Saçan'ın kendine özgü işkenceleri Tantan'a rapor edilmiş

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Aralık 2008 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ergenekon operasyonunda tutuklanan Adil Serdar Saçan'ın gözaltına aldığı kişilere kendine özgü işkenceler yaptığı belgelendi. Dönemin İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Gökçen'in, 22 Şubat 2000'de durumu rapor ettiği ortaya çıktı. Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'dan Saçan'ı görevden almasını talep eden Gökşen, aşırı alkollü olan Saçan'ın sanıkları, odasına getirterek makam masasının üzerine koyduğu sandalyeye oturtup hakaret ettiğini rapor etmiş

BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA

İstanbul Eski Organize Suçlar Şube Müdürü Saçan'ın görev yaptığı dönemde hukuksuzluklar ve işkenceler sürekli gündeme geldi. Saçan'ın yaptığı hukuksuzluklar dönemin İstanbul DGM Başsavcısı Erdal Gökçen tarafından o zamanki İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a 'Kişiye Özel' 'Gizli' yazıyla bildirilmiş. 22 Şubat 2000 tarihli yazıda DGM Başsavcısı Gökçen, Saçan'ın hukuk dışı davranışlar sergilediğini belirterek, bu davranışlar yüzünden savcılığın yaptığı soruşturmaların hukuki normlara uyulmasında zorluk çekildiğini belirtmiş.

KENDİ REKLAMINI YAPIYOR

Gökçen, her soruşturmayı gazetelere sızdırdığından da dert yanarak, "Hemen her soruşturmayı kendi reklamı için kullanmış, hazırlık soruşturması evrakı daha görevli Cumhuriyet Savcımız'a intikal etmeden Cumhuriyet Savcısı sanık ifadelerini gazetelerden okumak, televizyonlardan dinlemek durumunda kalmıştır. Yargının önünde delilleri ile mücehhez, düzgün bir evrak getirmek yerine basını tatmin etme ile kendi reklamını yapma yolunu seçmiştir" dedi.

AVUKATLARA HAKARET

Başsavcı Gökçen, Saçan'ın sanıklara nasıl işkence yaptığıyla ilgili de yazısında bilgi veriyor. Gökçen, Saçan'ın yaptığı işkenceleri şöyle sıralıyor: "Mesleğin itibarına uymayan davranışlarda bulunmakta beis görmemiş, gece yarısı aşırı alkollü şekilde nezarethanelerden çıkardığı sanıkları savunmalarını almak bahanesiyle taciz etmiştir. Makam masasının üzerine koyduğu sandalyeye oturarak aşırı alkollü bir şekilde sanıklara söylevler verdiği duyumu alınmıştır."

Saçan'ın sanıkların avukatlarıyla görüşmesine de engel olduğunu ifade eden Gökçen, "Bulunduğu şubeye avukatları sokmamış, kovmuş, hırpalamış, sanıklarla avukatları özdeşleştirmiş, sanıkları savunmayı da aynı suç saymış ve buna göre tavırlar sergilemiştir" diyor.

KENDİ KAFASINA GÖRE SUÇ TASNİFİ

Başsavcı Gökçen, Saçan'ın usulsüzlüklerinin her safhada sürdüğüne işaret ederek, kendi kafasına göre suç türü ürettiğini belirtiyor. Gökçen, Saçan'ı bu konuda şöyle suçluyor: "Müştekileri gözlem altına almış, ev ve işyerlerinde usulsüz aramalar yaptırmıştır. Yine DGM kapsamına girmeyen suçlarda da kendi kafasına göre suç tasnifine girişmiş, ya sanığa kızarak ya da müştekiye şirin görünmek amacıyla DGM kapsamına sokmaya çalışmış, bu şekilde anlatımlarla gözlem iznini almış, soruşturma sonucunda görevsizlik kararı verilmiştir." Saçan'ın hakimler ve savcılar hakkında da dedikodu ürettiğini belirten Başsavcı Gökçen, Saçan'ın görevden alınmasını talep etmiş.

İşkenceleri anlatmıştı

Eylül 2003'te "işkenceyi görmezden gelmek" suçundan görevinden alınan Adil Serdar Saçan, Ergenekon Örgütü'nün üzerini örtmekle suçlanmış ve son operasyonda tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ergenekon soruşturmasının kara kutusu olarak bilinen Tuncay Güney'in ifadelerinde de Saçan'ın işkenceleri gündeme gelmişti. Güney, Saçan'ın kendisine günlerce işkence yaptığını ileri sürmüştü. Bu iddialar bugüne kadar hep konuşulurken ortaya çıkan bu belge, Saçan'ın sanıklara işkence yaptığının o dönemin DGM Cumhuriyet Başsavcısı tarafından da rapor edildiğini ortaya koyuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber