Yatay geçiş uzmanları ikiye böldü

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Mart 2010 08:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kenan BUTAKIN / HABER MERKEZİ

YÖK'ün, üniversitelilere farklı puan türleri arasında yatay geçiş imkanı tanıyan tasarısı eğitimciler arasında fikir ayrılığına yol açtı

OLUMLU BULANLAR

Her öğrenci için geçerli olacak bir uygulama değil. Başarılı olan öğrenci için iyi bir imkan. Çağdaş bir eğitim sisteminde çağdaş bir ihtiyaç. Bu uygulama için endişeye gerek yok.

OLUMSUZ BULANLAR

?Sözelden gelen sayısal bölüme nasıl gider?' merkezi sistemde uygulanması çor olan bir yöntem. Endişe verici bir yöntem. Eşe, dosta, tanıdığı fırsat tanınacak bir durum yaratabilir.

YÖK'ün, üniversitelerde örgün öğretim programlarından ikinci öğretim ile ön lisans ve lisans programları arasında yatay geçişlerde esneklik sağlayan yönetmelik taslağı tartışma yarattı. Taslağa göre, üniversitelerde birinci öğretimden ikinci öğretime, öğretim ücreti farkını ödemek kaydıyla yatay geçiş yapılabilecek. Taslak, üniversitelerdeki önlisans ve lisans düzeyindeki diploma programları arasındaki her türlü yatay geçişlere ilişkin hükümleri düzenliyor. Buna göre, farklı yükseköğretim kurumlarının programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki programlar arasında, önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapılabilecek. Böylece, ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmelerde kontenjan sınırlaması bulunmayan diploma programlarına geçişlerde de kontenjan sınırlaması uygulanmayacak. VATAN'ın konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğu eğitim uzmanlarından bazıları, öğrencilerin transfer edilmesinin bir sorun yaratmayacağını savunurken, karşıt düşüncede olanlar, taslağın karmaşaya ve suistimale neden olabileceğini belirtiyor.

?Esnek olması yararlı olur...?

* Sadık Gültekin Eğitim Uzmanı

?Bu aslında yanlış değerlendirilmemeli. Güzel bir uygulama. Çünkü şartları uyan öğrenciye neden hayır densin ki? Üniversiteye geçiş veya isteğine ulaşmak sadece YGS ile sınırlandırılamaz. Yani öğrenci başarılıdır ama sınavda başarılı performans gösterememiştir. Sınavda, işler iyi gitmeyebilir. Öğrenciyi küstürmemek gerekiyor. İpin ucunu kaçırmadan, yatay geçişin daha kolaylaştırılması, daha esnek olunmasında tabi ki yarar vardır. Bu her öğrenciye açık olan bir olay da değildir. Bunun için bir kontenjan ve tabi ki bir başarı gerekir. Bu nedenle çağdaş bir dönemde bir ihtiyaçtır. Diğer yandan bundan yararlanacak olan öğrenci sayısı da çok azdır. Engellenirse, büyük çoğunluğun mutluluğu küçücük bir azınlık için ellerinden alınmış olur. Bu kadar korkuya da gerek yok. Öğrenci her ne bölümde okuyorsa ve çok başarılıysa, sınavı ucundan kaçırmışsa, sınavda aldığı puan da dikkate alınarak yatay geçiş yapılabilir.?

?YÖK'ü kutlamak gerekiyor?

* Prof. Dr. Halil Güven Bilgi Üniversitesi Rektörü

?Bu taslak ile öğrenciler daha serbest olacak. Öğrencilerin, liseyi bitirdiği zaman nokta atışıyla ben bu bölümde okumak istiyorum diye bir karar vermesi ve bunu sonradan değiştiremesi vahimdi. Bu nedenle daha esnek, daha engelsiz bir şekilde bölüm değiştirilmesi ve tekrar sınava girmek zorunda kalınmaması olumlu bir gelişme. Aslında YÖK'ü kutlamak gerek. Bu muazzam ve güzel bir gelişme. Öğrenci ortaöğretimde sosyal okumak istiyordur ama üniversiteye gelince düşüncesi değişebilir. Sayısal bir bölüm olan mühendislik isteyebilir. Puanı tutuyorsa okuyabilmelidir. Bu değiştikten sonra 1 yıl bunun uyarlanması için zaman gerekecek. Yığılma olsa bile bu kendi içinde kendini düzenleyecektir. Geçen yıl 50 bin boş kontenjan kaldı. Ayrıca zamanla terk eden öğrenciler de var. Dolayısıyla öğrencilerin transfer edilmesi bir sorun yaratmayacak.?

?Endişeyle karşılıyorum?

* Prof.Dr.Erdoğan Teziç YÖK Eski Başkanı

?Bu sistemin günümüzde ülkemizde uygulnabilme ihtimalini çok zayıf görüyor ve endişeyle karşılıyorum. Bu mekanizma öğrecilerin serbestçe öğrenci alabildiği bir yapıda uygulanır. Ancak bizim de tabi olduğumuz kıta avrupası sisteminde bunun olabileceğine ihtimal vermiyorum. Çünkü bizim üniversiteye giriş sınavlarımıızn en önemli özelliği nesnelliği ve dürüst olması. Bu ilkeler sarsılabilir mi bu soruların cevabı açık değil şu anda. Bu sistem merkezi sistemde çok zor uygulanabilir. Önerilen sistemde bütün yatay geçişler de üniversitelere bırakılıyor. Eğer böyle bir sistemin her üniversitede yapılması isteniyorsa, o zaman bunun nesnelliği üzerinde endişeler ortaya çıkmaya başlar.?

?Karmaşaya neden olabilir?

* Prof.Dr.Ural Akbulut ODTÜ Eski Rektörü

?Bu uygulama Türkiye'de bir karmaşa yaratır. Üniversiteye giriş sisteminin temel prensibini bozar. Yani öğrenci nasıl sözelden girip de, sayıldan bir bölüme girebilir ki? Diğer yandan, uygulamada çok fazla şaibe de çıkar. Çünkü yatay geçişler zaten çok hassastır. Türkiye'de 1.5 milyon kişi sınava giriyor ama 300-400 bini yerleşiyor. Bu kadar yoğun baskının olduğu yerde bir kaçamak yol çıkıyor. Eşe dosta tanıdığa fırsat tanınabilir. Karmaşaya neden olabilir çünkü ucu çok açık.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber