Akdağ: 50 yaşın altındaki herkes domuz gribi aşısı olmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2009 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son iki hafta içerisinde domuz gribi aşısı yaptırma oranında ciddi bir artış olduğunu belirterek, 50 yaşın altında herkesin aşıyı mutlaka olması gerektiğini dile getirdi. Domuz gribine karşı aşılanmanın önemine işaret eden Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktör Yardımcısı Dr. Ala Alwan ise, ölüm vakalarının dünyada her geçen gün arttığını söyledi. Salgının henüz zirve yapmadığını vurgulayan Alwan, önümüzdeki günlerde ölüm sayısının daha da artacağına dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Tütün Salgını Raporu 2009 Lansmanı Conrad Otell'de düzenlenen programla yapıldı. Programa Sağlık Bakanı Recep Akdağ, DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Dr. Ala Alwan, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr.Cevdet Erdöl, DSÖ Tütünsüzlük Girişimi Direktörü Dr. Douglas Bettcher ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Sağlık Programları Direktörü Dr. Nedret Emiroğlu ve çok sayıda uzman katıldı.

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dünyanın şu anda kronik hastalıklarla mücadele için ciddi bütçeler ayırdığını belirtti. Kronik hastalıklardan sadece gelişmiş ülkeler değil, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin de etkilendiğini belirten Bakan Akdağ, kronik hastalıklarla ilgili ölümlerin yüzde 80'inin bu ülkelerde meydana geldiğini söyledi. Türkiye'nin tütünle mücadele konusunda 2002 yılında atılan adımlar ve 2004 yılında imzalanan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi sonrasında ciddi bir mesafe katettiğini ifade eden Bakan Akdağ, sözleşmenin imzalanmasının ardından önce kanun ve kurallar oluşturulduğunu ardından da kurumsallaşma yoluna gidildiğini aktardı.

"BAŞBAKAN ANTİ SİGARA FANATİĞİ OLMASAYDI YASAĞI UYGULAYAMAZDIK"

Sigara yasağının uygulamasının ilk olarak TBMM ortak alanları olduğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, yasağın uygulanmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yasanın uygulanmasında büyük rolü olduğunu dile getiren Bakan Akdağ, "Ben sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı bir anti sigara fanatiği olarak tanımlıyorum. Bu kararlılık son derece önemliydi. Onun açık desteği ve kararlılığı olmasaydı bu gün geldiğimiz noktayı yakalayamazdık.

Sigara yasağının yerel yönetimler vasıtasıyla titizlikle uygulandığını ve halk desteğinin de yüzde 99'larda olduğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, sigara satışının yasağın uygulanmaya başladığı Temmuz 2009'dan bu yana yüzde 9 azaldığını aktardı.

Konuşmaların ardından basın mensupları Bakan Akdağ ve DSÖ yetkililerine domuz gribi olarak bilinen H1 N1 virüsü ile ilgili sorularını yöneltti. Bakanlığın oluşturduğu bilimsel kurulun ilk aşamada 24 yaş ve altını risk grubu olarak belirlediğini söyledi. Ancak gelinen noktada tüm dünyada ve Türkiye'de 24-50 yaş arasındaki grupta ciddi ölüm vakalrı görüldüğüne dikkat çeken Bakan Akdağ, " Bilimsel grubumuz 24 yaş tavsiyesini 50 ye çıkardı. 50 yaşın altında olan herkes 6 ayın üstünde olmak kaydıyla, 6 aydan küçük çocklara aşı yapılmıyor. Mutlaka aşılanmalıdır. Bu aşının yapılacağı yerler, sağlık ocaklarımız, aile hekimliği merkezlerimiz ve hastanelerimizdir." ifadelerini kullandı. Bakan Akdağ kronik hastalığı bulunan 50 yaş üzerindeki hastaların da aşı olmasının doğru olacağını belirtti.

H1N1 virüsünden kaynaklanan ölümlerde değişme yaşanacağına dair bir kanıt olmadığını belirten DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Ala Alwan, ölüm vakalarının vaka sayınının artmasından dolayı artış gösterdiğine dikkat çekti. Alwan, Önümüzdeki günlerde salgının zirve yapacağını ve vaka ve ölüm sayılarından artış göstereceğini vurguladı.

Domuz gribi aşısı konusundaki şüphelerle ilgili soru üzerine ise Alwan, "Çok genşi kapsamlı aşı kullanımı söz konusu. Elimizdeki veriler aşının bildirilen yan etkileri olan mevsimsel aşının etkilerinden farklı değil. Bu kanıt çerçevesinde 8 haftalık bir deneyimimiz var. H1 N1 aşısının yan etkilerinin olağan mevsimsel gribini yan etkilerinden bir farkı yok. " şeklinde konuştu.

DSÖ'NÜN KÜRESEL TÜTÜN SALGINI RAPORU'NDAN

DSÖ'nün raporuna göre dünya genelinde kapsamlı tütün kontrolü veya dumansız ortamlar kanunlarıyla korunan nüfusun oranı 2007'de yüzde 3,1'den 2008 yılında ise yüzde 5,4'e yükseldi. Araştırmaya göre yaklaşık 154 milyon insan kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalmaktan kurtuldu.

Rapora göre dünyada her yıl yaklaşık 600 bin insan pasif içicilik denen sigara dumanına maruz kalma yüzünden zamansız ölümle karşı karşıya kalıyor. Kapsamlı tütün kontrolü yasaları uygulanan ülkelerin sayısı Kolombiya, Cibuti, Guatemala, Mauritius, Panama, Türkiye ve Zambia'nan katılımıyla 2008 yılında yüzde 17'ye yükseldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber