Hayatımızın İçerisindeki 10 Zehir

Hayatımızın içerisindeki 10 zehir!

  1. Kozmetik ftalat(phthalates): Bu madde birçok güzellik ürününde kullanılıyor. Ayrıca saç spreylerinde, şampuanlarda, deodorantlarda, güzel kokularda ve hatta plastik ördeğinizde bile bulunur. Plastiğe esneklik veren ve kokuları kalıcı kılan ftalat maddesi, hayvanlarda üreme ve gelişim problemlerine yol açtığından dolayı Kaliforniya ve Washington gibi eyaletlerde çocuk oyuncaklarında ftalat kullanımı yasaklandı. Ayrıca Amerika'da üreticiler bebek emziklerinde, diş kaşıma halkalarında ve bebek çıngıraklarında ftalat kullanılmıyor. Ancak ülkemizde bu madde birçok plastik eşyanın yapımında kullanılmaya devam ediyor.

    Kozmetik ftalat(phthalates): Bu madde birçok güzellik ürününde kullanılıyor. Ayrıca saç spreylerinde, şampuanlarda, deodorantlarda, güzel kokularda ve hatta plastik ördeğinizde bile bulunur. Plastiğe esneklik veren ve kokuları kalıcı kılan ftalat maddesi, hayvanlarda üreme ve gelişim problemlerine yol açtığından dolayı Kaliforniya ve Washington gibi eyaletlerde çocuk oyuncaklarında ftalat kullanımı yasaklandı. Ayrıca Amerika'da üreticiler bebek emziklerinde, diş kaşıma halkalarında ve bebek çıngıraklarında ftalat kullanılmıyor. Ancak ülkemizde bu madde birçok plastik eşyanın yapımında kullanılmaya devam ediyor.

  2. Yanmayı geciktiren madde: Genellikle yataklarda, televizyon ve bilgisayar kasalarında, iç döşemelerde ve devre kartlarında kullanılan yanmayı geciktiren maddeler evlerde beklenmeyen yangınları önleyerek birçok kişinin hayatını kurtarıyor. Buna rağmen, bilim bu kimyasalların birçok yanetkisi bulunduğunu tespit etti. Farelerde öğrenme ve hafıza problemleri, tiroid fonksiyonlarında azalma gibi sorunlar görüldü. Diğer hayvan araştırmaları da bu maddenin insanlar üzerinde kanserojen etkileri olduğunu gösterdi. Bu kimyasallar su yoluyla da yayılabiliyor. Ayrıca bu madde anne sütüne geçip bebekleri de olumsuz etkiliyor.

    Yanmayı geciktiren madde: Genellikle yataklarda, televizyon ve bilgisayar kasalarında, iç döşemelerde ve devre kartlarında kullanılan yanmayı geciktiren maddeler evlerde beklenmeyen yangınları önleyerek birçok kişinin hayatını kurtarıyor. Buna rağmen, bilim bu kimyasalların birçok yanetkisi bulunduğunu tespit etti. Farelerde öğrenme ve hafıza problemleri, tiroid fonksiyonlarında azalma gibi sorunlar görüldü. Diğer hayvan araştırmaları da bu maddenin insanlar üzerinde kanserojen etkileri olduğunu gösterdi. Bu kimyasallar su yoluyla da yayılabiliyor. Ayrıca bu madde anne sütüne geçip bebekleri de olumsuz etkiliyor.

  3. Biberonlar ve BPA: Dünyanın bir çok ülkesi polikarbon plastikten yapılan biberonların satışını yasadışı hale getirmek için ilk adımı attı. Çünkü plastikler bisfenol (BPA) isimli bir kimyasaldan yapılıyor. Biberonlar ısıtıldığında bu madde açığa çıkıyor. Bu madde insanların hormonlarını etkiyor. BPA doğmamış bebek üzerinde ve küçük bebeklerde gelişimsel ve nörolojik problemlere yol açıyor.

