Kredi kullanırken ayrıntıya dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2008 23:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bankaların paraya gereksiniminin arttığı bayram, yaz tatili ve yılbaşı gibi özel dönemler dolayısıyla kullandırdığı kredilerde ''gizli tahsilat'' yaptıkları ifade edilerek, bu durum karşısında tüketiciler dikkatli olmaları konusunda uyarıldılar.

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başvuru merkezlerine gelen şikayetlerden, bankaların bayram, yılbaşı, öğretmenler günü, evlilik kredisi gibi çeşitli adlarla kullandırdığı ihtiyaç kredilerinde, tüketici bilgilendirilmeden hayat sigortası kapsamına alınarak tahsilat yapıldığını, emekli maaşına karşılık verilen kredilerde de bu ücretin maaşlardan kesildiğini söyledi. Kaya, kredinin uzun vadeli olması durumunda kesintinin yıl bazında gerçekleştirildiğini bildirdi.

Tüketicileri, bankaların ''gizli tahsilatı''na karşı, kredi çekerken ayrıntılar konusunda mutlaka dikkatli olmaları için uyaran Kaya, ''Cazip faizler sunularak bankalara çekilen tüketiciler, dosya masrafı, sigorta bedeli gibi adlar altında kesintilere maruz kalmaktadırlar. Tüketiciler bu konularda bilgilendirilmemektedir'' dedi.

Kaya, tüketiciye, ödeyeceği bedel, gerekçeleri ile bildirilmediği ve onayı alınmadığı için yapılan bu işlemlerin hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinde 'Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir' hükmü getirilerek tüketicinin korunması amaçlanmıştır.

Yapılan hukuk dışı işlem, Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi'ndeki 'Bilgilenme Hakkı'nın da ihlali anlamına gelmektedir. Bankaların yasa dışı bu uygulamasına maruz kalan tüketicilerimiz, bulundukları ilçelerde Kaymakamlıklar bünyesindeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurmalıdır. Tüketiciler, mutlaka itirazlarını ileterek hakkını aramalıdır.''

Kaya, bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, rakam boyutuyla ihtiyacını gidermek isteyenler açısından önemli miktarlara ulaşan, geniş bir kesimde mağduriyet yaratan ve güvensizlik hissini yaygınlaştıran haksız uygulamalara karşın bir an önce harekete geçmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber