Yurtdışında Üniversite/Mastır/Doktora Başvuru Şartları

Haber Giriş : 14 Ağustos 2006 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek lisans ya da doktora programlarına öğrenci kabul eden üniversitelerin her birinin farklı kriterleri olmasına rağmen başvurmak isteyen öğrencilerden istenen belgeler çoğu için aynıdır. Başvuru şartları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Üniversitelerin kayıt işlerine yollanmak suretiyle online veya yazılı eksiksiz olarak kayıt formu nun doldurulması,

En az dört yıllık bir üniversiteden lisans diploması almış olmak,

Bazı üniversiteler başvuru yapan öğrencinin bağlı olduğu eğitim sistemine göre bu kriteri ağırlaştırıp lisans eğitiminde sonra bir yıllık yüksek lisans eğitimi isteyebilmektedir. Fakat genel olarak Türk üniversitelerinden alınan 4-yıllık lisans diploması başvuru için yeterli olmaktadır.

Mezun olunan üniversiteden transkript (notların dökümü) belgesinin alınması gerekir.

İngilizce yeterlilik bilgisi , İngilizce eğitim veren okullar için gereklidir. TOEFL skoru her okulun kabul edeceği bir İngilizce yeterlilik göstergesidir. Her okulun 550 ile 650 arasında değişen bir TOEFL kriteri bulunmaktadır.

Öğrenciler İngilizce yeterliliklerini TOEFL sınavı dışında diğer uluslar arası sınavlarla da belgeleyebilirler. Her okulun tanıdığı ve kabul ettiği sınav tipi farklılık göstermektedir. Diğer uluslararası sınav tipleri için sınavlar bölümüne bakınız.

Birçok okul başvuran öğrencilerden kendilerini kısa ve öz olarak üniversiteye en iyi tanıtacak şekilde CV yazmalarını ister. Özgeçmiş kişinin eğitimsel başarılarını, sosyal, sportif, kültürel ve varsa iş hayatındaki tecrübe ve yeteneklerini sonuç olarak da gelecek ile ilgili beklenti ve arzularını en iyi şekilde açıklayan bir yazı ve niyet mektubu (SOP) yazmalarını isterler.

Başvurulan okulun niteliğine göre GMAT (İşletme ve MBA bölümleri için) ya da GRE (Sosyal bilimler, Mühendislik ve Ekonomi bölümleri için) skorunun bölüm kriterlerini karşılaması gerekir.

Üniversiteler başvuran öğrencilerden en az iki akademik referans mektubu istemektedirler.

Bazı okullar Yüksek lisans yapacağınız bölüme göre iş tecrübesi istemektedir. İş yerinden alacağınız referans mektupları ve iş yerinizdeki pozisyonunuzu ve görevinizi anlatan bir yazı programa kabulünüzde önemli rol oynamaktadır.

Çoğu okul tarafından Yurtdışında eğitiminizi ve oradaki masraflarınızın karşılacağını gösteren Maddi Yeterlilik belgesi istenmektedir.

Bazı üniversiteler, başvuru belgelerini gönderen ve başvuru kriterlerini karşılayıp daha yakından tanımak istediği öğrencilerle mülakat talebinde bulunabilir. Yine bazı üniversitelerde öğrencilerin başvurdukları bölüm tarafından uygulanacak bir bilim sınavına girmeleri istenebilir.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber