Değişen Doğum İzin Sürelerine İlişkin Önemli Bir Ayrıntı

Doğum izin süreleri değişti. Ancak, bu değişiklikte önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Önceki düzenlemeye göre aylıksız izin en çok 12 aya kadar verilebilmekte ve bu konudaki sürenin tespiti amirin taktir hakkı içinde bulunmaktaydı. Ayrıca, doğumdan sonra hastalık izni alınmış olması durumunda, 12 aylık "aylıksız izin" hakkı hastalık izninden sonra değil, doğumdan sonraki 6 haftalık sürenin bitiminden itibaren başlatılmaktaydı. Bu hususlarda da değişiklik olmuştur.

Haber Giriş : 22 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Oniki aya kadar aylıksız izin verilmesi zorunlu hale getirildi:
657'ye tabi memurlardan doğum yapanlara önceki düzenleme göre en çok 12 aya kadar aylıksız izin verilebilmekteydi. Ancak, bu konudaki taktir hakkı amirde bulunmaktaydı. Bu nedenle, amir bu izni (kamu yararı ve hizmet gereğini gerekçe göstererek) daha düşük tespit edebilmekteydi. İşte bu düzenle değişmiş ve Kanundaki ibare "verilebilir"den "verilir"e dönüştürülmüştür. Buna göre, aylıksız izin almak isteyen bayan memur 12 ayı geçmemek üzere kendisinin tespit edeceği bir süre aylıksız izin alabilir ve bu konuda amirin taktir hakkı bulunmamaktadır.

2- Doğumdan sonra hastalık izni alan memurun durumu:
Yapılan yeni düzenlemeye göre; aylıksız izin, hastalık raporu dahil alınan doğum sonrası izinlerden sonra başlayacaktır. Örneğin, 8 haftalık doğum sonrası izninden sonra 3 ay sağlık kurulu raporu alan bir bayan memurun, 12 aylık "aylıksız izni", 3 aylık sağlık izninden sonra başlayacaktır. Bu oldukça yeni ve önemli bir düzenlemedir. Zira önceki düzenlemede 12 aylık "aylıksız izin", -hastalık raporu alınsın veya alınmasın- 6 haftalık doğum sonrası izin süresinden sonra başlamaktaydı.


DEVLET MEMURLARI KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1.- 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin değişik (A) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

A) Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

MADDE 2. - Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.

MADDE 3. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


657 SAYILI KANUNUN KONUYA İLİŞKİN ESKİ HÜKÜMLERİ

Mazeret İzni:
Madde 104- A) (Değişik: 12.2.1982- 2595/7 md.) Kadın memura doğum yapmasından önce 3 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta müddetle izin verilir. Bu süreden sonra da 6 ay süre ile günde birbuçuk saat süt izni verilir.

Aylıksız İzin:
Madde 108- ....
Doğum yapan memurlara istekleri halinde en çok on iki aya kadar aylıksız izin verilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber