Meclis'in ilginç 2007 anektotları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007'de Meclis Genel Kurulu kaç saat mesai yaptı, kaç milyon bardak çay içildi, TBMM'de dizi çekimi hangi milletvekili yaptı, Gül, alkışlar üzerine ne demişti? İşte çok ilginç Meclis ayrıntıları...

2007'de yasama çalışmaları için yoğun tempoda çalışan, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanını seçen Meclis Genel Kurulu, 682 saat 56 dakika mesai yaptı. Meclisin ziyaretçi yoğunluğu da 2007'de fazlaydı. Meclis, bu yıl içinde 1 milyon kişiyle, Kayseri nüfusu kadar bir nüfusu ağırladı. 2006 yılında 670 saat çalışan Genel Kurulun bu yılki mesaisi 682 saat 56 dakika oldu.

Bu çalışmalar, 30 bin 397 sayfalık tutanakla kayıtlara geçirildi. TBMM Başkanlığına 301 kanun tasarısı, 230 kanun teklifi, 3 Anayasa değişikliği teklifi sunuldu. Genel Kurul, aralarında Hakim ve Savcılar Yasa Tasarısı, Tanık Koruma Yasa Tasarısı, Tutsat (Mortgage), Asgari Geçim İndirimi Getiren Tasarı, nükleer güç santrallerinin kurulmasına ilişkin tasarı ve teklifleri yasalaştırdı. Ayrıca, seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından 5'er yıllığına ve iki kez seçilmesine imkan tanıyan anayasa değişikliği de bu yıl içinde kabul edildi. TBMM'ye gelen dokunulmazlık tezkeresinin sayısı 80 oldu. 14 kanun da Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade edildi.

-EN ÇOK SORU İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VE BAŞBAKANLIĞA-

Milletvekilleri, denetim çalışmalarını verdikleri soru önergeleriyle de sürdürdü. TBMM Başkanlığına 4 bin 863 soru önergesi sunan milletvekilleri, bin 755'ine cevap alabildi. En çok soru, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığa yöneltildi. Verilen 109 Meclis araştırma önergesinin 17'si birleştirilerek görüşüldü. Bu yıl içinde 5 Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. 22. Dönemde ''Küresel Isınmanın Etkileri ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi'', ''Türkçe'deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçe'nin Korunması ve Etkin Kullanımı'' ve ''Kayısı Üreticilerinin Sorunları'' konularında Araştırma komisyonu oluşturuldu. 23. Dönemde ise küresel ısınma ve Türkçe'deki bozulmaya ilişkin yeniden Meclis araştırma komisyonu kuruldu.

-MECLİS TV'DEN BİN 604 SAATLİK YAYIN-

Meclis Televizyonu, TBMM'nin çalışmalarını, bin 604 saat 38 dakika yayın yaparak duyurdu. Bu yayınların 553 saatini haber, bin 52 saatini Genel Kurul oturumlarının canlı yayını oluşturdu. Meclis TV, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti hakkındaki yasa tasarısının görüşmelerini, 14 saat vererek, en uzun aralıksız yayınını yaptı.

-1 MİLYON ZİYARETÇİ-

Bu yıl da ziyaretçi akınına uğrayan Meclisin, ziyaretçi sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Meclis, geçen yıl 840 bin kişiyi ağırlarken, bu yıl 1 milyon 86 bin 924 kişiye ev sahipliği yaptı. TBMM'ye en fazla ziyaretçi Kasım ayında geldi. Kasımda 115 bin 28 kişi Meclisi ziyaret ederken, bunu 101 bin 273 kişiyle Meclisin açıldığı Ekim ayı izledi. Meclisi Ocakta 65 bin 454, Şubat'ta 85 bin 117, Martta 94 bin 9, Nisanda 76 bin 272, Mayısta 89 bin 795, Haziranda 52 bin 844, Temmuzda 34 bin 813, Ağustosta 66 bin 72, Eylülde 61 bin 591 kişi ziyaret etti. 2007'de öğrenci grupları da Meclisin ziyaretçileri arasında yer aldı. 44 bin 701 kişiden oluşan 659 öğrenci grubu TBMM'ye geldi. Öğrenci gruplarının yoğunluğunun en fazla olduğu ay, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlandığı Nisan ayı oldu. Bu ayda 16 bin 699 kişiden oluşan 239 öğrenci grubu Mecliste ağırlandı.

-DENİZLİ NÜFUSUNA DENK GELEN SAYIDA KİŞİ YEMEK YEDİ-

TBMM lokantaları, yıl boyunca çok sayıda kişiye hizmet verdi. Bu lokantalarda, Denizli nüfusuna denk gelen sayıda kişi yemek yedi. 817 bin kişinin yemek yediği lokantaların yoğunluğu nedeniyle 80 kişilik bir lokanta Aralık ayında hizmete girdi. Çay ocaklarında, 5 milyon bardak çay tüketildi.

-ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ-

TBMM Kültür ve Sanat Yayın Kurulu 2007'de; İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy, TBMM Üstün Hizmet Ödülü, TBMM 87. Açılış Yıldönümü Kutlama Programı, İstiklal Marşı Anıtı Açılışı, TBMM Kupası Koşusu, 4. Dönem Öğrenci Meclisi Özel Birleşimi, 2007 TBMM Onur Ödülü, 23. Dönem 2. Yasama Yılı Açılış Töreni, Nevzad Atlığ ve Yılmaz Öztuna'ya Saygı Konseri olmak üzere 9 etkinlik düzenledi. TBMM, çeşitli kuruluşların etkinlikleri için de ev sahipliği yaptı. TBMM birimlerinin yanı sıra, Türk Kadınlar Birliği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Yasama Derneği gibi çeşitli kuruluşlarca Mecliste 104 etkinlik gerçekleştirildi. TBMM giriş kapılarında yapılan güvenlik uygulamalarında 4 kişi, üzerinde tabanca tespit edildiği için Meclise alınmadı. Milli Egemenlik Parkı içerisine bırakılan 3 adet şüpheli paket, bomba imha ekiplerince imha edildi.

2008'de tamamlanması planlanan yeni ziyaretçi kabul salonun temeli, bu yıl içinde atıldı. 1177 metrekarelik zemine sahip binada, ziyaretçi bekleme salonu, kafeterya, koruma müdürlüğü, basın ve halkla ilişkiler müdürlüğü, bodrum katlarında daha sonra yapılacak kütüphane binası, birleşen arşiv depoları ve teknik personele ait servis alanları bulunacak.

-TOPTAN'IN KABULLERİ-

TBMM Başkanlığına 9 Ağustos 2007'de seçilen Köksal Toptan, göreve seçildiği günden itibaren 3 parlamento başkanını ağırladı, 4 devlet başkanı TBMM'yi ziyaret etti. Toptan, 3 başbakan, 3 bakan, 35 büyükelçi ve 7 uluslararası sivil toplum kuruluşunu kabul etti. 883 kişinin yer aldığı 63 sivil toplum örgütüyle bir araya gelen Toptan, 151'i milletvekili, 73'ü bürokrat olmak üzere 334 kişiyle de görüştü Göreve geldiğinden bu yana iki yurt dışı ziyarette bulunan Toptan, ilk yurt dışı gezisini KKTC'ye gerçekleştirdi. Toptan, 19 yurt içi seyahatte bulundu.

MECLİSİ 38 YIL ARADAN SONRA, 23. DÖNEMDE, İKİ KADIN BAŞKANVEKİLİ YÖNETTİ

Meclis, bu yıl 22. Dönemi bitirip 23. Döneme başladı. 23. Dönem ilk iş olarak 11. Cumhurbaşkanını ve 24. Meclis Başkanını seçti. 2007 yılında yoğun mesai yapan ve bu mesaisi bazen sabahlara kadar süren TBMM'de, bu yıl ilginç gelişmeler ve olaylar da yaşandı. CHP, 22. Dönemde, TBMM Genel Kurulunda, bazı AK Parti'li milletvekillerinin sahte oy kullandığını iddia ederek, bu oy pusulalarının ''adli tıpta incelettirilmesini'' istedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçilmeden önce, AK Parti grup toplantısının yapıldığı salona girerken, partili izleyicilerin yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı. Gül, gazetecilerin, ''TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, grup toplantılarında izleyicilerin tezahürat yapmamasına ilişkin'' istemini hatırlatarak, tezahüratla ilgili soru sormaları üzerine gülerek, ''Bülent (Arınç) Ağabey duymasın, aman...'' diye espri yaptı. TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin bir grup önerisi görüşülürken tartışma yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, kendisine laf atan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Işık'a ''Terbiyesizlik etme, terbiyesiz'' diyerek bağırdı. Bazı CHP'li milletvekilleri kürsüye doğru yürüdü. Işık, Genel Kuruldan çıkarılmak istenirken, kürsüde bulunan Özpolat'a tükürdü. 22. Dönemde Anavatan Partisi, iki kez önce grup kurma hakkını kaybetti, sonra kazandı.

Birincisinde, ANAVATAN Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu'nun vefatıyla grup hakkından düştü; 11 gün sonra Bağımsız Afyon Milletvekili Mahmut Koçak'ın partiye katılımıyla yeniden grup kurdu. İkincisinde ise ANAVATAN Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı, partisinden istifa etti ve ANAVATAN grup hakkını kaybetti. Ancak, Bağımsız Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın katılımıyla ANAVATAN aynı gün tekrar grup kurma hakkına kavuştu.

-GÜL'ÜN CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI GRUP TOPLANTISINDA AÇIKLANDI-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığını partisinin grup toplantısında açıkladı. Gül, ''Genel Başkan kendi iradesiyle böyle bir görevden ve makamdan uzak durdu, bugünkü makamını tercih etti'' dedi. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Deniz Baykal ise ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmadıysa; bu, millet onu kabul etmediği içindir'' diye konuştu.

2007'de Meclis kulisinde iki kutlama olayı yaşandı. İlki AK Parti Mardin Milletvekili Beşir Hamidi, aralarında Mardin'in de bulunduğu 17 ile üniversite kurulmasına ilişkin tasarıyı, Meclis kulisinde pasta keserek kutladı. İkinci kutlama ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla AK Parti Grup Başkanvekilleri İrfan Gündüz ve Eyüp Fatsa tarafından parlamentoda görev yapan gazetecilere pasta ikram edilerek yapıldı. TBMM'de, Genel Kurul dışında da bazı milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. CHP Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya ile AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz arasında, kulisteki televizyonun Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun konuşması sırasında kapatılması, CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım ile AK Parti Van Milletvekili Maliki Ejder Arvas arasında da TBMM Üyeler Lokantasında rezervasyon nedeniyle tartışma yaşandı. 22. Dönemde, AK Parti, CHP ve ANAVATAN grup toplantılarının Meclis TV'den en fazla bir saat yayınlanması kararlaştırıldı.

-''KOD ADI'' DİZİSİNİN ÇEKİMLERİ YAPILDI-

Susurluk olayının anlatıldığı ''Kod Adı'' adlı televizyon dizisinde rol alan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ın oynayacağı sahnelerin çekimleri, TBMM'de yapıldı. TBMM kafeteryasında bulunan LÖSEV kutusundaki paralar çalındı. Kafeteryanın kasasını zorlayan ancak açamayan hırsızlar, kutu içindeki kağıt paraları alırken, aldıkları bozuk paraların bir kısmını yere döktü. Hırsızlığın ardından Bülent Arınç'ın 200 YTL bağışta bulunduğu yardım kampanyasında, LÖSEV kutusunda 750 YTL birikti. TBMM'de, içerisinde baz istasyonlarının bulunduğu 14 metre yüksekliğinde baz istasyonu kulesi yapıldı.

-23. DÖNEMDEKİ GELİŞMELER-

TBMM'nin 23. Döneminde ise Meclisi 38 yıl aradan sonra, iki kadın başkanvekili yönetti. CHP'li Güldal Mumcu ve MHP'li Meral Akşener, Başkanvekili olarak Genel Kurul çalışmalarında görev yaptı. Cezaevinde tutukluyken milletvekili seçilen DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Geçici TBMM Başkanlık Divanında görev aldı. Milletvekili yemin töreni sırasında DTP'li milletvekilleri ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tokalaştı. Milletvekillerinin andiçme töreni 10.5 saat sürdü. Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları katılmadı. Köksal Toptan 9 Ağustosta 24. Meclis Başkanı seçildi. Abdullah Gül ise 28 Ağustostaki cumhurbaşkanı seçiminin üçüncü tur oylamasında, oylamaya katılan 448 milletvekilinden 339'unun oyunu alarak cumhurbaşkanı seçildi. Milletvekillerinin, TBMM Genel Kurul Salonunda cep telefonuyla konuşmalarını önlemek amacıyla, salonda engelleyici sistem kuruldu. -

-TURNİKELER KALDIRILDI-

TBMM'deki iç kulislere girilmesini önlemek amacıyla kurulan ancak faaliyete geçirilmeyen turnikeler kaldırıldı. Ziyaretçilerin kulislere girmesini önlemek için konulan turnikeler, kaldırılarak yerine çiçek konuldu. AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Alevilikle ilgili sözleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tartışmaya neden oldu. ''Belki Alevilik kapsamı içinde ele alınmayacak ama Mecuziler, Vahabiler, Satanistler de benzer taleplerle gelebilir pekala... Bu durumda Alevilerin ya da 'Aleviyim' diyen insanların bu tür taleplerini nasıl karşılamak gerekiyor, doğrusu ben bilmiyorum'' diyen Özbayrak'a, CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi görüşülürken, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olduktan 1.5 yıl sonra açtığı bir kasadaki klasörlerde; bakanlık bürokratlarının, ilçe milli eğitim müdürlerinin, il milli eğitim müdür yardımcılarının ve okul müdürlerinin fişlendiğini gördüğünü ve ''bundan irkildiğini'' söyledi. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmelerinde, ''PKK, bu ülkenin gerçeği... 'Hayır' mı diyelim?'' dedi. AK Parti'li milletvekilleri ''Tabii ki 'hayır' diyeceksin'' diyerek Sakık'a tepki gösterdi. 22. Dönemde milletvekili olan ve 23. Dönemde milletvekili seçilmeyen Zülfü Livaneli, Turhan Çömez, Ersin Arıoğlu, Cengiz Kaptanoğlu, Muharrem Eskiyapan, Memduh Hacıoğlu ve Hasan Özyer, 3 aylık maaşlarını almadı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül ise 3 aylık maaşını Türkiye İsrafı Önleme Vakfına bağışladı. -

5 MİLLETVEKİLİ HAYATINI KAYBETTİ-

TBMM'de 22. ve 23. dönemlerde 5 milletvekili hayatını kaybetti. TBMM, CHP Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz, ANAVATAN Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu, MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Cihat Özönder trafik kazasında hayatını kaybetti. TBMM Başkanvekili, CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer ve CHP Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder de Meclisin yitirdiği milletvekilleri arasında yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber