Mühendislik Harikaları

Dünyanın en büyük havuzu Şili'nin Pasifik Okyanusu kıyısındaki Algarrobo kentinde bulunan havuz, deniz suyu ile doldurulmuş ve kendine ait kumsalı da var.

  1. Dünyanın en büyük havuzu Şili'nin Pasifik Okyanusu kıyısındaki Algarrobo kentinde bulunan havuz, deniz suyu ile doldurulmuş ve kendine ait kumsalı da var.

    Dünyanın en büyük havuzu Şili'nin Pasifik Okyanusu kıyısındaki Algarrobo kentinde bulunan havuz, deniz suyu ile doldurulmuş ve kendine ait kumsalı da var.

  2. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki olan bu havuz, 20 dönümlük bir alana inşa edildi. Beş yıl süren inşaat boyunca 1 milyar dolar harcandı.

    Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki olan bu havuz, 20 dönümlük bir alana inşa edildi. Beş yıl süren inşaat boyunca 1 milyar dolar harcandı.

  3. Havuzun bir de cam piramit ile kapatılarak, daha serin dönemlerde de kullanıma açık kalmasını sağlayan kapalı bölümü bulunuyor. Havuz ayrıca 36 metre derinliğe sahip.

    Havuzun bir de cam piramit ile kapatılarak, daha serin dönemlerde de kullanıma açık kalmasını sağlayan kapalı bölümü bulunuyor. Havuz ayrıca 36 metre derinliğe sahip.

  4. ERN Nükleer Araştırmalar merkezi. İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır.1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulmuş olan CERN'in günümüzde 20 asil üyesine ilaveten Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci üyesi vardır.

    ERN Nükleer Araştırmalar merkezi. İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır.1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulmuş olan CERN'in günümüzde 20 asil üyesine ilaveten Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci üyesi vardır.

  5. CERN'de en önemli yeri, yer altındaki Büyük Hidron Çarpıştırıcısı denilen parçacık hızlandırıcılarının, olduğu bölgedir. Tarım arazisinin altında kilometrelerce uzanan dev makineler da atom çekirdekleri birbirleriyle çok yüksek hızlarda çarpıştırıyorlar.

    CERN'de en önemli yeri, yer altındaki Büyük Hidron Çarpıştırıcısı denilen parçacık hızlandırıcılarının, olduğu bölgedir. Tarım arazisinin altında kilometrelerce uzanan dev makineler da atom çekirdekleri birbirleriyle çok yüksek hızlarda çarpıştırıyorlar.

  6. CERN'nin 2500 kadar kendi fizikçi bulunuyor ve ek olarak dünyanın seksen ülkesinden yaklaşık 8000 kadar fizikçi ve mühendis de yer almaktadır.

    CERN'nin 2500 kadar kendi fizikçi bulunuyor ve ek olarak dünyanın seksen ülkesinden yaklaşık 8000 kadar fizikçi ve mühendis de yer almaktadır.

  7. Uluslararası Uzay İstasyonu. Alçak Dünya Yörüngesinde dolanan bir araştırma merkezidir. 1998 yılında yörüngede inşaatı başlamış, ve 2011 yılı itibariyle tamamlanması planlanmıştır.

    Uluslararası Uzay İstasyonu. Alçak Dünya Yörüngesinde dolanan bir araştırma merkezidir. 1998 yılında yörüngede inşaatı başlamış, ve 2011 yılı itibariyle tamamlanması planlanmıştır.

  8. Görevlerin süresi ise 2015 yılına kadar planlıdır. 2009'da yeni eklentilerin de yapılmasıyla, Dünya'nın en büyük yapay uydusu konumuna gelmiş bir uzay istasyonudur.

    Görevlerin süresi ise 2015 yılına kadar planlıdır. 2009'da yeni eklentilerin de yapılmasıyla, Dünya'nın en büyük yapay uydusu konumuna gelmiş bir uzay istasyonudur.

  9. Uzay istasyonu, Dünya'dan çıplak gözle de görülebilir şekilde Alçak Dünya Yörüngesinde yerden 350 km kadar yükseklikte, saatte 27700 kilometrelik ortalama bir hızla dolanmaktadır.

    Uzay istasyonu, Dünya'dan çıplak gözle de görülebilir şekilde Alçak Dünya Yörüngesinde yerden 350 km kadar yükseklikte, saatte 27700 kilometrelik ortalama bir hızla dolanmaktadır.

  10. Üç Boğaz barajı. Çin, dünyanın en büyük barajını 13 yıl süren aralıksız çalışmanın ardından ancak bitirebildi.

    Üç Boğaz barajı. Çin, dünyanın en büyük barajını 13 yıl süren aralıksız çalışmanın ardından ancak bitirebildi.

  11. Çin'in en büyük, dünyanın 3. en büyük nehri Yantze üzerinde yer alan baraj, her biri 700 megawatt kapasiteli 28 adet jeneratörün bir araya getirilmesi ile, toplam yıllık elektrik üretim kapasitesinin 18 milyon 200 kilovata ulaştığını kaydediyor.

    Çin'in en büyük, dünyanın 3. en büyük nehri Yantze üzerinde yer alan baraj, her biri 700 megawatt kapasiteli 28 adet jeneratörün bir araya getirilmesi ile, toplam yıllık elektrik üretim kapasitesinin 18 milyon 200 kilovata ulaştığını kaydediyor.

  12. Proje ile Yantze nehrinden kuzey eyaletlerine yılda 48 trilyon litre su aktarılacak. Üç Boğaz Barajı'nın toplam maliyeti ise 25 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

    Proje ile Yantze nehrinden kuzey eyaletlerine yılda 48 trilyon litre su aktarılacak. Üç Boğaz Barajı'nın toplam maliyeti ise 25 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

  13. Euro Tüneli. İngiltere ile Fransayı denizden birbirine bağlayan bu tünelin yapımıda 14.000 işçi görev aldı. Bu projede, milyonlarca metrik tonluk taş, toprak ve çamurun atılması için son derece gelişmiş kazı makineleri kullanılmıştır.

    Euro Tüneli. İngiltere ile Fransayı denizden birbirine bağlayan bu tünelin yapımıda 14.000 işçi görev aldı. Bu projede, milyonlarca metrik tonluk taş, toprak ve çamurun atılması için son derece gelişmiş kazı makineleri kullanılmıştır.

  14. Tünel, Fransa ve İngiltere ortak yapımıdır. Tünelin su altındaki bölümünün uzunluğu 38 km olup, yeryüzünün en uzun su altı tünelidir.

    Tünel, Fransa ve İngiltere ortak yapımıdır. Tünelin su altındaki bölümünün uzunluğu 38 km olup, yeryüzünün en uzun su altı tünelidir.