Memur-Sen: Taleplerimiz karşılanırsa memur çifte bayram yapacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2010 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin sendikaların toplu görüşme masasında taleplerini karşılaması halinde en düşük maaş alan lise mezununun maaşına yüzde 26, bin 500 TL maaş alanların maaşlarına da yüzde 22 zam geleceğini belirterek, "Bunun karşılanması demek memura bu sene çifte bayram yaşatmak demektir" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu İHA'ya yaptığı açıklamada, referandum ve toplu görüşme sürecine ilişkin değerlendirmede bulundu. Gündoğdu, hükümete toplu sözleşme hakkının referandum paketinde yer almış olmasının dikkate alınarak fiili toplu sözleşme yapılması önerisi ile geldiklerini ve bu önerinin toplu sözleşme isteyen konfederasyonlar tarafından önemsenmesi gerektiğini düşündüklerini vurguladı.

"FİİLİ TOPLU SÖZLEŞME OLSUN İSTİYORUZ"

29 Ağustos'ta toplu görüşmenin sona erdiğini belirten Gündoğdu, "12 Eylül'de referandum var. Biz evet çıkmasını çok istiyoruz. 13 gün gibi kısa bir süreyle toplu görüşmeden mahrum kalmayalım. Konfederasyonlar destek veriyorsa biz hazırız dedik. Ancak Pazartesi gününden itibaren KESK buna yeni şartlar eklemeye başladı. Grev şartı, toplu sözleşme düzeneği evet, hayır şartı gibi yeni ekler sürünce hükümette Sayın Başbakanın konuşması ve Sayın Bakanın konuşmasında da bu teklif kabul edilmemiş oldu. Burada bu

teklifle bir şeyi gördük. Bu teklif turnusol kağıdı görevini gördü. Kamu-Sen'in toplu sözleşme istiyor olmasına rağmen bu teklifle kaygılanıp evet oylarını artıracak bir şekilde nasıl olabilir diye paket ve 'evet'e yönelik ciddi kaygı yaşadığını gördük. KESK de bu teklifini gündeme getirdiği gün bile Memur-Sen'e sataşmıştır. Memur-Sen toplu görüşme talep ve kararlılığını devam ettirdi. Hala bu kararlılıktayız çünkü bu son toplu görüşme. Onun için fiili toplu sözleşme olsun istiyoruz" diye konuştu.

"TALEPLER KARŞILANIRSA MEMUR ÇİFTE BAYRAM YAPACAK"

Hükümet ve sendikalar arasında son kez toplu görüşme yapılacağını belirten Gündoğdu, "Son iki yılı tahlil ettiğimizde iki yıl önce uzlaşı yapıp imza attığımız mutabakat metninde yüzde 4+4.5 yüzdelik 103 TL de ek ödeme var. Bunlara imza attık. Geçen yıl ek ödeme kriz bahanesiyle rafa kaldırıldı. Enflasyonu bile karşılamayan 2.5+2.5 zam yapıldı. Biz de bunu reddettik. İmza atmadık ve masayı terk ettik. Bu sene 5+5 yüzdelik zam en az 120 TL ek ödeme. Bu seneki taleplerimizin karşılanması halinde en düşük

maaş almakta olan lise mezunu hizmetli kardeşimizin maaşına yüzde 26 zam geliyor. 336 TL zam istemiş oluyoruz. Bin 500 TL ortalama maaş almakta olan büyük çoğunluğa ise yüzde 22 zam talep etmiş oluyoruz. Bunun karşılanması demek memura bu sene çifte bayram yaşatmak demek. Son kez toplu görüşme olması dolayısıyla da toplu sözleşmeye dönük ümidin arttığı ve artık paydaş olmanın gerektiği bir sendikal düzene geçmek demektir" dedi.

"YÜZDE 2+2 ZAM TEKLİFİ GELİRSE ALTINA İMZA ATMAYIZ"

Gündoğdu, mali konuların 28 Ağustos'a kaldığını belirterek, mali konuların görüşülmesinin iyi olduğunu ancak teklifin önceden yapılması gerektiğini söyledi. Hükümetin bu yıl 2.5 milyon memur için teklifini yansıtması gerektiğini belirten Gündoğdu, bunun son güne kalmaması gerektiğini söyledi. Gündoğdu, "Çok rahatız eğer 2008 yılında ki sıcaklıkları ile gelirlerse çalışanları memnun edecek bir talebe evet derlerse altına imza atarız. Hem onlar hem de memurlar memnun kalır. Yüzde 2+2, 3+3 gibi bir zam

teklifi ile gelirlerse biz imza atamayız. Hükümetle çalışanları baş başa bırakırız. Kendi gerekçelerini kendileri açıklarlar. Biz son toplu görüşmenin çalışanları memnun etmesi için gece gündüz çalışacağız ama bu memnuniyeti sağlayamazsak imza atmaz uzlaştırma kuruluna şikayetimizi yaparız" şeklinde konuştu.

"REFERANDUMA YÜZDE YÜZ EVET DİYORUZ"

Taleplerin karşılanmamasının referanduma etkisi olup olmayacağıyla ilgili olarak ise Gündoğdu şunları söyledi:

"Memur-Sen olarak referanduma evet diyemeyeceğimizi paket mecliste konuşulduğu günden beri deklare ediyoruz. İki şartımız vardı. Anayasanın geçici 15. maddesinin anayasadan çıkarılması ve memura toplu sözleşme hakkının getirilmesiydi. Bu taleplerimiz karşılandı ve yüzde yüz evet diyoruz. Memurun kısa vadede 2011 yılındaki geçim sıkıntılarını gidermek alım gücünü artırmak gibi güzel bir beklentiyi karşılamayı memurun ve milletin onlarca yıllık geleceği ve 60 yıllık geçmişte ki darbe izini silme anlayışını

silmeyi o olursa bu olursa o gibi bir pazarlığa getirilmesini etik bulmuyoruz. Bizim masada taleplerimiz memurun 2011 yılında sıkıntılarını azaltmak daha rahat etmek ve enflasyona ezdirmeme mücadelesidir. Referandumda evet diyecek olmamız da hem memurun, hem milletin ekmeğinin ve özgürlüklerinin uzun vadede saygın olması üzerinedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber