Yiyecekler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

Yiyecekler hakkında doğru bilinen yanlışlar ...

  1. C vitamini soğuk algınlığından koruyor: Araştırmalara göre, C vitamini soğuk algınlığına yakalanmanızı önlemiyor.

    C vitamini soğuk algınlığından koruyor: Araştırmalara göre, C vitamini soğuk algınlığına yakalanmanızı önlemiyor.

  2. Kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edebilir: Kızılcık suyunun ya da kızılcık içeren gıda takviyelerinin antibiyotik tedavisi gerektiren enfeksiyonu tedavi ettiğine dair bir kanıt yok. Fakat meyvenin suyunu içmek ya da düzenli olarak gıda takviyesi almak bu tür enfeksiyonları önleyebilir. Çünkü meyvenin içindeki bileşenler enfeksiyona neden olan bakterilerin mesane duvarına yapışmasını engelleyebilir.

    Kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edebilir: Kızılcık suyunun ya da kızılcık içeren gıda takviyelerinin antibiyotik tedavisi gerektiren enfeksiyonu tedavi ettiğine dair bir kanıt yok. Fakat meyvenin suyunu içmek ya da düzenli olarak gıda takviyesi almak bu tür enfeksiyonları önleyebilir. Çünkü meyvenin içindeki bileşenler enfeksiyona neden olan bakterilerin mesane duvarına yapışmasını engelleyebilir.

  3. Baharatlı gıdalar sizi ülser yapar: Baharat ülseri tetiklemez. Neredeyse tüm ülserlerin nedeni Helicobakter pylori isimli bakteridir. Ancak aspirin gibi bazı ilaçlar ülseri tetikleyebilir. Baharatlar irritabl bağırsak sendromunu kötüleştirebilir.

    Baharatlı gıdalar sizi ülser yapar: Baharat ülseri tetiklemez. Neredeyse tüm ülserlerin nedeni Helicobakter pylori isimli bakteridir. Ancak aspirin gibi bazı ilaçlar ülseri tetikleyebilir. Baharatlar irritabl bağırsak sendromunu kötüleştirebilir.

  4. Yağsız ya da az yağlı gıdalar tam yağlılardan daha iyidir: Süt ya da et ürünlerinde az yağlının daha sağlıklı olduğu doğrudur. Ancak paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar için aynı şey geçerli değil. Bu gıdalarda şeker, yağ ve tuz oranı yüksektir. Bu nedenle uzmanlar yapay olan yağsız gıdalardan uzak durmanız öneriliyor.

    Yağsız ya da az yağlı gıdalar tam yağlılardan daha iyidir: Süt ya da et ürünlerinde az yağlının daha sağlıklı olduğu doğrudur. Ancak paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar için aynı şey geçerli değil. Bu gıdalarda şeker, yağ ve tuz oranı yüksektir. Bu nedenle uzmanlar yapay olan yağsız gıdalardan uzak durmanız öneriliyor.

  5. Donmuş ve konserve meyve ve sebzeler, taze olanlara göre daha az besleyicidir: Toplandığı anda tüketilen taze sebze ve meyveler donmuş ve konserve olanlardan daha besleyicidir. Ancak toplanan sebze ve meyveler tarlalardan çıktıktan sonra nakliye ve depolanma sırasında günlerce, hatta haftalarca bekletiliyor. Bu sırada taze meyve ve sebzelerdeki doğal enzimler yok oluyor ve besin değeri azalıyor. Tam tersi olarak hızlı bir şekilde dondurulan ve konservesi yapılan taze ürünler vitamin ve mineral i

    Donmuş ve konserve meyve ve sebzeler, taze olanlara göre daha az besleyicidir: Toplandığı anda tüketilen taze sebze ve meyveler donmuş ve konserve olanlardan daha besleyicidir. Ancak toplanan sebze ve meyveler tarlalardan çıktıktan sonra nakliye ve depolanma sırasında günlerce, hatta haftalarca bekletiliyor. Bu sırada taze meyve ve sebzelerdeki doğal enzimler yok oluyor ve besin değeri azalıyor. Tam tersi olarak hızlı bir şekilde dondurulan ve konservesi yapılan taze ürünler vitamin ve mineral i

  6. Kereviz aldığınızdan daha fazla kalori yakıyor: Kerevizin kilo verdirme gücü bulunmuyor, ancak her porsiyonunda 10`dan daha az kalori bulunduğu için kilo aldırmıyor. Bu sebeple istediğiniz kadar kereviz sapı yiyebilirsiniz.

    Kereviz aldığınızdan daha fazla kalori yakıyor: Kerevizin kilo verdirme gücü bulunmuyor, ancak her porsiyonunda 10`dan daha az kalori bulunduğu için kilo aldırmıyor. Bu sebeple istediğiniz kadar kereviz sapı yiyebilirsiniz.

  7. Protein ihtiyacınızı karşılamak için baklagilleri tahıllarla birlikte yemelisiniz: Gün boyunca amino asitleri karışık olarak tüketmelisiniz. Böylece ihtiyacınız olan besinleri tamamlarsınız. Fasulye ve diğer baklagiller protein, lif, B vitamini, demir, potasyum ve diğer mineraller açısından zengindir. Aynı zamanda yağ oranı düşüktür.

    Protein ihtiyacınızı karşılamak için baklagilleri tahıllarla birlikte yemelisiniz: Gün boyunca amino asitleri karışık olarak tüketmelisiniz. Böylece ihtiyacınız olan besinleri tamamlarsınız. Fasulye ve diğer baklagiller protein, lif, B vitamini, demir, potasyum ve diğer mineraller açısından zengindir. Aynı zamanda yağ oranı düşüktür.

  8. Çiğ havuç pişmişinden daha besleyicidir: Havuçu pişirmek besin değerini artırıyor. Pişirme süreci beta-karoteni tutan sağlam hücre duvarlarını kırıyor.

    Çiğ havuç pişmişinden daha besleyicidir: Havuçu pişirmek besin değerini artırıyor. Pişirme süreci beta-karoteni tutan sağlam hücre duvarlarını kırıyor.

  9. Yağ ve kaloriyi en aza indirmek için pişirmeden önce tavuğun derisini alın: Kümes hayvanlarını derisiyle fırınlamak, ızgara yapmak, kebap yapmak ya da kızartmak doğal sularının korunmasına yardım eder. Kümes ürünlerini derisiyle pişirin ve servis etmeden önce derisini alın.

    Yağ ve kaloriyi en aza indirmek için pişirmeden önce tavuğun derisini alın: Kümes hayvanlarını derisiyle fırınlamak, ızgara yapmak, kebap yapmak ya da kızartmak doğal sularının korunmasına yardım eder. Kümes ürünlerini derisiyle pişirin ve servis etmeden önce derisini alın.

  10. Kolesterol içerdiği için yumurtadan uzak durun: Yumurtalar bugüne kadar kilo aldırdığı için sağlığa zararlı olarak biliniyordu. Ancak en son yapılan araştırmalara göre, yumurta sanıldığı gibi yüksek kolesterolü artırmıyor. Gerçekte, ucuz olan yumurta iyi bir çinko, demir, D vitamini, beyni destekleyen kimyasal kolin ile lutein ve zeaxanthin isimli antioksidan kaynağıdır.

    Kolesterol içerdiği için yumurtadan uzak durun: Yumurtalar bugüne kadar kilo aldırdığı için sağlığa zararlı olarak biliniyordu. Ancak en son yapılan araştırmalara göre, yumurta sanıldığı gibi yüksek kolesterolü artırmıyor. Gerçekte, ucuz olan yumurta iyi bir çinko, demir, D vitamini, beyni destekleyen kimyasal kolin ile lutein ve zeaxanthin isimli antioksidan kaynağıdır.

  11. Daha az karbonhidrat yerseniz sağlıklı olursunuz: Özellikle tam tahıllar gibi sağlıklı karbonhidratları seçmek sağlığınız için önemlidir. En az 7 büyük araştırmada, daha fazla tam tahıl tüketen kadın ve erkeklerde kalp hastalığının yüzde 20-30 oranında daha az görüldüğü tespit edildi. Ayrıca 2010 yılında 13 bin yetişkin üzerinde yapılan araştırmada ise çok fazla tam tahıllı gıda yiyenlerin vücut ağırlığının daha düşük olduğu belirlendi.

    Daha az karbonhidrat yerseniz sağlıklı olursunuz: Özellikle tam tahıllar gibi sağlıklı karbonhidratları seçmek sağlığınız için önemlidir. En az 7 büyük araştırmada, daha fazla tam tahıl tüketen kadın ve erkeklerde kalp hastalığının yüzde 20-30 oranında daha az görüldüğü tespit edildi. Ayrıca 2010 yılında 13 bin yetişkin üzerinde yapılan araştırmada ise çok fazla tam tahıllı gıda yiyenlerin vücut ağırlığının daha düşük olduğu belirlendi.

  12. Tereyağı yerine margarin kullanmak kalorileri biriktirecektir: Tereyağı ve margarin yaklaşık aynı miktarda kalori içeriyor. Fakat bitkisel yağlardan yapılan margarin kolesterol ve doymuş yağ içeren tereyağına karşı daha sağlıklı bir alternatiftir. Trans yağ içeren bazı margarinler ise gerçekten sağlıksız olabilir. Margarin alırken trans yağ içermeyenleri tercih edin.

    Tereyağı yerine margarin kullanmak kalorileri biriktirecektir: Tereyağı ve margarin yaklaşık aynı miktarda kalori içeriyor. Fakat bitkisel yağlardan yapılan margarin kolesterol ve doymuş yağ içeren tereyağına karşı daha sağlıklı bir alternatiftir. Trans yağ içeren bazı margarinler ise gerçekten sağlıksız olabilir. Margarin alırken trans yağ içermeyenleri tercih edin.

  13. Kuru yemişler abur cubur kadar zararlıdır: Kabuklu kuruyemişler protein ve diğer besin öğeleri açısından zengindir. Ancak bir avuç dolusundan fazlasını yemeyin. Harvard Üniversitesi`nde görevli araştırmacılar, haftada yaklaşık 5 kez kuruyemiş yiyen kadınlarda tip 2 diyabet gelişme riski yüzde 20 daha az olduğunu tespit ettiler. Ayrıca, birçok büyük araştırmaya göre, düzenli olarak kuruyemiş tüketimi kalp hastalığına karşı sizi korur.

    Kuru yemişler abur cubur kadar zararlıdır: Kabuklu kuruyemişler protein ve diğer besin öğeleri açısından zengindir. Ancak bir avuç dolusundan fazlasını yemeyin. Harvard Üniversitesi`nde görevli araştırmacılar, haftada yaklaşık 5 kez kuruyemiş yiyen kadınlarda tip 2 diyabet gelişme riski yüzde 20 daha az olduğunu tespit ettiler. Ayrıca, birçok büyük araştırmaya göre, düzenli olarak kuruyemiş tüketimi kalp hastalığına karşı sizi korur.

  14. Soğuk algınlığı geçirirken süt içmeyin: Bu doğru değil, tam tersi süt mukus üretimini artırır. Burnunuz tıkalı olduğunda sütten uzak durmak zorunda değilsiniz.

    Soğuk algınlığı geçirirken süt içmeyin: Bu doğru değil, tam tersi süt mukus üretimini artırır. Burnunuz tıkalı olduğunda sütten uzak durmak zorunda değilsiniz.