    Biberonlar ve BPA: Dünyanın bir çok ülkesi polikarbon plastikten yapılan biberonların satışını yasadışı hale getirmek için ilk adımı attı. Çünkü plastikler bisfenol (BPA) isimli bir kimyasaldan yapılıyor. Biberonlar ısıtıldığında bu madde açığa çıkıyor. Bu madde insanların hormonlarını etkiyor. BPA doğmamış bebek üzerinde ve küçük bebeklerde gelişimsel ve nörolojik problemlere yol açıyor.

  4. Oda spreyleri ve temizleme solüsyonları: Evinizdeki havayı hava temizleyici spreyler ve temizleme solüsyonları temizler ve sağlıklı hale getirir. California Üniversitesi’nde yürütülen araştırmaya göre, havalandırılmayan alanlarda az ya da çok kullanımının bu ürünlerin toksik seviyede kirliliğe yol açtığını belirlediler. Bu maddeler glikol eter ve terpendir. Toksik olmayan terpen zehirli bir kombinasyon oluşturmak için havada ozonla birlikte reaksiyona giriyor. Ayrıca oda spreyleri nitrojen dioksit gibi birçok uçucu organik bileşenle ilgilidir. Bu kimyasalın konsantrasyonları kapalı alanda dışarıya göre 2-5 kat daha etkili. Bunlar bazı hayvanlarda kansere yol açabiliyor. Banyonuzu temizlemek sizi hasta edebilir, bu nedenle bu alanları önlem olarak havalandırmalısınız.

    Oda spreyleri ve temizleme solüsyonları: Evinizdeki havayı hava temizleyici spreyler ve temizleme solüsyonları temizler ve sağlıklı hale getirir. California Üniversitesi’nde yürütülen araştırmaya göre, havalandırılmayan alanlarda az ya da çok kullanımının bu ürünlerin toksik seviyede kirliliğe yol açtığını belirlediler. Bu maddeler glikol eter ve terpendir. Toksik olmayan terpen zehirli bir kombinasyon oluşturmak için havada ozonla birlikte reaksiyona giriyor. Ayrıca oda spreyleri nitrojen dioksit gibi birçok uçucu organik bileşenle ilgilidir. Bu kimyasalın konsantrasyonları kapalı alanda dışarıya göre 2-5 kat daha etkili. Bunlar bazı hayvanlarda kansere yol açabiliyor. Banyonuzu temizlemek sizi hasta edebilir, bu nedenle bu alanları önlem olarak havalandırmalısınız.

  5. Kurşun içeren boyalar: 1991 yılında Amerikan hükümeti kurşunun çocukları etkileyen en büyük çevre tehdidi olduğunu duyurdu. Kurşuna maruz kalmak yetişkinler ve çocuklar üzerinde olumsuz etkiye sahip. Çok azı bile merkez sinir sisteminde, beyinde, kan hücreleri ile böbreklerde sorunlara yol açabiliyor. Ayrıca potansiyel gelişim bozukluğuna yol açması nedeniyle doğmamış bebekleri, bebekleri ve çocukları tehdit ediyor. Eski evler kurşun içeren boyalarla boyanıyordu. 2007 yılının sonlarında Çin’den gelen oyuncaklar bu boyalardan içerdiği için geri çekilmişti. Çocukların bu oyuncakları ağızlarına götürmesiyle beyin hasarı oluşabileceğinden endişe ediliyor.

    Kurşun içeren boyalar: 1991 yılında Amerikan hükümeti kurşunun çocukları etkileyen en büyük çevre tehdidi olduğunu duyurdu. Kurşuna maruz kalmak yetişkinler ve çocuklar üzerinde olumsuz etkiye sahip. Çok azı bile merkez sinir sisteminde, beyinde, kan hücreleri ile böbreklerde sorunlara yol açabiliyor. Ayrıca potansiyel gelişim bozukluğuna yol açması nedeniyle doğmamış bebekleri, bebekleri ve çocukları tehdit ediyor. Eski evler kurşun içeren boyalarla boyanıyordu. 2007 yılının sonlarında Çin’den gelen oyuncaklar bu boyalardan içerdiği için geri çekilmişti. Çocukların bu oyuncakları ağızlarına götürmesiyle beyin hasarı oluşabileceğinden endişe ediliyor.

  6. Lazer printer kimyasalları: 2007 yılında Avustralya’da Queensland Teknoloji Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, bazı lazer printerlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen çok küçük parçacıklar saçabiliyorlar. Yine başka bir araştırmaya göre, lazer ve ink-jet printerlar uçucu organik bileşenler, ozon ve parçacıklar yayıyor. Bu parçacıklara maruz kaldığınız miktar ve süreye bağlı olarak, kalp ve akciğer hastalığıyla bağlantılı olabiliyor. Bu nedenle, en büyük etki ofiste printerın yanında oturanlarda görülüyor. Her printer bunu yapmıyor. Yeni bir printer alacaksanız çevre için duyarlı olanları, daha az elektrik tüketenleri tercih edin.

    Lazer printer kimyasalları: 2007 yılında Avustralya’da Queensland Teknoloji Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, bazı lazer printerlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen çok küçük parçacıklar saçabiliyorlar. Yine başka bir araştırmaya göre, lazer ve ink-jet printerlar uçucu organik bileşenler, ozon ve parçacıklar yayıyor. Bu parçacıklara maruz kaldığınız miktar ve süreye bağlı olarak, kalp ve akciğer hastalığıyla bağlantılı olabiliyor. Bu nedenle, en büyük etki ofiste printerın yanında oturanlarda görülüyor. Her printer bunu yapmıyor. Yeni bir printer alacaksanız çevre için duyarlı olanları, daha az elektrik tüketenleri tercih edin.

  7. Halıdaki kimyasallar: Halılar, uçucu organik bileşenlerden dolayı yakın zamanda büyük bir inceleme altına alındı. Popüler döşeme kaplaması kendi kendine bir tehlikeli oluşturmamasına rağmen insanlar halılarla ilgili sağlık problemleri olduğunu söylediler. Halı döşenirken kullanılan yapıştırıcı ve boyaların uçucu organik bileşenler yaydığı biliniyor. Bunlar fazla miktarda olduğunda sağlığa zararlı oluyor. Fakat, içerdeki organik bileşenlerin yayılması halılar döşendikten birkaç gün sonra dibe çökecektir. Bilimadamları halen bu kimyasalların nasıl olduğunu ve insanlara zarar verip vermediğini araştırıyorlar. Uzmanlar halıları evinize getirmeden birkaç gün açık havada kalmasını öneriyorlar. Daha sonra da yeni döşenmiş halılarınızı uçucu organik bileşenlerin oluşumunu en aza indirmek için odanızı iyice havalandırın.

    Halıdaki kimyasallar: Halılar, uçucu organik bileşenlerden dolayı yakın zamanda büyük bir inceleme altına alındı. Popüler döşeme kaplaması kendi kendine bir tehlikeli oluşturmamasına rağmen insanlar halılarla ilgili sağlık problemleri olduğunu söylediler. Halı döşenirken kullanılan yapıştırıcı ve boyaların uçucu organik bileşenler yaydığı biliniyor. Bunlar fazla miktarda olduğunda sağlığa zararlı oluyor. Fakat, içerdeki organik bileşenlerin yayılması halılar döşendikten birkaç gün sonra dibe çökecektir. Bilimadamları halen bu kimyasalların nasıl olduğunu ve insanlara zarar verip vermediğini araştırıyorlar. Uzmanlar halıları evinize getirmeden birkaç gün açık havada kalmasını öneriyorlar. Daha sonra da yeni döşenmiş halılarınızı uçucu organik bileşenlerin oluşumunu en aza indirmek için odanızı iyice havalandırın.

  8. Sıkıştırılmış ahşap ürünler: Ağaç parçacıklarını birarada tutan tutkal insan sağlığı için zararlı bir durum oluşturabilir. Bazı ürünlerde üre formaldehiti reçine olarak kullanıyor. İçerideki formaldehitin salınımı daha sıcak ve nemli koşullarda artıyor. Formaldehite maruz kalmak tehlikeli olabilir, gözleriniz sulanır, gözlerinizle boğazınız yanabilir. Ayrıca nefes darlığına ve astım ataklarına yol açabilir. Bilim adamları formaldehitin hayvanlarda kansere yol açabileceğini belirlemişlerdi.

    Sıkıştırılmış ahşap ürünler: Ağaç parçacıklarını birarada tutan tutkal insan sağlığı için zararlı bir durum oluşturabilir. Bazı ürünlerde üre formaldehiti reçine olarak kullanıyor. İçerideki formaldehitin salınımı daha sıcak ve nemli koşullarda artıyor. Formaldehite maruz kalmak tehlikeli olabilir, gözleriniz sulanır, gözlerinizle boğazınız yanabilir. Ayrıca nefes darlığına ve astım ataklarına yol açabilir. Bilim adamları formaldehitin hayvanlarda kansere yol açabileceğini belirlemişlerdi.

  9. Tarım ilaçları: Tarım ilaçlarının içinde küçük mikroorganizmalardan kemirgenlere kadar her şeyi öldürebilen kimyasal formüller bulunuyor. Bunlar böcek öldürücüler, dezenfektanlar, mantar öldürücü ilaçlar ya da diğer türleri de kapsar. Bu zehirli ilaçlar dikkatli bir şekilde kullanılmalı ve çocuklardan uzak tutulmalı. Tarım ilaçları kapalı alanlarda kullanılmamalı. Kapalı bir yerde uygulanacaksa çok iyi hava akımı sağlanmalı.

    Tarım ilaçları: Tarım ilaçlarının içinde küçük mikroorganizmalardan kemirgenlere kadar her şeyi öldürebilen kimyasal formüller bulunuyor. Bunlar böcek öldürücüler, dezenfektanlar, mantar öldürücü ilaçlar ya da diğer türleri de kapsar. Bu zehirli ilaçlar dikkatli bir şekilde kullanılmalı ve çocuklardan uzak tutulmalı. Tarım ilaçları kapalı alanlarda kullanılmamalı. Kapalı bir yerde uygulanacaksa çok iyi hava akımı sağlanmalı.

  10. Naftalin: Naftalin topları ev eşyalarının hoş olmayan kokusunu yok eder. Güveler giysilerinizi ve diğer tekstil ürünlerinizi yemeye başladığından bu yana insanlar güveleri öldürmek için kötü kokulu uzaklaştırıcıları kullanmaya başladılar. Araştırmalara göre, naftalinin içindeki paradichlorobenzene gibi aktif içeriklerin hayvanlarda kansere yol açtığı belirlendi. Bilim adamları bu maddelerin insanlarda kansere yol açıp açmadığı konusunda henüz bilgi sahibi değil. Naftalin uzun süre solunduğunda kırmızı kan hücrelerine zarar verebiliyor ya da onları yok ediyor. Bu kimyasal ayrıca bulantı, kusma ve ishale yol açabiliyor. Naftalin toplarını kullanmak zorunda kalırsanız, yıl boyunca naftalinle birlikte bekleyen giysilerinizi giymeden önce mutlaka yıkamanız gerekiyor. Çünkü naftalinin buharı giysileriniz tarafından emilmiştir. Giysilerinizi korumak için daha güvenli ve doğal bir alternatif olarak sedir talaşını kullanabilirsiniz.

    Naftalin: Naftalin topları ev eşyalarının hoş olmayan kokusunu yok eder. Güveler giysilerinizi ve diğer tekstil ürünlerinizi yemeye başladığından bu yana insanlar güveleri öldürmek için kötü kokulu uzaklaştırıcıları kullanmaya başladılar. Araştırmalara göre, naftalinin içindeki paradichlorobenzene gibi aktif içeriklerin hayvanlarda kansere yol açtığı belirlendi. Bilim adamları bu maddelerin insanlarda kansere yol açıp açmadığı konusunda henüz bilgi sahibi değil. Naftalin uzun süre solunduğunda kırmızı kan hücrelerine zarar verebiliyor ya da onları yok ediyor. Bu kimyasal ayrıca bulantı, kusma ve ishale yol açabiliyor. Naftalin toplarını kullanmak zorunda kalırsanız, yıl boyunca naftalinle birlikte bekleyen giysilerinizi giymeden önce mutlaka yıkamanız gerekiyor. Çünkü naftalinin buharı giysileriniz tarafından emilmiştir. Giysilerinizi korumak için daha güvenli ve doğal bir alternatif olarak sedir talaşını kullanabilirsiniz.