Katsayı adaletsizliğini 'bakalorya' bitirecek

Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'in projesi hayata geçtiğinde tüm liselerde eğitim 4 yıla çıkacak ve liselere bitirme sınavı getiren bakalorya sistemi uygulanacak. Dünyada 108 ülkede uygulanan sistemle katsayı adaletsizliği de çözülmüş olacak

Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselilerin üniversite giriş sınavlarında karşılaştığı katsayı engelini, "bakalorya" sistemi ile çözmeyi planlıyor. AB'ye uyum kapsamında hazırlıklarını sürdüren MEB, tüm liselere bitirme sınavı getiren "bakalorya" sistemini uygulamaya hazırlanıyor. Yeni modelle ilgili altyapı hazırlıkları tamamlanabilirse, gelecek öğretim yılından itibaren tüm liselerde "bakalorya" sistemine geçilmesi planlanıyor.

AB normlarına göre hazırlanan yeni sistemde tüm lise öğrencileri 4 yıl görecekleri lise eğitimi sonunda, mezuniyet yeterlilik sınavına girecek. Diğer liselerle birlikte mezuniyet yeterlilik sınavını geçen meslek liseliler, normal lise mezunları ile aynı diplomaya kavuşacak.

Üniversitelere sınavsız giriş

"Bakalorya" sistemi AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada 108 ülkede uygulanıyor. Lise bitirme sınavında alınacak puanların üniversiteye giriş için de belirleyici rol oynadığı bakalorya sisteminde, bazı üniversiteler belirledikleri puanları alan liselilere, kapılarını sınavsız olarak açıyor. Yeterlilik sınavını geçemeyen liseliler ise üniversite sınavına giriş şansını kaybediyor.

Uygulama, öğrencilerin yurtdışındaki üniversitelerde de tanınan "global diploma" almasına da imkan sağlayacak. Liseler için yapılacak olan mezuniyet sınavının yanısıra, Uluslararası Bakalorya Organizasyonu'nun yaptığı uluslararası denklik sınavı da yaygınlaştırılacak. İsviçre'de 1968'de uygulanmaya başlayan sistemin Türkiye'ye getirilmesi ile IBO tarafından İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinden yapılan IBO sınavını geçen öğrenciler 108 ülkede yükseköğretim şansına kavuşacak.

Bakalorya nedir?

MEB, IBO sınavının uygulanabilmesi için lise eğitimini 4 yıla çıkartarak, dil sorununu çözmeyi hedefliyor. Bakanlık, ayrıca ilkokul dördüncü sınıftan itibaren İngilizce eğitimi başlatacak ve bu dersler liseye kadar bilgisayar destekli sürecek. Bakalorya, farklı eğitim programları uygulayan okullardan mezun olan öğrenciler arasında denklik olup olmadığını ölçme üzerine kurulu bir sistemdir. Aynı ülkedeki öğrencilerin yeterliliği ölçüldüğü gibi, uluslararası lise ve üniversiteler arasında denklik yeterliliği de bu sistemle ölçülür.

EĞİTİMCİLER NE DEDİ?

Gündoğdu: YÖK'e görev düşüyor

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, meslek liselerine uygulanan katsayı engelinin kaldırılmasın da esas görevin YÖK'e düştüğünü belirterek şöyle konuştu: "Sorunun YÖK'ü yok sayarak çözüleceğine inanmıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı YÖK'le birlikte bu sorunu çözmeli. İlköğretimden itibaren çocukların mesleki eğitime alınıp, lisede ve yükseköğretimde bu eğitimlerini tamamlamaları en doğal hakları. Galatasaray Lisesi'nden mezun olan bir öğrenci ile meslek lisesi mezununu 'bakalorya' ile aynı sınavda ölçmek mantıklı değil."

Özcan: Uygulama çözüm olabilir

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan da konuyla ilgili şunları söyledi: "Meslek liselerinin önündeki katsayı engelini kaldırmakta samimilerse belki bir çözüm olabilir. Ancak esas olan uygulama değil sonuçtur. Eğitimde reform adı altında 8 yıllık kesintisiz eğitimi, taşımalı eğitimi getirdiler. Sonuç ortada. Bugün de aynı şey önemli. Bir adım ileri, iki adım geri atılmasın. Bence YÖK yeniden ele alınıp, yasal değişiklikler yapılsın. Yüzbinlerce meslek lisesi mağdurunun da sıkıntısına çözüm bulunsun."

Prof. Dr. Hatipoğlu: 'Harika bir uygulama'

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMOD) Başkanı Prof.Dr. Tahir Hatipoğlu, liselere mezuniyet yeterlilik sınavı getirilmesi uygulamasını 4 Nisan'da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sundukları yükseköğretim konulu raporda kendilerinin teklif ettiğini söyledi. "Üniversiteye giriş fırsat ve olanak eşitliğini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir" diyen Hatipoğlu, kendilerinin sadece meslek liseleri için "lise denklik sınavı" teklif ettiğini ancak, tüm liselerde uygulanacak yeterlilik sınavının daha güzel olacağını ifade etti. Hatipoğlu 'bakalorya' uygulaması için, "Harika bir uygulama olacak" dedi.

Uygulamadan örnekler

ALMANYA: Liselerdeki üst kademe, bir lise bitirme sınavı ile sona eriyor. Öğrenci lise bitirme sınavına dört dersten giriyor. Lise bitirme sınavı ile öğrenci, 13 yıllık bir eğitim döneminden sonra 'olgunluk diploması' nı alıyor. Bu diploma ona yüksekokulların bütün öğretim dallarına devam hakkı ve üniversite sınavı giriş hakkı sağlıyor.

ÇİN: Orta öğrenim üç yıllık iki kademe olmak üzere altı yıl sürüyor. Bu eğitim sonunda öğrenciler lise bitirme sınavına giriyor. Alınan dersler; Çin dili ve edebiyatı, matematik, politika, fizik ve kimya ya da tarih ve coğrafyadır; ikinci bir dil (genellikle İngilizce) de eklenebilir, bunlara ilaveten bir atölye, zirai bölge yada fabrikada gerçekleştirilen staj çalışması gerekiyor. Yüksek öğrenim alabilmek, lise bitirme sınavı ve Çin üniversite giriş sınavına bağlıdır. Ulusal sistemde, seçkin üniversitelere girişte büyük rekabet yaşanıyor.

AVUSTURYA: Genel eğitim veren okullar 4 yıllık ortaokul (alt kademe) ve 4 yıllık liseden (üst kademe) oluşuyor ve olgunluk (lise bitirme) sınavı ile biti-riliyor. Lise bitirme sınavını başaran öğrencilere verilen lise diploması (olgunluk sınav karnesi) üniversiteler, MYO'lar ve akademelirde öğrenime devam edebilme hakkını ve devlet hizmeti için geçerli belirli hakları kazandırıyor.

FRANSA: Liseden sonrası bakalorya sınavından başarılı olmak gerekiyor. Olgunluk sınavı ki, ağırlıklı olarak felsefi tartışmaların yapıldığı klasik sınav esasına göre davranılıyor. Meslek okulları mezunları da bu sınavı geçerek üniversite sınavına girme hakkını kazanırlar.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber