İlaç kalıntılı sebze ve meyveye geçit yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2008 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatay Tarım İl Müdür Vekili Hasan Özyılmaz, Türkiye yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 40'ını karşılayan kentte insan sağlığını tehdit edecek ilaç kalıntılarının 132 kalemde analizinin yapıldığını belirtti. Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl kentte 31 bin 819 hektar sebze, 25 bin 891 hektar alanda da meyve yetiştirildiğini söyledi.

Yetiştirilen ürünlerde insan sağlığını tehdit edecek ilaç kalıntılarının bulunmaması için çalıştıklarını ifade eden Özyılmaz, şöyle devam etti:

''Gıda kontrol ekiplerimiz sürekli hal ile semt pazarları ve marketlerde rutin kontroller yapıyor. Sebze ve meyvelerden numune örnekleri alarak bunların laboratuvarımızda 132 kalemde analiz ediliyor. Yapılan analizlerde bir kalemde kalıntı tespit edilmesi halinde o ürün imha ediliyor ve yetiştiriciye para cezası uygulanıyor. Amacımız, çevre ve insan sağlığını tehdit eden ilaç kalıntısı bulunmayan ürün yetiştirilmesini sağlamak. Bu konuda çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz.''

Geçtiğimiz yıl bin 82 ürün üzerinde analiz yapıldığına dikkati çeken Özyılmaz, bu ürünlerin yüzde 5'inde ilaç kalıntısının tespit edildiğini ve imhasının yapıldığını söyledi.

Çiftçilerin ihracatta yaşadığı sorunlar ve yapılan sıkı denetimler sayesinde bilinçlendiğinin altını çizen Özyılmaz, ''Türkiye yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 40'ını karşılayan kentten geçen yıl 103 bin 500 ton yaş meyve ve sebzeyi başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderildi. Ürünlerimizin temiz olması için çalışıyoruz'' diye konuştu.

Kontrol laboratuvarında önümüzdeki günlerde 280 kalemde kimyasal analiz yapılabileceğini ifade eden Özyılmaz, bu sayede uluslararası bir laboratuvar durumuna geleceklerini kaydetti.

-''AĞAÇLARA KARNE UYGULAMASI''-

Narenciye ağaçlarında bilinçsiz ilaç kullanımını önlemek ve ihracatını daha da arttırmak amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından başlatılan ''Turunçgillerde Entegre Mücadelede Kayıt Sistemi'' projesi kapsamında, 100 narenciye üreticisiyle yaklaşık 150 bin ağaçta uygulama çalışmasına başladıklarını ifade eden Özyılmaz, çalışmayla üreticilerin narenciye ağaçlarında hangi ilaçları kullanacağını önce ziraat mühendislerine danıştığını, daha sonra da ilaçları karneye kaydettirdiğini söyledi.

Özyılmaz, bu uygulamanın ilaç kalıntısı sorununu gidereceğini, Avrupa standartlarına uygun üretimi sağlayacağını belirtti.

Mısır bitkisinde oluşan hastalık ve zararlılara karşı da biyolojik mücadele yaptıklarını belirten Özyılmaz, ''Toplam 199 bin 900 dekar alanda ekim yapılan mısırda üreticilerimiz yaygın olarak kimyasal ilaçlama yolunu tercih ediyor. Bu da çevreye, doğal denge ve insan sağlığına zararının yanı sıra ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bunu önlemek için geçtiğimiz yıl bin dekarlık alana 15 milyon mısır kurdu bıraktık, bu yıl mücadeleyi daha da yaygınlaştırıp 10 bin dekarlık alanda uygulamayı hedefliyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber