Van gölü çöplük oldu

Van Gölü sahili ve dere yataklarından aylık yaklaşık 10 ton çöp toplayan belediye ekipleri, tüm çabalarına rağmen kirlenmenin önüne geçemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2013 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Van gölü çöplük oldu

Büyük bölümünü evsel atıkların oluşturduğu çöpler arasında televizyonlardan elektrikli süpürgeye, bilgisayardan mutfak robotu ve buz dolabı parçalarına kadar birçok atık bulunuyor.

Van Gölü sahilinde ve dere yataklarından aylık yaklaşık 10 ton çöp toplayan belediye ekipleri, tüm çabalarına rağmen kirlenmenin önüne geçemiyor. 450 kilometrelik kıyısı ve 3712 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, sahil kesiminde bilinçsizlik sonucu oluşan çöp yığınlarıyla dikkati çekiyor. Alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara rağmen göle yakın yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşlar tarafından göle dökülen derelere atılan evsel atıklar, hem göldeki canlı hayatına hem de çevreye büyük zarar veriyor. İnsan sağlığı açısından da büyük tehlike oluşturan çöplerin temizlenmesi için çalışma başlatan belediye ekipleri ise büyük bölümünü evsel atıkların oluşturduğu çöpleri temizlemekte yetersiz kalıyor. Kullanılmayan televizyonlardan elektrikli süpürgeye, bilgisayardan mutfak robotu ve buz dolabı parçalarına, ayakkabıdan otomobil lastiğine kadar birçok atığın bulunduğu Van Gölü sahilinde aylık 10 ton çöp toplayan Van Belediyesi ekipleri, ne göldeki kirliliğin ne de atıkların önüne geçebiliyor.

KİRLENMENİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Van Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü İrfan Kaval, göle dökülen dere ve su kanallarının kirlenmede büyük etken oluşturduğunu belirterek, gölü ve sahili korumak için çeşitli projeler ve kampanyalar düzenlediklerini ancak buna rağmen kirlenmenin önüne geçemediklerini söyledi. Göl kıyısında ve dere yataklarında her hafta düzenli olarak çalışma yürüttüklerini vurgulayan Kaval, şöyle konuştu: "Özellikle Akköprü, Kirman ve Kurubaş dereleri ile tarihi şamran kanalının gölün kirlenmesinde büyük rolü var. Bazı vatandaşlar çöplerini bilinçsizce çevreye atıyor. Özellikle şamran kanalı adeta çöp deryasına dönmüş durumda. Dere yataklarına evsel atıkların yanı sıra hayvansal atıklar da dökülüyor. Vatandaşlar, 'Biz çöplerimizi dereye atalım, dere bunu kaybeder' diye düşünüyor. Fakat bu atıklar zamanla Van Gölü'ne ulaşıyor."

GÖLDEKİ CANLILARA ZARAR VERİYOR

Kaval, sulama kanallarının da kirlenmenin başka bir nedeni olduğuna değinerek, kanal mazgallarında biriken çöplerin, zamanla tıkanmaya neden olduğunu ve yağışla sürüklenerek göle dökülen çöplerin, dalgaların da etkisiyle bir süre sonra sahillere vurduğunu ifade etti. "Bilinçsizce çevreye atılan çöplerin, dereler aracılığıyla göle taşınması hem göldeki canlı hayatına hem de çevreye büyük zarar veriyor" diyen Kaval, çöplerin, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler açısından da kötü bir imaj yarattığını dile getirdi. Mahallelere çöp bidonları ve konteynerler bırakıldığı halde vatandaşların atıklarını dere ve su kanallarına atmakta ısrar ettiğini anlatan Kaval, bu atıkları temizlemek için belediye ekiplerinin günler süren zorlu çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber