'Mersin'in kalbine hançer saplandı'

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Kazanlı'da yapımı planlanan Sülfürik Asit Tesisi'ne ilişkin "Çevresel Etki Değerlendirmesi" (ÇED) raporunun olumlu çıktığını belirterek, "Mersin'in kalbine hançer saplandı" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2013 21:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Mersin'in kalbine hançer saplandı'

Akdeniz Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen Kapsam Belirleme ve İnceleme Değerlendirme Komisyonu, Kazanlı Mahallesi'nde bulunan Soda Sanayi Fabrikası Sülfürik Asit Üretim Tesisi ile ilgili ÇED Raporu'nu tamamladığı bildirildi. Rapora göre söz konusu bölgede yapılacak Sülfürik Asit Üretim Tesisi'nin, çevre ve insan için herhangi bir zarar ve risk taşımadığı ifade edilen açıklamada, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Müdürlüğü yazısında, Sülfürik Asit Üretim Tesisi hakkında ÇED Yönetmeliği'nin 14. maddesi gereğince "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı verildiği belirtildi.

ÇED Raporu'nu değerlendiren Akdeniz Belediye Başkanı Türk, raporun olumlu çıkmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Bakanlık ile Kapsam Belirleme ve İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nun, Akdeniz Belediyesi'nin 'Olumsuz' görüşlerini dikkate almadığını belirten Türk, tesisin kurulmasının önündeki engeller ve çevresel etkilerine ilişkin Bakanlık ilgili birimleriyle defalarca yazışmalar gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Yaklaşık 2 yıldır bunun mücadelesini verdiklerinin altını çizen Türk, "Bakanlığa defalarca yazı ve raporlar gönderdik. Mersin'in 3. derece deprem kuşağında bulunduğunu, ayrıca bu sahadaki E=0,50 yoğunluğun da aşılmış olduğunu belirttik. Ancak bütün çabalarımıza rağmen ÇED Raporu olumlu olarak çıktı. Bir bakıma Mersin'in kalbine bir hançer saplandı" dedi.

"HUKUKİ, YASAL MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Bu raporla birlikte Bakanlığın kendisiyle çeliştiğini de öne süren Türk, şunları kaydetti: "Yazışmalarımızda 2004 tarihli İçel-Tarsus Kıyı Kesimi 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planlama raporunda turizm merkezi batısında bulunan Soda Sanayi A.Ş.'nin kirletici etkilerinin yer aldığını ilettik. Yine Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2009'da yaptırılan Mersin-Karaman 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planlarında, söz konusu tesisin kaplumbağa yuvalama alanlarıyla iç içe olduğunun belirtildiğini hatırlattık. Yani aynı Bakanlık, aynı saha için birbirinin tamamen zıttı iki farklı rapora imza atmış durumdadır. Bu durumu Mersin kamuoyunun takdirine bırakıyorum."

ÇED Raporu'nun olumlu çıkmasının her şeyin bittiği anlamına gelmediğini de sözlerine ekleyen Türk, "Aksine bundan sonra daha gür bir sesle bu konuyu kentimiz ve ülke gündemine taşıyacağız. Hukuki, yasal çerçevede her türlü girişimde bulunacağız. Halkımızın ve çevrenin olumsuz etkileneceği, kentimizin üzerine adeta bir kabus gibi çöken bu sülfürik asit tesisini durdurmak için başta yöre halkımız olmak üzere tüm Mersinlilerin desteğine ihtiyacımız var. İnanıyorum ki, Mersin halkı da bu mücadelede Kazanlı halkının yanında olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber