Kıyamet sıcakları... son 400 yılın en sıcak yılına hazır mısınız?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Mayıs 2007 06:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm dünyada orta şiddetli yağışların azaldığını ve şiddetli yağışın arttığını vurgulayan Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, 2007 yılı ve ötesi için karanlık tablo çizdi. 1998'in son 400 yılın en sıcak yılı olduğunu söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetimi Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadıoğlu, "2007 daha da sıcak olacak" dedi.

Sıcak hava dalgaları nedeniyle 2003 yazında Avrupa 'da 35 bin kişinin öldüğünü hatırlatan Kadıoğlu, Antalya 'da nemle beraber hava sıcaklığı 40.6 dereceyi aştığı zamanlarda hissedilen hava sıcaklığı dalgası alarmı verilmesi gerektiğini savundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi profesörlerinden Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınmayla ilgili acı gerçekleri açıkladı. İşte başımıza gelecekler. İşte yapmamız gerekenler

SU KULLANIMINA ÇOK DİKKAT

Plastik kullanımını azaltın. Mevcut plastik torbaları tekrar tekrar kullanın. Kullanamadıklarınızı geri dönüşüm kutularına koyun. Geri dönüşümü mümkün olan şişe ve kutulardaki yiyecek ve içecekleri tüketin. Kağıtları geri dönüşüm çöp kutusuna atalım.

Çöplerin yüzde 50'si geri dönüşüme uğrasa, daha az karbondioksit gazı açığa çıkar. Sebzeleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayın. Bu şekilde 4 kişilik bir aile, yılda 18 ton su kurtarır.

Diş fırçalarken veya tıraş olurken suyu kapatın. Bunları yaparken açık bırakılan su gideri yılda kişi başına ortalama 12 ton. Bulaşıkları makinede yıkayın. 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız 84-126 litre su harcarsınız. Bulaşık makinesi bunu 12 litre ile yıkar. Bulaşık makinesine bulaşıkları koymadan önce musluk altında tutarak yıkamayın. 5 dakikalık duşla yetinin.

Damlayan bir musluk ayda 2 bin 250 litre, günde 75 litre su kaybına neden olur. Bu, bir yılda 900 kere duş yapabilecek suyun kaybı demektir. Gereksiz yere sifon çekmeyin. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi sifonu bir kez amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur. Kullanmadığınız zaman bilgisayarları kapatın. Bu şekilde bir yılda yüzde 83 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Yurt dışında tatil yerine kendi ülkenizde tatil yapın. Böylece kişi başına harcanan yakıt azalmış olur.

İNŞALLAH BUNLAR OLMAZ

2030'da hava sıcaklığı kışın 2, yazın 3 derece artacak. İklim değişikliği sonucu İç Anadolu Bölgesi çölleşecek. Karadeniz'de yağışlar artacak. Ege Bölgesi ise kuraklaşacak. Akdeniz'de azalan yağmur, şiddetini artıracak.

Meydana gelecek ani seller, şiddetli yağış ve yıldırımlar afete yol açacak. Kuraklık gelecek. Bununla birlikte ülke genelinde orman yangınları artacak. Sıcak hava dalgaları ölümlere neden olacak. Tarımsal haşereler hiç olmadığı kadar artacak. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve sıtma gibi hastalıklarda çok fazla artış yaşanacak. Deniz suyu 10 santimetre yükseldiğinde, kıyının 10 metrelik bölümü yok oluyor...

Deniz seviyesi 59 santimetre yükselecek ve bu durumdan Türkiye kıyılarındaki 10 milyon insan etkilenecek. Ekonomi zarar görecek. Küresel iklim değişikliği turizm sezonunun uzamasına neden olacak. Bununla birlikte sıcak hava dalgaları, orman yangınlarındaki artış, susuzluk, gıda zehirlenmeleri, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, deniz suyu kirliliği ve balık ölümlerinin artması turizmi olumsuz etkileyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber