Eczacılar eyleme hazırlanıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin ilaç ücretlerinde eczanelere geri ödemeyi 45 günden 90 güne çıkarması ve daha önce eczanelerin cirolarına göre yaptığı iskontoyu eczacıların isteğine bırakması, Ecza Odaları'nın tepkilerine sebep oldu.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Deniz İçer, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 29 bin eczacının zor durumda olduğunu belirterek, "Ödemeler zaten gecikiyor. Bir de süreyi ikiye katlıyorlar. Zaman zaman meslektaşlarımız borçlarını ödemek için kredi çekiyor ya da ecza depolarına faiz ödemek zorunda kalıyor. Türkiye genelinde miting, sözleşme yapmama ve kepenk indirme gibi eylemlerle sesimizi duyuracağız" dedi.

İçer, geri ödemelerdeki gecikmelerin sıkıntılara sebep olduğunu ifade ederek, "Sözleşmelerde yer alan sürelere riayet edilmesini istiyoruz. Daha da uzatılmasını kabul etmiyoruz. SSK'da 45, Emekli Sandığı'nda 18, Bağ-Kur'da 60 gündü. Tek sözleşmede birleştirileceği açıklandı. Biz bunun 45 günde kalmasını istiyoruz. Daha uzun bir süreyi kabul etmiyoruz. Zaten 45 günlük ödemeleri tahsil etmemiz 90 günü bile buluyordu. Şimdi 90 güne çıkarırlarsa, alacaklarımızı hiç tahsil edemeyeceğiz. Daha önce yaptığımız iskontolar vardı. Her eczane cirosuna göre devlete iskonto yapıyordu. Son gelen taslakta 'herkes istediği kadar iskonto yapabilir' deniliyor. Bu kabul edilemez. Çünkü ilaç fiyatları sabit olarak bakanlık tarafından belirleniyor. Bu ortamda satış fiyatının farklı olması, rekabete açılması kabul edilemez. İlaç bir ticari ürün değildir" diye konuştu.

Alınan kararların 29 bin eczacının bitişi anlamına geldiğini, Türkiye genelindeki 47 Eczacı Odası'nın yaptığı toplantıda bir deklarasyon hazırlandığını hatırlatan İçer, "Gerekirse miting yapacağız, sözleşme yapmayacağız, kepenk indirme eylemlerine gideceğiz. Dayatılmak istenen kararlar alınırsa, eczacılık mesleği sona erecek. Çünkü birçok meslektaşımız geri ödemeler geciktiği için ya kredi çekiyor ya da ilaç depolarına gecikme faizi ödemek zorunda kalıyor. Eczacılık mesleği bugün için hem bir sermaye ortaya konan, hem de insanların akademik bilgilerini kullandıkları yapılar. Sadece sermaye merkezli bir anlayışla kabul etmiyoruz. 90 günlük ödeme birçok eczanenin kapanması anlamına geliyor. Ortada ciddi emeğimiz var" şeklinde konuştu.

Deniz İçer, ilaç sanayicilerine devletin hiçbir yaptırım uygulayamadığını da öne sürerek, "Daha önce 10 YTL'den satılan ilaç, üreticisi tarafından 1.9 YTL'ye kadar düşürüldü. Bugüne kadar çılgın paralar, aşırı karlar elde ettikleri ortada. Bunların da değerlendirilmesini ve çok uluslu firmalara da yaptırım uygulanmasını istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber