'Kimse bakanlık listesi kazandı diye feryat etmesin, siz yaptınız'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Ekim 2010 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Ancak bir adaya oy' kuralı kalkmamalıydı

TARHAN ERDEM

21/10/2010

Şimdi bakanlık listesi kazandı diye feryat ediyorlar. Sen istedin tek adaydan liste usulüne geçmeyi.

Bu anlayışla siyaset yapılamaz, kamuoyu sağlıklı oluşmaz. Bir görüş, bir siyaset, bir yasa önerisi ortaya çıkıyor, öneren partiye göre hep bir ağızdan karşı ya da yandaş olunuyor.

Bunun örneğini son yıllarda çok yaşadık, adına ?kutuplaşma' denmesi yaygınlaştı. Son örnek anayasa değişikliği. Ak Parti'ye muhalif olanlar, getirilen öneriye de karşı çıktılar; eleştirilen hususlardan biri de ?ancak bir adaya oy' verilebilmesi kuralıydı.

Akılsız önermeler

Aydınlarımızın çoğu kutuplaşmaya kapılmışlardı, Ak Parti'nin her yaptığının karşısına çıkmayı politika sanıyorlardı; aynı anlayışla onlara göre bu madde de doğru olamazdı, karşı çıkılmalıydı!

?Ancak bir aday için' kuralının yasada yer almasına, Ak Parti'ye muhalif hemen herkes karşı çıktı: CHP, MHP, Yargıtay Başkanı, HSYK Başkan Yardımcısı, iktidara karşı bütün yazarlar, getirilen sistemin nasıl işleyeceğini hesaplamadan ?ancak bir adaya oy' kuralının demokratik olmadığını, iktidarın istediği kişileri bütünüyle, liste olarak kazandırmayı hedeflediğini söylediler, yazdılar. Ne kadar akılsız önermeler söylendi; tuhaftır, taraftar buldu.

CHP'nin 1967 Kurultayı'nda, çarşaf liste uygulamasından ?liste kullanılabilsin' kararına da böyle geçilmişti. O zamanlar birçok aydınımız Ecevit'in kazanmasını istiyordu, ona yarayan her şey demokrasiye aykırı da olsa kabul edilmeliydi. Ecevit tayfasının istediğine uyuldu, yalnız parti içi demokrasinin değil, tüm demokrasimizin canına okundu!

Dönelim yüksek yargı seçimlerine. Tek kişi yerine listeye oy verilmesi benim için kabul edilemez bir öneriydi. Bir-iki toplantıda, bunları söyleyenleri heyecanla, biraz da ölçüyü kaçırarak uyarmaya çalıştım, kınadım; televizyonda sorulduğunda söyledim, yazdım. Ben ve benim gibi düşünenler sayıca çok azdık. Karşımızda önyargının alkışladığı ?ilim adamları' vardı, anayasa değişikliği hakkında kitap yazmışlardı; onların dediği doğru sayıldı!

Mahkeme müdahalesi

Anayasa Mahkemesi de ?... Seçmen iradesinin gerçek anlamda oya yansımasını sınırlayan, böylece oy kullananların iradesini olumsuz yönde etkileyen bu düzenlemenin hukuk devletinin temel öğesi olan bağımsız ve tarafsız bir yargının oluşmasını da engelleyeceği açıktır. ... iptali gerekir? gerekçesiyle, ?ancak bir aday için' ibaresinin iptaline karar verdi. İşte Anayasa Mahkememiz de bu kadardı; bundan sonra değişmesini umalım.

HSYK'nın 10 asıl ve 6 yedek üye seçimi yapıldı, ?Ancak bir aday için oy' kuralının kalkması sonucu, listeler çarpıştı ve çok doğal olarak iki listeden biri kazandı. Şimdi elinize kalemi alın ve lütfen düşünün: 167 adaylı ve 10 bin 430 seçmenin 140 sandıkta (yerde) oy vereceği; 7 asıl, 3 yedek üye seçilecek bir seçimde (adli yargı HSYK seçimlerinde), her seçmenin bir kişiye oy vermesi kuralı kalsaydı, 10 isimli bir liste kazanabilir miydi? Az oyla seçilebilmek ihtimali, bir listede birleşmeyi önleyecek, sonuç olarak her aday kendisinin seçilmesi için uğraşacaktı. Şimdi çıkmışlar, ?Bakanlık listesi kazandı? diye feryat ediyorlar. Sen istedin tek adaydan liste usulüne geçmeyi. Kaç kişi seçilecekse, o kadar adaya oy verilsin diye yazmadın mı kardeşim?

Bu, ?Liste hazırlayın? demek değil mi? İşte iki liste hazırlandı, biri kazandı! Şimdi tam tersini yazıyorsun, ayıp değil mi? İnsan iki-üç ay önce söylediklerini unutmaz, olanlardan ibret alır, kapıldığı rüzgârı irdeler, hiçbir şey yapamıyorsa susup oturur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber