşılığı Görevlendirilir?

Resmî okullarda görevli yönetici, rehber öğretmen ve aday öğretmen dışındaki eğitim personeli sadece okullarda (Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okulları) görevlendirilir.

3- Resmî Okullarda Görevli Hangi Personel, Dershanelerde Ek Ders Karşılığı Görevlendirilemez?

Resmî okullarda görevli yönetici, rehber öğretmen, aday öğretmen ve öğretmenler yabancı, azınlık, özel eğitim okulları, milletlerarası özel öğretim kurumları ile çeşitli kursları, uzaktan öğretim yapan kuruluşlar, dershaneler, motorlu taşıt sürücüleri kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile benzeri özel öğretim kurumlarında görevlendirilemezler.

4- Resmî Okullarda Görevli Öğretmenlere, Özel Okullarda Ek Ders Karşılığı Ne Kadar Görev Verilebilir?

İhtiyaç halinde, resmî okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir. Öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada otuz saati geçemez.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın ?Aylık karşılığı ders görevi? başlıklı 5.maddesindeki; ?(1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;

a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,

b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,

c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,

ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat,

ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç hâlinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir.? hükümlerine göre;

Resmî okullarda görevli yönetici, rehber öğretmen ve aday öğretmen dışındaki eğitim personeli sadece okullarda (Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okulları) ;

Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 9 saat,

Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 8 saat,

Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 10 saat

Görevlendirilebilir.

Fakat bu öğretmenlerin hem resmî okullardaki hem de özel okullardaki toplam ders saati sayısı haftada otuz saati geçemez.

5- Resmî Okullarda Görevli Öğretmenlere Özel Okullarda Ek Ders Karşılığı Görev Verilirken Hangi Belgeler İstenir?

İş sözleşmesi ve Çalışmakta olduğu kurumca (Resmî okullar) verilecek, girdiği ders saati sayısını da gösterir muvafakat belgesi istenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber